Gå til sidens hovedinnhold

Vær «hjemme» mens du er på ferie - unngå å komme hjem til et robbet hus

Artikkelen er over 2 år gammel

Sommerferien er høytid for innbruddstyver, og mange vil dessverre møte et robbet hus når de kommer hjem.

Det er sommer, og mandag starter fellesferien. Hundretusenvis av ferieglade nordmenn vil forlate boligen sin og reise bort. Samtidig er sommerferien høytid for innbruddstyver, og mange vil dessverre møte et robbet hus når de kommer hjem fra ferien.

– Vi er gjerne litt naive og uforsiktige, og tenker at det holder å låse døra når vi drar på ferie. Men innbruddstyver i dag er både velorganisert, effektive og benytter seg av sofistikerte metoder. Selv hus med boligalarm er utsatt, det ser ikke ut til å affektere tyvene i særlig grad. Man glemmer ofte at det for mange er lukrativt å «leve» av vinningskriminalitet i Norge, sier Øyvind Setnes, forebyggelsesekspert i Tryg Forsikring i en pressemelding.

Stjeler for hundrevis av millioner

Forsikringsbransjen anslår at det også i år vil bli frastjålet verdier for flere hundre millioner kroner fra norske hjem i sommerferien. Noen ganger skjer innbruddene via tyveriraid, hvor organiserte kriminelle slår til i et
konsentrert boligområde for en kort periode.

– De kan komme med tomme varebiler midt på natten og nærmest tømme en enebolig i løpet av få timer. Alt av verdisaker i boligen kan bli stjålet, til og med kjøleskapet, fryseren, oppvaskmaskinen, vaskemaskinen og tørketrommelen. Vi har i tillegg sett tilfeller der alt av hagemøbler og redskaper, gressklipperen, verktøy og vannsprederen ble stjålet, sier Setnes.

LES OGSÅ: 52-åringen brøt seg inn elleve steder i Narvik-regionen - slipper fengsel

Legg ikke ut feriebilder på Facebook

Forebyggelseseksperten mener likevel det ikke er umulig å sikre seg mot innbrudd mens man er på ferie, men det vil kreve at familie, naboer eller venner stikker innom boligen ofte. Det gjelder å få innbruddstyvene til å tro at noen er hjemme, at risikoen ved å bryte seg inn i akkurat dette huset er høy.

– Grove innbrudd er sjeldent spontant, men skjer etter at kriminelle har utpekt én bolig de antar høyst sannsynlig er ubebodd akkurat da. Er familien på ferie og ingen ser innom huset på noen dager vet tyvene at de kan raide boligen i ro og mak. Ofte spaner de på flere hus i samme strøk og merker seg de som ser tomme ut. Så sjekker de gjerne hvem som bor der, og om disse har lagt ut noe på sosiale medier som tilsier at de er bortreist på ferie. Bilde av deg og familien rundt svømmebassenget i Spania er altså ikke lurt å dele med alle andre. Legg de heller ut når dere er kommet hjem, sier han.

 

Er du hjemme, vær god nabo

Norge er på europatoppen i antall boligalarmer, rundt 420.000 boliger er sikret på denne måten her til lands. Likevel er det liten tvil om at Skandinavia og Norge frister mange med uærlige hensikter. Mye av verdisakene som stjeles forsvinner ut av landet.

– For å forebygge innbrudd bør det se ut som dere er hjemme. La noe lys stå på. Be familie, naboer eller venner om å klippe gresset, tømme postkassen og kaste søppel i søppelkassen. Lån gjerne bort parkeringsplassen foran huset. I tillegg til å sørge for trafikk til huset kan du være sikker på at tyveribander merker seg at huset tilsynelatende er bebodd. Det gjelder å «lure» tyvene til å tro at dere ikke er bortreist på ferie, sier Setnes, som samtidig oppfordrer de som er hjemme til å følge litt ekstra med i sommerferien.

– Vær en god nabo og følg litt med i nabolaget. Ser du ukjente luske omkring eller sitter i biler som kjører ofte og sakte forbi bør du være på vakt. Tips politiet dersom du har mistanke om at kriminelle spaner i nabolaget, på jakt etter tomme boliger, sier han.

Huskeliste før sommerferien:

• Ta bilder av verdigjenstandene dine. Lagre på mobil eller i skyen.
• Fjern smykker og verdisaker fra soverommet og badet.
• Lås vinduer og dører og la ikke verdifulle gjenstander ligge synlig fremme.
• Ikke la en stige ligge tilgjengelig ved huset. Fjern den eller lås den fast.
• Stopp post, reklameutsendelser og aviser. En full postkasse er en invitasjon til tyver.
• Ikke la søppelkassen stå tom. La gjerne naboer eller venner fylle på etter hvert.
• Avtal med naboer og venner til å passe på og se til huset mens dere er borte.
• Få noen til å klippe gresset og vanne plen og blomster mens dere er borte.
• Husk litt belysning. Har du mulighet, varier belysningen.
• Ha lås på ytterdører og utsatte vinduer som er godkjent av forsikringsselskapene.
• Ha litt varme på slik at huset holder en lugn temperatur.
• Steng hovedkranen for å unngå lekkasje dersom et rør skulle sprekke.
• Sjekk at komfyr, oppvaskmaskin, vaskemaskin, tørketrommel og andre elektriske artikler er slått av før du reiser.
• Sikre trampoliner og hagemøbler i tilfelle det blir sterke vindkast mens du er bortreist.
• Sjekk at avløp og rister er rensket for blader, gress og kvister i tilfelle det blir styrtregn.
• Sjekk at takrennene er rensket og uten lekkasjepunkter.
• Trekk ut alt du kan av elektriske støpsler i tilfelle lynnedslag.
• Vask kjøkkenbenken, spisebordet og alt der det kan være flekker av saft eller noe søtt. Det hjelper mot maur eller andre kryp.

Kommentarer til denne saken