Tyvene stjeler som ravner – rekordhøye forsikringsutbetalinger etter innbrudd i hytter

HØYE SUMMER: Forsikringsselskapene utbetaler stadig mer i erstatninger etter hytteinnbrudd. Illustrasjonsfoto

HØYE SUMMER: Forsikringsselskapene utbetaler stadig mer i erstatninger etter hytteinnbrudd. Illustrasjonsfoto

Artikkelen er over 2 år gammel

Stjeler, overnatter og ødelegger.

DEL

Tall fra Finans Norge viser at 1.459 innbrudd i hytter og fritidsboliger ble meldt inn til forsikringsselskapene i fjor. I 2016 var antallet 1.532. Dette kommer fram i en pressemelding fra IF Skadeforsikring.

Selve antallet av hytteinnbrudd har gått ned, men når bandittene først bryter seg inn gjør de mer hærverk og skader. Ikke minst stjeler de mer enn før.

– Også i år kommer noen til å få seg en ubehagelig overraskelse når de kommer på hytta til påske for å kose seg. Jeg unner ingen å starte påskeferien med å rydde opp i rot og ødeleggelser etter kriminelle, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

Høyere utbetalinger

I gjennomsnitt ble det i fjor utbetalt en erstatning på 28.200 kroner per meldte skade i hytter og fritidsboliger. I 2016 var tallet for den samme typen erstatningen på 29.700 kroner. De siste to årene har ifølge Finans Norge vesentlige høyere utbetalinger enn tidligere år.

– Dessverre er det en del hærverk og ødeleggelser knyttet til hytteinnbruddene. Dette – sammen med at standarden på innbo og utstyr i hyttene stadig blir bedre – gjør at gjennomsnittlig erstatning øker, sier Clementz.

Les også:

– Hytteinnbrudd skiller seg fra boliginnbrudd på flere måter. Spekteret i det som blir stjålet er større. Mens innbruddstyver som går inn i boliger gjerne tar med seg små, verdifulle gjenstander som smykker og datamaskiner, har vi eksempler på hyttetyver som tar med seg hagemøbler, dyner, servise og filleryer. For noen år siden hadde vi faktisk et tilfelle der en vedstabel – en hel favn – ble fraktet av gårde, forteller Sigmund Clementz i If.

Saken fortsetter under bildet:

KOMMUNIKASJONSRÅDGIVER: Sigmund Clementz i If Skadeforsikring.

KOMMUNIKASJONSRÅDGIVER: Sigmund Clementz i If Skadeforsikring. Foto:

Les også:

Liten oppdagelsesrisiko

Ikke bare blir fortvilte hytteeiere utsatt for tyverier, tyvene overnatter også i hytter.

– Gjennom mange år har vi også sett at flere hyttetyver tar én eller flere overnattinger. Som regel blir det store ødeleggelser når de ubudne gjestene tilbringer tid på hytta. Dersom det ikke er alarm i fritidsboligen, og den ligger litt avsides, er nok risikoen for å bli oppdaget under langtidsopphold ganske liten, formidler Clementz.

Basert på forsikringsselskapenes statistikk tar de aller fleste seg inn ved å bryte opp inngangsdøren.

– For tyvene er tilgang gjennom døra enkelt og greit når store gjenstander skal bæres ut i en bil. Tilbringer tyvene noen ekstra dager og bruker alle hyttas fasiliteter, er det nok en klar fordel å kunne gå ut og inn av hoveddøra framfor å krype gjennom et smårutete vindu med glassrester, påpeker Sigmund Clementz.

Les også:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken