Utvider åpningstider på Bjørnfjell tollsted

UTVIDER: Bjørnfjell tollsted får utvidede åpningstider. Det melder Tolletaten. Arkivfoto

UTVIDER: Bjørnfjell tollsted får utvidede åpningstider. Det melder Tolletaten. Arkivfoto Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Etter press fra sjømatnæringen blir det nå, i bestemte perioder, utvidede åpningstider tollstasjon på Bjørnfjell.

DEL

Det er Tolletaten som melder dette fredag formiddag.

– Vi ønsker å imøtekomme ønsket fra sjømatnæringa og bidra til bedre konkurransevilkår for sjømateksportørene, sier tolldirektør Øystein Børmer.

– Tolletaten utvikler også digitale løsninger som vil forenkle framtidens grensepasseringer. Blant annet er vi gang med ekspressfortolling ved Ørje tollsted i Østfold og i høst rigger vi en testversjon i Tollregion Midt-Norge, sier tolldirektøren.

Starter til høsten

Allerede i 2013 ble åpningstidene på Bjørnfjell tollsted utvidet fra klokken 23 til 02 på hverdager, i perioden januar til april. Årsaken er at det da eksporteres hvitfisk/skrei fra Lofoten.

– Etter samtaler med sjømatnæringen vil vi nå også utvide åpningstiden fram til klokka to om natta på hverdager i «rødfiskperioden» i tida fra 1. september til 31. desember. Den nye åpningstiden er på plass høsten 2019, Det er mulig at ordningen med utvidet åpningstid i de to fangstperiodene blir permanent, men Tolletaten ønsker først å evaluere ordningen, sier Åse Berge, regiondirektør i tollregion Midt-Norge.

Fra mai til august blir åpningstiden 08–23 på hverdager.

Det er sjømatnæringen som har uttrykt problemer med åpningstidene. Fisk som blir slaktet på ettermiddagsskift i for eksempel Steigen eller Stokmarknes når ikke fram til Bjørnfjell før klokken 23. Dette fører igjen til lavere verdi på fisken.

Digitale løsninger

– Ved å utvide åpningstiden i de to fangstperiodene imøtekommer Tolletaten ønsket fra sjømatnæringen, og bidrar til at fisken raskere når de internasjonale markedene, forteller regiondirektøren.

Som åpner om at det er mer nytt i sikte.

– Tolletaten jobber med å utvikle alternative digitale løsninger i prosjektet «Digital grensestasjon» med tjenester som er tilgjengelige for våre brukere utenfor ordinær åpningstid, samt på ubemannede grenseoverganger (24 timer i døgnet, 365 dager i året). Vi er i ferd med å rigge dette prosjektet med sikte på en felttestversjon i løpet av høsten 2019, og det jobbes med avtaler med to sjømatprodusenter til testen. Siktemålet er nå å teste en løsning med digital lås, for å se om elektronikken fungerer i vær og vind på Bjørnfjell, uttaler Åse Berge.

Artikkelen er rettet

Ved en feil meldte først Fremover at det nå blir døgnåpen tollstasjon på Bjørnfjell. Dette er feil. Det er snakk om å utvide åpningstidene, men stasjonen skal altså ikke holde åpent hele døgnet.

Artikkeltags