Journalistene bak Tysfjord-saken vant menneskerettspris

Fikk menneskerettspris:
Kulturdepartementets menneskerettspris for 2018 går til journalistene som avdekket Tysfjord-saken tildeles journalistene Harald Amdal, Eirik Linaker Berglund, Thor Harald Henriksen og Kenneth Hætta. Prisen ble delt ut av kulturminister Trien Skei Grande. 
Foto: Linda Terese Liv Rosenberg /  Kulturdepartementet / NTB scanpix

Fikk menneskerettspris: Kulturdepartementets menneskerettspris for 2018 går til journalistene som avdekket Tysfjord-saken tildeles journalistene Harald Amdal, Eirik Linaker Berglund, Thor Harald Henriksen og Kenneth Hætta. Prisen ble delt ut av kulturminister Trien Skei Grande. Foto: Linda Terese Liv Rosenberg / Kulturdepartementet / NTB scanpix Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

De fire journalistene Harald Amdal, Eirik Linaker Berglund, Thor Harald Henriksen og Kenneth Hætta vant mandag kveld Kulturdepartementets menneskerettspris for 2018. Prisen vant VG-journalistene for sitt arbeid med overgrepssakene fra Tysfjord som rystet Norge sommeren 2016.

Det skriver regjeringen.no i en pressemelding.

Kulturminister Trine Skei Grande delte ut prisen på Redaktørforeningens høstmøte.

To studenter

Det journalistiske arbeidet begynte med at studentene Harald Amdal og Kenneth Hætta lette etter et fordypningsemne til deres mastergrader i journalistikk.

– Vår kjennskap til at Tysfjord kunne ha utfordringer knyttet til overgrep mot barn, var bakgrunnen for at vi høsten 2014 valgte å gjøre de første undersøkelser i kommunen, skrev Amdal og Hætta i en kronikk i Aftenposten høsten 2016.

De tok deretter kontakt med VG, og funnene deres førte til et samarbeid mellom studentene og den riksdekkende avisen. VG-journalistene Eirik Linaker Berglund og Thor Harald Henriksen ble satt på saken.

Sommeren 2016 sto 11 kvinner og menn fra Tysfjord fram i VG og fortalte om sine historier om overgrep.

151 overgrepssaker

Oppslaget i VG førte til at det ble satt i gang en politietterforskning, og etter halvannet år hadde politiet avdekket 151 overgrepssaker med til sammen 82 fornærmede og 92 mistenkte personer. 40 saker omhandlet seksuell omgang med barn under 14 år, skriver regjeringen.no.

– Den beste journalistikken er med på å avdekke maktstrukturer og stille spørsmål for de stemmeløse. Gode journalister som tør å stille de riktige spørsmålene, og som evner å formidle nyhetene på en måte som gjør at vi kan forstå. Denne prisen er med på å anerkjenne slik journalistikk, sier kulturminister Trine Skei Grande i pressemeldingen.

Les også:

Artikkeltags