September er farlige for syklister

DEL

I løpet av de ti siste årene har 13 syklister mistet livet i trafikken, 21 blitt alvorlig eller livstruende skadd og 468 vært utsatt for en trafikkulykke med lettere eller moderate skader.
 

Ulykkesstatistikken viser at september er den farligste måneden for syklister.

– Høstmørket kommer overraskende på mange som glemmer å gjøre seg ekstra synlige på kvelden. Sykkellykt og refleks er en billig investering. Likevel velger mange å ikke bruke slike ting. Det er å gamble med livet som innsats, sier Øyvind
Setnes, forebyggelsesekspert i Tryg Forsikring i ei pressemelding.

Månedsoversikt trafikkulykker med syklister innblandet de ti siste årene:

Januar           6
Februar         13
Mars              21
April               35
Mai                68
Juni               65
Juli                41
August          66
September    71
Oktober        40
November     29
Desember      13


Til tross for at det er påbudt med lys både foran og bak på sykkelen, ferdes mange, både voksne og barn, på sykkel uten verken lys eller refleks, skriver Setnes videre.

Blir man tatt uten lys på sykkelen risikerer man en bot på 1150 kroner.

– Likevel ser vi ofte syklister i høy fart i høstmørket, helt uten noen form for lys eller refleks. I tillegg vet vi at skoleveier med dårlig belysning kan være svært trafikkerte om morgenen før det blir ordentlig lyst. Nå som sommeren er over er det ekstra viktig å gjøre seg synlig og lykter og reflekser er det viktigste du kan ha på sykkelen og deg selv, sier han i pressemeldingen.

Statistikken for de ti siste årene forteller at det er flest menn, 67 prosent, som er innblandet i ulykker på sykkel. Aldersmessig fordeler tallene slik for syklister innblandet i trafikkulykker:

0–14 år         46
14–24 år        47
25–34 år        59
35–49 år        118
50–64 år        114
Over 65 år      84

Artikkeltags