Rettssak mot Tysfjord kommune etter overgrep endelig avgjort: Lagmannsretten har forkastet anken

Tysfjord kommunes forsvarer, Roald Angell, og kvinnens prosessfullmektig for søksmålet,  Ingar Nikolaisen Kuoljok i Ofoten Tingrett i april 2017.

Tysfjord kommunes forsvarer, Roald Angell, og kvinnens prosessfullmektig for søksmålet, Ingar Nikolaisen Kuoljok i Ofoten Tingrett i april 2017. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

I april 2017 førte Ofoten tingrett over fire dager en rettssak: En kvinne i 30-årene saksøkte Tysfjord kommune for et millionbeløp.

Tysfjord kommune ble frifunnet på alle punkter. Kvinnen valgte å anke saken videre til lagmannsretten. Nå har Hålogaland lagmannsrett forkastet anken, og dommen om full frifinnelse av Tysfjord kommune på alle punkter, er dermed rettskraftig.

Det skriver VG.

– Det var en brutalt beskjed å få. Det var som å få hjertet revet ut. Jeg hadde et håp om et annet resultat, sier kvinnen til VG.

Saken handlet om et krav om erstatning rettet mot Tysfjord kommune. Kvinnen ble over flere år utsatt for overgrep under oppveksten i Tysfjord, og kvinnens prosessfullmektig i søksmålet, Ingar Nikolaisen Kuoljok, argumenterte i sin sluttprosedyre i Ofoten tingrett blant annet for at Tysfjord kommune burde ha iverksatt omsorgsovertakelse av kvinnen.

Forsvarlig

Tysfjord kommune på sin side bestred ikke at kvinnen har tatt skade av forholdene under oppveksten, men argumenterte samtidig for at Tysfjord kommune hadde handlet forsvarlig.

Les også:

– Tysfjord kommunes handlemåte er ikke årsak til at kvinnen ble skadet, argumenterte advokat Angell under sin sluttprosedyre i rettssaken i apriil 2017.

Kvinnen var en av dem som fortalte sin historie i VG i 2016, og rettssaken i Ofoten tingrett var den første i kjølvannet av avisens omtale av overgrep i Tysfjord. Tysfjord kommune ble opprinnelig krevd for opp mot 8 millioner kroner.

– Alt rett?

Fremover spurte etter rettssaken i april 2017 om Tysfjord kommune har gjort alt rett i denne saken. Da svarte Tysfjord kommunes advokat, Roald Angell slik:

– Har Tysfjord gjort alt rett i denne saken?

– På vegne av Tysfjord kommune har jeg anført at kommunen har gjort det den skulle gjøre, og det kommunen kunne gjøre ut fra den informasjonen som kommunen med sitt hjelpeapparat hadde på det tidspunktet, sier Tysfjord advokat, Roald Angell til Fremover etter at rettssaken var over, i april 2017.

Slik omtaler VG lagmannsrettens vedtak om å forkaste anken:

«Lagmannsretten mener det ikke er ført bevis for at «kommunen har bidratt til å etablere en taushetskultur og passivitet knyttet til seksuelle overgrep og vold mot barn». Retten mener bevisførselen har vist at kommunene tok bekymringene rundt kvinnen på alvor.»

Artikkeltags