Geir-Ketil og Vegard har all grunn til å smile: Rekordresultat etter årets TV-aksjon

GODT RESULTAT: Geir-Ketil Hansen (t.v.) har ledet sin siste TV-aksjon i Narvik, og kan legge bak seg det beste resultatet på i alle fall de siste fem årene. Når nye Narvik kommune arragnerer sin første TV-aksjon neste år, håper han det er med Vegard Lind-Jæger (t.h.) ved roret – men det er opp til bystyret å bestemme.

GODT RESULTAT: Geir-Ketil Hansen (t.v.) har ledet sin siste TV-aksjon i Narvik, og kan legge bak seg det beste resultatet på i alle fall de siste fem årene. Når nye Narvik kommune arragnerer sin første TV-aksjon neste år, håper han det er med Vegard Lind-Jæger (t.h.) ved roret – men det er opp til bystyret å bestemme. Foto:

Mens Narvik kan skilte med lokal rekord, gjør Evenes gjør det best på nasjonalt plan. Tysfjord kommer derimot dårligst ut blant kommunene våre, som en av de fem kommunene som har gitt minst i landet.

DEL

Dagen etter årets TV-aksjon gikk av stabelen, er det klart: aksjonen samlet inn 220 millioner kroner over hele landet til organisasjonen CARE sitt arbeid for kvinners rettigheter i noen av verdens fattigste land.

Narvik kommune leverer et solid bidrag i år. Med 868.724 kroner kommer de på en 192. plass av totalt 423 kommuner i landet – og danker ut Harstad i samme slengen, som vi først finner nede på 329. plass med 36,98 kroner samlet inn per innbygger.

Leder for TV-aksjonen i Narvik, Geir-Ketil Hansen, sier seg godt fornøyd med, resultatet, som er over all forventning.

– Vi trodde kanskje det skulle bli vanskelig å mobilisere for årets sak, siden den ikke hadde lokal forankring, sier Hansen, men slår fast:

– Vi ser at solidariteten og ønsket om å bidra står sterkt hos befolkningen i Narvik.

Størst innsamling

Det vitner også tallene om. 386.423 kroner er samlet inn via bøssebæring eller via Vipps.

– Vi har hatt flere bøssebærere i år enn tidligere år, sier Vegard Lind-Jæger, og roser de rundt 150 bøssebærerne som har brukt deler av søndagen sin på å ringe på dører for TV-aksjonen.

For fjerde gang ble næringslivets ringedugnad iverksatt, og samlet inn 273.551 kroner fra lokalt næringsliv. De største giverne er Nordkraft AS og Sparebanken Narvik, som har doblet giversummen sin fra i fjor til 50.000 kroner hver.

Les også:

– Vi setter stor pris på bidragene fra næringslivet, sier Hansen, og roser spesielt de ansatte i Sparebanken Narvik som stiller opp utenom arbeidstid og bidrar med planlegging, opptelling og evaluering.

– Det er fjerde året vi har næringslivets ringedugnad, og vi ser den begynner å bli godt innarbeidet. Det er flere og flere som bidrar, sier Lind-Jæger.

Han opplever at flere vil bidra, selv om de kanskje ikke havner blant toppgiverne, og påpeker at vi hadde fått rekord også uten oppsvinget i bidraget fra næringslivet.

God mobilisering

2019 er også første gang siden 2015 at resultatet i Narvik ligger over landssnittet per innbygger. I snitt har hver innbygger i Narvik gitt 46,43 kroner. Det er 5,16 kroner over landssnittet på 41,47 kroner.

Det gir Narvik en 21. plass i Nordland fylket, men ser vi på totalsummen, havner Narvik på en tredjeplass, kun slått av Bodø og Rana som har gitt mer totalt.

Hos Lind-Jæger hersker det liten tvil om hva som er forklaringen bak resultatet.

– Vi har brukt tid på å skape blest om aksjonen, og gjort andre ting enn tidligere. Det har vært en god laginnsats, sier han, og trekker fram et godt samarbeid med blant andre sanitetsforeningen, Amfi-senteret og bøssebærere.

Les også:

Geir Ketil Hansen nøler ikke med å gi Lind-Jæger æren for å ha skapt oppmerksomhet rundt TV-aksjonen. Dette er den siste gangen han leder TV-aksjonen lokalt, men han er klar på hvem han vil foreslå til å ta over.

– Jeg ønsker at Vegard skal ta over stafettpinnen, sier Hansen.

– Det er opp til bystyret å bestemme, kommer det kjapt fra Lind-Jæger.

Evenes listevinner nasjonalt

Like over Narvik på fylkeslista ligger Ballangen på en 20. plass. Der har de samlet inn 115.321 kroner – noe som tilsvarer 46,7 kroner per innbygger og en 190. plass blant 423 kommuner i landet. Like positivt er ikke resultatet fra nabokommunen Tysfjord, som havner blant landets fem dårligste kommuner med et resultat på 49.011 kroner totalt.

Det tilsvarer 25,46 kroner per innbygger, og er det dårligste resultatet kommunen har hatt de siste fem årene. Det er en nedgang fra toppåret som var i fjor, da det ble gitt 35 kroner per innbygger.

– Narvik og Ballangen har solide tradisjoner for TV-aksjonen nå. De har kanskje slitt litt med organiseringen i Tysfjord, sier Lind-Jæger, som likevel ser positivt på TV-aksjonen framover for nye Narvik kommune.

– Jeg tror de kommer til å bli med på oppturen neste år også, slår Hansen fast.

Høyest på den nasjonale lista blant våre kommuner havner imidlertid Evenes. Med et totalbeløp på 85.847 kroner og 61,9 kroner per innbygger, lander de på en 83. plass nasjonalt, og er den eneste av Ofoten-kommunene som kommer over 100. plass. Den største bidragsyteren har vært Liland skole, som alene har bidratt med 15.373 kroner.

Gratangen leverer sitt dårligste resultat siden 2015, men har samlet inn mest penger fra bøsse. Over halvparten av de totalt 48.448 kronene ble puttet på bøsse i Gratangen.

Artikkeltags