Nordlys: – De neste seks dagene kommer det 91 fly til Tromsø. Regjeringa har sagt at de vil begrense mobiliteten. Hva vil de gjøre med det?

Det sier Gunnar Wilhelmsen, ordfører i Tromsø, til Avisa Oslo.

Han mener at en anbefaling om å holde seg hjemme i påska ikke er nok.

– Regjeringa bør vurdere å innføre et forbud mot å reise ut fra områder med mye smitte, sier Wilhelmsen.

«Søringkarantene»

I fjor innførte flere kommuner i Nord-Norge en såkalt «søringkarantene». Det innebar at folk fra kommuner med mye smitte på Østlandet ikke fikk komme til de aktuelle kommunene.

Karanteneregimet ble til slutt fjernet etter sterk oppfordring fra regjeringen, men nå ber altså ordføreren i Nord-Norges største by om at ordningen gjeninnføres.

Og om de ikke vil det, lanserer Wilhelmsen et annet alternativ. Det skriver NRK, som omtalte saken først.

– Det kan for eksempel innføres obligatorisk testing før man reiser ut fra et område med mye smitte, mener Tromsø-ordførerne.

Wilhelmsen peker på at næringslivet i Tromsø lider under de strenge nasjonale tiltakene. Han mener at flere byer i Norge burde fått større bestemmelsesrett til å innføre tiltak selv.

– Vi har nok kompetanse til å selv sette inn målretta tiltak. Vi satte selv inn tiltak før de nasjonale reglene kom, sier han.

Bekymra

Ordføreren er bekymret for at tilreisende fra Oslo og andre områder med høyt smittetrykk, skal ta med seg smitte til kommunen.

– Klart vi er bekymret for det. Vi har sagt at vi ikke bør få besøk denne påsken fra områder i mye smitte, og at de som bor i Tromsø ikke bør ikke reise til områder med mye smitte, sier han.

Wilhelmsen er klar på at de som høyst nødvendig må reise, skal få reise.

– Men du vil ikke ha folk fra Oslo på besøk i tida framover?

– Ikke denne påska. I resten av livet er dere hjertelig velkommen. Men ikke nå, sier han.