Under andre verdenskrig var Tirpitz et fryktinngytende navn for mange, også i Ofoten. Slagskipet – det største tyskerne noensinne har bygget – hadde nemlig tilholdssted i Bogen i Evenes i tre perioder.

Tirpitz var søsterskipet til det mer kjente «Bismarck», og gjorde sterkt inntrykk på tenåringen Trygve Lambertsen da det ankret opp i Evenes 8. juli 1942. Så sterkt var inntrykket at han nesten femti år senere, i 1991, bestemte seg for å lage en modell av skipet.

Etter at han ble rammet av revmatisme, måtte Lambertsen gi opp det videre arbeidet. Men den italienske skipsmodellbyggeren Antonio Bonomi tok over arbeidet i 2014, og nå er altså modellen ferdig. Men Lambertsen fikk aldri sett det ferdige produktet. Trygve Lambertsen døde i januar for to år siden.

 

Og etter et opphold i Italia skal modellen nå tilbake til Nord-Norge, nærmere bestemt til Tirpitz-museet i Alta. På sin vei nordover, kommer det også innom Evenes en gang i sommer. Datoen er dog ikke fastsatt.

– Det var jo et ønske pappa hadde, om at båten skulle komme til Bogen igjen. Han lekte med tanken om å få den sjøsatt der Tirpitz lå, men det blir det ikke noe av. Men Antonio har også sagt at båten selvfølgelig skal innom Bogen før den skal til museet i Kåfjord, sier Birgitte Elisabeth Norberg, datteren til Lambertsen.

 

Hun forteller at hun og søsknene Tone og Vegard Lambertsen har opplevd et stort engasjement blant kommunens innbyggere.

– De synes det er veldig fint at modellen kommer innom. Mange har spurt hvordan det går med båten og når den blir ferdig, sier Norberg.

Årsaken til at den skal til Tirpitz-museet i Kåfjord og ikke til krigsmuseet i Narvik, har sin bakgrunn i at Lambertsen i sin tid gjorde en avtale med Tirpitz-museet om hjelp til å få modellen ferdig.

 

– Pappa var også veldig opptatt av det var et rent Tirpitz-museum, det var jo hans hovedinteresse. Han besøkte også krigsmuseet mot det siste og syntes det var spennende, så det var ikke sånn at han ikke ville at det skulle til Narvik, sier Norberg.