(ba.no): Siden krigsutbruddet i februar i fjor, har 46.600 ukrainske flyktninger søkt asyl i Norge.
Et drøyt år senere er 2.379 av dem i arbeid.
En av dem er Olena Ponomarova. 43-åringen har bodd i Norge siden mars 2022, da hun flyktet fra bomberegnet i den ukrainske hovedstaden.
– Butikken der jeg jobbet brant ned, boligområdet vårt ble bombardert. Jeg kjørte i fire dager for å komme meg vekk. Først via Lviv og Tyskland, så med buss videre til Oslo, forteller hun.
Nå er hun bosatt i trygge Bergen. Men hun savner familien og mannen sin, noe du kan lese om lenger nede i artikkelen.
Studerer norsk på UiB
Olena skjønte raskt at nøkkelen for å komme seg inn i arbeidslivet var norskkunnskap. Fra før kunne hun litt engelsk, spansk, russisk og fransk.
– Jeg har studert norsk ved UiB siden september. Jeg har hotellutdanning fra Ukraina og ble glad da jeg fikk praksisplass her i resepsjonen på Magic Hotels i Solheimsviken i februar, sier hun til BA.
Målet er å sikre seg fast jobb innen praksisperioden er over, og språkkunnskapene hennes er blitt enda bedre.
Hotelldirektør Mona Sandvik forteller at Olena er en av tre ukrainere som nå jobber i Magic-kjeden.
– Olena har en fantastisk innstilling og har lært seg mye norsk på kort tid. Vi opplever at mange ukrainere har både utdanning og kompetanse som bransjen vår trenger. Som flyktninger har de både beskyttelse og arbeidsrett. Men det er klart: Å kunne norsk er viktig for at vi skal kunne ansette noen, sier Sandvik.
Så mange ukrainere står i Nav-kø
- 46.600 ukrainere har søkt asyl i Norge siden våren 2022.
- 43.900 har fått innvilget kollektiv beskyttelse. Hoveddelen er bosatt i Viken fylke.
- 2379 ukrainske statsborgere var i jobb ved utgangen av april.
- 286 ukrainere jobber i Vestland. 171 av dem arbeider minst 30 timer ukentlig.
- 2152 ukrainere er registrert som arbeidssøkere hos Nav.
- I Vestland var det 228 arbeidssøkere fra Ukraina ved utgangen av april.
- Det store flertallet av registrerte arbeidssøkere er mellom 30 og 49 år.
Kilde: Nav
Nav: Tusenvis i kø
Nav Vestland forteller at 171 ukrainske flyktninger nå er sysselsatt i lokale bedrifter minst 30 timer ukentlig. Ytterligere 228 jobbsøkere fra det krigsherjede landet står i kø.
– Nav regner med at stadig flere ukrainere blir klare til å komme inn på arbeidsmarkedet fremover. Hvor mange det blir, er vanskelig å anslå. Mange vil også få seg jobb uten Navs hjelp. Det store flertallet av arbeidssøkerne er mellom 30 og 49 år, sier Bjarte Hysing-Olsen, assisterende direktør i Nav Vestland.
– Vi har gjort en undersøkelse som viser at 60 prosent av ukrainerne har begrensede engelskkunnskaper. De største utfordringene er språk, utdanning og arbeidserfaring. Sistnevnte gjelder særlig kvinner som har hatt omsorg for barn, og ikke praktisert yrket sitt, sier Hysing-Olsen.
Nav-direktøren legger til at introduksjonsprogrammet på ett år kan være for kort tid til å lære seg norsk godt nok. Derfor mener etaten det er vinn-vinn at Olena og andre ukrainere får jobbtrening, der de kan praktisere norsk under trygge rammer.
Vi opplever at mange ukrainere har både utdanning og kompetanse som bransjen vår trenger.
Mona Sandvik, hotelldirektør
Bosetter mange hundre
Magic Hotel Solheimsviken fungerer i dag som flyktningmottak. Derfor er det ekstra viktig å ha ansatte som Olena, som kan både norsk og ukrainsk, og kan hjelpe beboerne med alle mulige praktiske spørsmål.
– De første gruppene som kom var ressurssterke og har etter forholdene klart seg bra. Flere av de senere ankomne er traumatiserte og har opplevd grusomme ting. Noen har skader og trenger behandling. Ikke alle har like høy motivasjon for å bli integrert, lære seg norsk og få seg jobb. Særlig ikke de som bare skal bo her midlertidig, og planlegger å reise hjem når krigen er over, sier Mona Sandvik.
Hun legger til at hotellet har et samfunnsansvar, og moralsk plikt til å bidra til å inkludere mennesker som står utenfor arbeidslivet.
– Kandidatene vi har tatt inn er veldig motiverte og gjør en god innsats.
ICC utsteder arrestordre på Putin
– Elsker Bergen
– Jeg elsker Bergen, fjellene og mentaliteten her. Spesielt er jeg imponert over likestillingen i arbeidslivet i Norge, og samhandlingen mellom ledelsen og de ansatte, sier Olena Ponomarova.
Kvinnen fra Kyiv er gift, men har ingen barn. Mannen, foreldrene og broren har hun ikke sett siden mars i fjor.
– Jeg har slektninger som har bodd her i syv år. Jeg trives godt og planlegger å bli her permanent. Fremtiden ligger i Bergen, forteller Olena Ponomarova.
Motorene ble bygget for Russland. Nå kan de ende opp i Ukraina.
Kjære russer som tror vi vil deg vondt
