Krever mer enn 700.000 kroner i oppreisning. Nå skal tiltalte utredes

Bistandsadvokat Kristin Fagerheim Hammervik. Kjell-Arne Mathisen i bakgrunnen.

Bistandsadvokat Kristin Fagerheim Hammervik. Kjell-Arne Mathisen i bakgrunnen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Fem av de fornærmede i Sjaman-saken krever til sammen om lag 720.000 kroner i oppreisningserstatning for overgrep.

Ulike beviskrav

En mann i 40-årene fra Tysfjord står i Salten tingrett tiltalt for ni tilfeller av voldtekt og seksuelle overgrep mot seks forskjellige kvinner. Han nekter straffskyld for samtlige.

På dag ti i retten ble de sivile erstatningskravene prosedert. En tiltalt kan i prinsippet frifinnes for straff, men likevel idømmes erstatning.

- Kravet for erstatning er at retten finner klar sannsynlighetsovervekt for at det fornærmede har forklart er riktig. I straffesaken skal det være bevist ut over enhver rimelig tvil, presiserte Kristin Fagerheim Hammervik, som representerer tre av de fornærmede, i retten fredag.

Les også: Tiltalt for voldtekt og overgrep; -  Han presenterte seg som helbreder og sjaman

Les også: Leste eksplisitte sexmeldinger for retten

- Skulle samle energi

Det største enkeltkravet beløper seg til 200.000 kroner, for et påstått tilfelle av voldtekt til samleie samt to tilfeller av misbruk av tillitsforhold, som skal ha skjedd da fornærmede var i slutten av tenårene.

- For voldtekt er normalt erstatningsnivå på rundt 150.000 kroner, men her er det flere forhold som tilsier et høyere beløp. Hennes kognitive funksjon samt alderen hennes og det spesielle ved at han utgir seg for å være sjaman når hun har et så inderlig ønske om å komme i kontakt med sin avdøde far, sier Fagerheim Hammervik.

Tiltalte skal ha sagt at han måtte ha sex med den unge kvinnen for å samle energi.

De øvrige kravene beløper seg til mellom 75.000 og 185.000 kroner.

- Min klient har slitt i flere år. Opplevelsene hun har hatt har satt dype spor, sa bistandsadvokat Kjell-Arne Mathisen i retten fredag.

Les også: Livredde for at foreldrene skulle få vite hva som hadde skjedd

- Ikke grunnlag for dom

- Tiltaltes utgangspunkt er at han mener han ikke har gjort noe straffbart. Det innebærer også at han mener det ikke foreligger grunnlag for erstatning, fastslo forsvarer Tarjei Ræder Breivoll.

Han er likevel enig med bistandsadvokatene om riktig nivå på beløpene for eventuell oppreisningserstatning, for det tilfelle at retten likevel skulle finne hans klient skyldig.

- Hva vil det bety for din klient dersom han dømmes til å betale 720.000 kroner i oppreisningserstatning?

- Hans primære fokus er at det ikke er grunnlag for å dømme ham etter tiltalen. Ikke på hva som skjer om han skulle bli dømt, sier Ræder Breivoll.

Han sier avtalen om de eventuelle beløpene kommer som resultat av godt samarbeid med bistandsadvokatene.

- Tidsbesparende

Fagerheim Hammervik berømmer framgangsmåten, som hun mener retten sparer mye tid på.

- Dette gjør vi for sjelden. Særlig i spørsmål om utnyttelse av tillitsforhold er rettspraksis på erstatning ekstremt vid, sier bistandsadvokaten.

Sjaman-saken er den første som blir ført for retten etter at en rekke mennesker sto fram og fortalte om overgrep knyttet til Tysfjord. Retten har hittil brukt ti dager på den.

Når det gjelder spørsmål om skyld og straff, vil prosedyrene etter planen bli gjennomført i begynnelsen av november. Det skyldes ikke bare knapphet på tid.

- En av grunnene er at det er besluttet en kognitiv utredning av tiltalte, opplyser aktor Jorild Steindal.

Utsettelsen til mandag 6. november vil forhåpentligvis gi de sakkyndige tid til å gjøre denne jobben.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken