Gå til sidens hovedinnhold

Trøbbel for redningsaksjon – polfarere fast i isen

Artikkelen er over 1 år gammel

Skipet «Lance», som er på vei til polfarerne Børge Ousland og Mike Horn som har støtt på trøbbel i sin ferd over isen, må snu og sette ny kurs mot de to.

Til VG sier leder for operasjonen Bengt Rotmo at de har kjørt inn i en råk som svinger for langt vest.

– Vi skal dra tilbake og prøve en ny råk. Det betyr at vi har kjørt fire timer i en råk vi ikke kommer til å bruke, pluss tiden det tar å komme seg tilbake, sier Rotmo til avisa.

Det er ikke mulig å svinge i en råk, man må følge den til den stopper.

Rotmo sier til VG at hvis de kommer seg inn i den råken de nå går for, vil det bety to dager mindre å gå for Ousland og Horn.

De to polfarerne startet fra Nome i Alaska i september, og støtte altså på trøbbel for en uke siden, da den ene pulken deres ble ødelagt. De har klart å reparere den og har vbeveget seg videre, men går tom for mat på torsdag, skriver VG. Planen var å følge isen helt ned til Svalbard.

Nordlys snakket med Børge Ouslands talsmann, Lars Ebbesen, før Lance la ut på redningsekspedisjonen, og han sa da at det var en krevende aksjon.

– Vi har ingen kontroll på både vær og is. Det ser positivt ut nå, og vi driver og evaluerer hele tiden, mens vi prøver å se inn i glasskula og spå hva som skjer fremover. På en tur som dette er det svært vanskelig å få på plass ordentlige sikkerhetsløsninger, sa Ebbesen til Nordlys da.

Han sa også at de to polfarerne var godt fornøyde med å ha fått på plass noen til å hente dem ut. Den originale planen, med at Horns seilbåt "Pangea" skulle hente dem, ble forkastet.

– De var veldig happy med at vi fikk på plass denne løsningen. Om det skulle bli slik at de ikke skulle nå målet sitt etter en sånn sinnssyk innsats, i tillegg til så mye lidelse, ville det vært svært skuffende. Vi skulle i hvert fall ikke la det stå på manglende løsninger nå helt mot slutten.

Kommentarer til denne saken