Gå til sidens hovedinnhold

Fylket skal registrere krigsminner, men ikke i Narvik

Artikkelen er over 4 år gammel

Det er Nordland fylkeskommune som melder at de skal registrere kulturminner fra 2. verdenskrig

Registreringene skal ha fokus på kartfesting og dokumentasjon av krigsfangeleirer. I første omgang prioriteres strekningen mellom Mo i Rana og Drag i Tysfjord. Feltarbeidet vil finne sted langs dagens jernbanelinje og E6, melder fylket i en pressemelding

Registreringsarbeidet starter opp i Rana og Saltdal i uke 28. Videre feltarbeid vil bli gjennomført i september og oktober.

Ikke gå glipp av nyheter! Få tilgang på Fremover+ her.

Mange spor

Fylket fremhever at det knapt er noe annet fylke som det etter andre verdenskrig er etterlatt så mange fysiske spor i landskapet som i Nordland.

– Her ble det kjempet lengst og mest innbitt i 1940, med internasjonale styrker på alliert side. Etter at kamphandlingene var over, satte den tyske okkupasjonsmakten i gang en storstilt utbygging av jernbane, vei og forsvarsanlegg. Spesielt på det tysk-norske jernbaneanlegget mellom Mo i Rana og Fauske og på det tyske jernbaneanlegget mellom Fauske og Drag i Tysfjord var det stort behov for arbeidskraft. Dette ble bl.a. forsøkt løst ved import av utenlandske krigsfanger.

Mange fanger

– Mange sovjetborgere og jugoslaver fikk sin grav her, og ved krigens slutt befant hver tredje krigsfange i Norge seg i leir i Nordland.

Videre skriver de:

– Nordland fylkeskommune ser det er stort behov for å kartlegge regionalt, nasjonalt og internasjonalt viktige krigsminner i Nordland. Registreringsarbeidet som nå gjennomføres er en del av Nordland fylkeskommunes prosjekt Krigsminner langs vei og bane.

Bestill Fremover+ i 8 uker for kun 99,- og få tilgang til alt digitalt innhold

Hold deg oppdatert uansett hvor du er. Last ned Fremovers app og få varsel på mobilen om blant annet store nyheter, trafikkulykker og stengte veier i regionen.

App for iPhone

For Android

Kommentarer til denne saken