Gå til sidens hovedinnhold

Mann siktet for fem voldtekter, nå er han løslatt

Artikkelen er over 4 år gammel

Mannen fra Tysfjord som i desember i fjor ble pågrepet og siktet for blant annet fem voldtekter er løslatt.

Det har Hålogaland lagmannsrett bestemt.

Retten mener etter en helhetsvurdering at det ikke er forholdsmessig å varetektsfengsle mannen i åtte nye uker, og dermed heller ikke fram til hovedforhandlingen som er berammet i oktober 2017, skriver Avisa Nordland.

Han ble siktet for fem voldtekter, og to tilfeller hvor han skal ha utnyttet sin stilling, tillits- eller avhengighetsforhold.

LES MER:  Mann pågrepet i en av Tysfjord-sakene

Mannen ble varetektsfengslet etter pågripelsen, og 5. januar ble varetektsfengslingen forlenget med ytterligere fire uker. Da var også siktelsen utvidet med tre nye punkter og en ny fornærmet.

Salten tingrett var ikke enig i politiets oppfatning om bevisforspillelsesfare, og avsa en kjennelse om at den siktede mannen skulle løslates fra varetekt.

Påtalemyndigheten valgte å anke løslatelsen til lagmannsretten, som nå har opprettholdt tingrettens avgjørelse.

Mannens forsvarer, Tarjei Ræder Breivoll, sier til Avisa Nordland at hans klient er godt fornøyd med å bli løslatt.

– Det er ikke grunnlag for å fengsle han, det har domstolen enstemmig slått fast i to rettsinstanser. Min klient er godt fornøyd med at domstolen er enig med oss i det, sier Breivoll.

Mannen erkjenner ikke straffskyld. Han er også ilagt et besøks- og kontaktforbud mot alle fornærmede fram til 30. januar 2018.

Tar avgjørelsen til etterretning

Politiadvokat Charlotte Ringkjøb sier til an.no at politiet tar avgjørelsen til etterretning.

– Vi har besluttet å ikke anke saken til Høyesterett, sier hun.

Ifølge politiadvokaten er det viktig å merke seg at lagmannsretten understreker at dersom siktede bryter besøks- og kontaktforbudet og sin selvpålagte avstand til Tysfjord-samfunnet, kan retten vurdere en ny begjæring om varetektsfengsling. Politiet er fortsatt interessert i tips.

– Vi er fremdeles opptatt av å komme i kontakt med flere fornærmede, og oppfordrer alle som har informasjon om å ta kontakt, sier Ringkjøb.

Det gjelder både denne saken, og Tysfjord-komplekset som helet.

Ulike metoder

Politiadvokat Charlotte Ringkjøb har tidligere uttalt at mannen skal ha brukt ulike metoder for å komme i kontakt med de fornærmede, blant annet kontaktannonser i aviser.

 I noen tilfeller skal han ha brukt sin omgangskrets for å komme i kontakt med unge, sårbare jenter som han har hatt seksuell omgang med ved bruk av vold og/eller trusler. I tillegg har mannen også gjennom kontaktannonser i aviser brukt sine påståtte helbredende evner til å komme i kontakt med andre fornærmede, som han har utnyttet for å få seksuell omgang, sier politiadvokaten.

– Den siktede har gjennom en årrekke vært aktiv som helbreder. Politiet mener denne aktiviteten, sammenholdt med tidslinjen over når de anmeldte overgrepene skal ha funnet sted, gir grunn til å tro at det er flere fornærmede i denne saken, sier Ringkjøb.

Hovedforhandlingen i saken er berammet til oktober 2017.

Les også

Han er siktet for fem voldtekter. Nå er Tysfjord-mannen løslatt

 

Kommentarer til denne saken