Hovedredningssentralen Nord-Norge (HRS) slo alarm klokken 19.12. De to savnede er russiske menn som var på fisketur i åpen båt utenfor Torsken på Senja.

Båten ble funnet liggende med baugen i været litt før klokken 22. Det var Kystvaktens NH90-helikopter som fant båten, om lag 10 kilometer nordvest for Torsken.

En person er funnet i sjøen og blir flydd til UNN, opplyser HRS til Nordlys klokken 22.39.

– Personen ble funnet i området hvor den kantrede båten er funnet, sier informasjonsmedarbeider på HRS, Knut Haarvik.

NH90-helikopteret landet i Tromsø ved 22.45-tiden.

– Vi vet ikke noe om (personens) tilstand eller identitet. Vi har heller ikke identifisert at dette er den savnede båten, sier Haarvik.

Strandsøk

Det er satt i gang strandsøk i området hvor båten ble funnet.

– Røde Kors og Norsk Folkehjelp flys inn fra Gryllefjord for å starte strandsøk. Forsvaret har frigjort en Bell som skal støtte oss i søket, sier Harvik.

Båten som er funnet passer beskrivelsen til båten de to russerne dro ut i, og det er ingen andre savnede båter i området, sier pressevakt på HRS, Jan Eskil Severinsen.

– KV Heimdal er på vei til den havarerte båten for å få den om bord for å 100 prosent verifisert at det er denne båten, sier Severinsen.

Åpen plastbåt

Funnstedet ligger nord for Måneset, flere kilometer fra land.

– Det er snakk om to russiske menn som dro ut fra et båtutleiefirma i Torsken for å fiske ca. klokken 10 i formiddag. De er ikke kommet tilbake til vanlig tid, sier redningsleder Jakob Carlsen, ved HRS til Nordlys.

Båten de to mennene dro ut i er 19 fot lang, åpen, bygd av plast og har en påhengsmotor med 40 hestekrefter, opplyser HRS.

Samtale ble brutt

De to ringte til andre medlemmer av reisefølget, som er på land, i 14-tiden, men samtalen ble da brutt, forteller Carlsen.

Utleieren ble varslet av de to på land i 17.30-tiden og dro selv ut for å lete. Han ringte politiet klokken litt etter klokken 19.

– Det er vedkommende som har leid ut båtene, en kommersiell aktør, som har tatt kontakt med oss og uttrykt sin bekymring for disse to, sier operasjonsleder i Troms politidistrikt, Rune Nilsen, til Nordlys.

Politiet varslet straks HRS. Tre redningsskøyter, et Sea King redningshelikopter, KV Andenes og et NH90-helikopter om bord på kystvaktskipet ble straks satt i aksjon.

KV Heimdal har også satt kurs for søksområdet, opplyser Kystvakten. Skipet var ved 21.20-tiden nord av Tjeldsundet.

Ferga Stetind deltok i søket i de første timene etter alarmen gikk, men var ved 21.30-tiden i ferd med å gå til Andenes.

Var grov sjø

Det er ikke kjent hvor langt fra land de russiske mennene har dratt.

– De har fått beskjed om å ikke gå så langt ut, men hvor langt ut de har dratt, vites ikke, sier Carlsen.

Han opplyser at de savnede har vært kunder hos utleiefirmaet tidligere.

Det har vært tung sjø utenfor Senja i dag, men været i søksområdet blir i kveld opplyst å være godt, forteller Carlsen. Meteorologisk institutts målestasjon på Andenes viste fem grader og lett vestlig bris klokken 20.

Søker langs land

Ved 21-tiden drev redningsskøyta Dagfinn Paust søk vest av Torsken.

– Været er ganske greit, men det har vært litt rusk tidligere i dag, sier styrmann på Dagfinn Paust, Sebastian Spjelkavik.

De ventet da på at det skulle komme flere båter til søksområdet. Ved 22-tiden var også redningsskøytene Simrad Færder og Rescue Gideon i søksområdet.

Saken blir oppdatert.