- Når vi har valgt bort fortellinger, har vi også valgt bort folk

Anne Kalstad Mikkelsen fra Árran, direktør Bodil Børset fra Hamsunsenteret og Oddmund Andersen fra Árran holdt alle tankevekkende og sterke foredrag på miniseminaret «Brudd» på Hamsunsenteret.

Anne Kalstad Mikkelsen fra Árran, direktør Bodil Børset fra Hamsunsenteret og Oddmund Andersen fra Árran holdt alle tankevekkende og sterke foredrag på miniseminaret «Brudd» på Hamsunsenteret. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

– Sannhet er makt. De som har makten definerer om hva som er sannheten.

Det sa rådgiver Anne Kalstad Mikkelsen fra det lulesamiske senteret Árran på miniseminaret «Brudd» på Hamsunsenteret torsdag.

Tiltaket var et samarbeid mellom Árran, Hamsunsenteret, Hamarøy Sentralskole og Knut Hamsun videregående. En fotoutstilling av samme navn vises nå på Knut Hamsun vgs. Seminaret tok for seg tabubelagte og kontroversielle fortellinger.

Ble tiltalt

Mikkelsen snakket om fornorskningen av samene, direktør Bodil Børset på Hamsunsenteret om Jødeparagrafen, antisemittisme og rasisme i Norge, mens Oddmund Andersen fra Árran berettet om grenselosenes heltemodige innsats under 2. verdenskrig.

Bare fra Tysfjord ble rundt 3000 personer hjulpet over grensen til Sverige. Som «takk» for innsatsen ble losene tiltalt for landssvik da krigen var over.

Vanskelig

– «Brudd» er fortellingene om de historiene vi har lyst til å vende ryggen til, sa Anne Kalstad Mikkelsen i foredraget «Vi skulle alle bli gode nordmenn».

Hun la ikke skjul på at hun synes det er vanskelig å snakke om ubehagelige temaer.

– Når jeg likevel gjør det er det fordi alle samfunn har sine regimer og sannheter. Det vi til enhver tid holder fram som sannheter er definert av dem som har makten, sa Mikkelsen.

Hun framholdt at i fortellingen om Norge har det blitt fokusert på temaer som gir nasjonal stolthet, mens temaer som ikke passer inn, har blitt valgt bort.

Valgte bort

– Slik er det også i det samiske samfunnet. Når vi har valgt bort fortellinger, har vi også valgt bort de som ikke passer inn. En av Árrans oppgaver er å avdekke smerter som enkeltindivider er påført som en pris for å tilhøre det fellesskapet vi alle ønsker å være en del av. Vi har alle behov for å høre til, men også å få lov til å være oss selv. Alt annet oppleves som krenkelser. Den krenkelsen som både samer og andre minoriteter er påført, har bidratt til skam, en skam som har fått oss til å snu ryggen til oss selv og vår virkelighet, sa Mikkelsen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken