Gå til sidens hovedinnhold

Tordner mot forbundet: – Fullstendig uakseptabelt

Narvik ishockeyklubb varsles det de kaller full oppvask.

Det var i midten av september at Norges ishockeyforbund vedtok retningslinjer for seriespillet sesongen 2020/2021. Klubben reagerer på at forslaget til retningslinjer aldri ble sendt ut til klubbene på høring. Les retningslinjene her (ekstern lenke).

– Vi konstaterer at ishockeyforbundet har begått tabber som kunne fått svært alvorlige konsekvenser for norsk ishockeys omdømme, sier styreleder Terje Feragen via ei pressemelding.

Onsdag ble det kjent at eliteserien for menn og kvinner og 1. divisjon i ishockey avblåses på grunn av koronapandemien. Frisk Asker ble kåret til seriemester i eliteserien. Narvik lå nest nederst da seriespillet ble stanset, men endte helt i bunn etter poengprosent etter antall spilte kamper.

– Vi ville akseptert et nedrykk basert på sportslige kriterier. Å gjøre det etter en skrivebordsøvelse som dette, er fullstendig uakseptabelt, sier Feragen.

Les også

Skjebnedag for Narvik hockey mandag. Ruster seg til kamp utenfor isen, om nødvendig

– Avvik

Narviks styreleder mener at norsk ishockey neppe hadde vært i den situasjonen de befinner seg i nå om klubbene hadde fått retningslinjene ut på høring. Han mener også at selve innholdet i retningslinjene ikke holder mål.

Før sesongstart ble det vedtatt at dersom eliteserien ikke ble spilt ferdig grunnet pandemien ville et kampantall tilsvarende dobbel serie være nok til å rangere lagene.

– I ettertid har sentrale personer i forbundet utad forsøkt å fremstille det som at dobbel serie ikke var ensbetydende med at samtlige lag hadde møtt hverandre to ganger – altså hjemme og borte – men at dobbel serie gjaldt «uansett motstander». Det er et grovt avvik fra hva retningslinjene faktisk fastslår, siteres Feragen på.

– Galt

Styret i forbundet har samtidig vedtatt at dersom det ikke er mulig å gjennomføre kvalifisering mellom eliteserien og 1. divisjon vil det bunnplasserte laget i eliteserien bytte plass med topplaget i 1. divisjon.

– Kaoset blir komplett når forbundet der fastslår at «Dette forutsetter at både eliteserien og 1. divisjon blir spilt med minimum dobbel serie», skriver Narvik ishockeyklubb.

– Ishockeyforbundets kampreglement er klart på hva som ligger i dobbel serie. Å skulle sende oss ned basert på en lemfeldig tolkning, blir jo riv ruskende galt, kommenterer Feragen.

I retningslinjene har forbundet også slått fast at dersom det ikke er mulig å fullføre serien blir den endelige plasseringen på tabellen avgjort «ut fra forholdet mellom antall poeng ett lag har, sett opp mot antall poeng som var mulig å oppnå, uttrykt i prosent».

– For nøyaktig ett år siden valgte det samme forbundsstyret å skrote denne beregningsmåten. Begrunnelsen var at «betydningen av kvalitetsforskjellen på den enkelte motstander da ikke blir ivaretatt». Ett år senere mener altså styret at dette er en god nok løsning for å avgjøre topp og bunn i eliteserien i ishockey på, påpeker Feragen.

Forventet kaos

For vel en måned siden ba Narvik ishockeyklubb om en avklaring rundt måten å rangere lagene på. Dette har klubben fortsatt ikke mottatt.

På mandag skal styret i forbundet samles for å avgjøre hvordan det blir med opp- og nedrykk etter årets sesong. Som lovet skal Narvik ishockeyklubb da ha levert en foreløpig redegjørelse om sesongavslutningen til forbundet.

– Vi ante det ville komme et tolkningskaos ut av retningslinjene, også sett opp mot tidligere vedtak gjort i forbundsstyret, og har derfor for lengst spilt inn til vår interesseorganisasjon Norsk Topphockey at eliteserien bør utvides til 12 lag neste år. Så får hockey-Norge og stadig flere unge talenter utvikle seg på høyt nivå og i ro og fred etter pandemien. Det trenger vi, forteller Terje Feragen.

Kommentarer til denne saken