Beklager sterkt delingen av Tysfjord

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Kommunedelsutvalget for Kjøpsvik, Hundholmen, Kjelkvik, Haukøy og Skrovkjosen beklager sterkt vedtaket som er gjort av Kommunal- og moderniseringsministeren vedrørende kommunedelinga av Tysfjord. Vedtaket er gjort på tross av Fylkesmannens anbefaling.

Interessenotatet til Sametinget begrenser det lulesamiske området til «nye Hamarøy» og glemmer helt at det bor lulesamer også på østsiden av Tysfjord og i Ballangen kommune. Det kan jo også i denne sammenheng nevnes at Kjøpsvik skole var den første skolen i kommunen som startet opp med det som ble kalt «sameprosjektet».

Det blir i media lagt vekt på at vedtaket ble gjort før konsultasjon med Sametinget 16. april i år.  Det er imidlertid kjent at departementet hadde møter med involverte parter lenge før vedtaket ble gjort.

I desember bestemte sametingsrådet å be om at deling nord for kraftanleggene ved Sørfjord og det på tross av at egen administrasjons anbefaling var å ikke ha noen mening om spørsmålet.

I tillegg til dette skriver stortingsrepresentant fra Høyre, Jonny Finstad, brev til departementet på vegne av Nordland Høyre hvor han støtter opp om den nye kommunegrensa, og det på tross av at partiet i Nordland ikke ville ta stilling til saka. Hans utspill på sitt fylkespartis vegne har nok påvirket sakens utgang. Dette har vært et meget uheldig innspill fra en rikspolitiker som en forventet mer av. Han har i ettertid beklaget det.

Til slutt vil kommunedelsutvalget oppfordre flest mulig til å komme til Folkemøtet 30. mai kl. 18.00 i Stetindhallen.

Uttalelse gjort i møte 23. mai.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken