Fersk undersøkelse: Dette irriterer bilistene i Nordland mest

Rundkjøring i Vefsnvegen, Mosjøen

Rundkjøring i Vefsnvegen, Mosjøen Foto:

22 prosent av bilistene i Nordland er usikre på hvordan de skal oppføre seg i rundkjøringer. Feil bruk av blinklys irriterer mest. Men vi er faktisk bedre enn landsgjennomsnittet.

DEL

Lofot-Tidende: Rundkjøringer engasjerer og er et tema som preges av sterke meninger og stor usikkerhet.

I en pressemelding fra forsikringsselskapet Gjensidige sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo at han tror mye av grunnen er at rundkjøringer finnes i så mange varianter med hensyn til utforming, inn- og utkjøringer, oppmerking, antall felt – og så videre.

Bedre enn landsgjennomsnittet

En undersøkelse som er gjennomført av Ipsos for Gjensidige viser at 22 prosent av bilistene i Nordland en eller flere ganger har vært usikre på hvordan de skal kjøre i en rundkjøring. Det er faktisk noe bedre enn landsgjennomsnittet, som ligger på 25 prosent.

Les også:

Eklo er glad for at mange gir uttrykk for at de er komfortable med rundkjøringsreglene, men er usikker på om det faktisk stemmer.

– Erfaringene våre viser noe annet. Mange overvurderer egne kunnskaper og tror at de kan reglene godt. Men når alt kommer til alt, er usikkerheten stor på hvordan reglene faktisk er, sier Eklo.

Feil bruk av blinklys irriterer mest

Feil bruk av blinklys, eller at andre ikke bruker det i det hele tatt, er det som irriterer oss mest i rundkjøringene. Etterfulgt av feil ved skifte av fil, og for høy fart.

– Dette er svært forståelig. Å ikke vise hvor du skal, forsinker og ødelegger flyten i trafikken, og kan skape farlige situasjoner, sier Eklo.

Mange nestenulykker

Hver dag opplever flere titalls personer å få skadet bilen i en rundkjøring. I tillegg opplever mange nestenulykker der det heldigvis går bra.

Tidligere undersøkelser Gjensidige har gjort, viser at halvparten av bilistene har opplevd en nestenulykke i en rundkjøring.

– Antall rundkjøringer har økt de siste årene. Større rundkjøringer med flere felt har også komplisert kjøremønsteret, sier Eklo.

Han tror også at en forskjell i førerkortopplæringen før og nå, med henhold til bruk av blinklys gjør folk usikre, og at usikkerheten er større på veier der du vanligvis ikke ferdes.Irritasjon i rundkjøring – tall for Nordland

Artikkeltags