Er du fascinert av kunstig intelligens – og fan av Mari Boine – kan UiT Norges arktiske universitet ha arrangementene for deg kommende helg, mener nettopp UiT Norges arktiske universitet.

Universitetet inviterer nemlig til både foredrag og konsertforestilling i Narvik.

– Dette viser jo bare litt av det spennet UiT beveger seg i som verdens nordligste universitet; fra foredrag om kunstig intelligens, et av de mest brennhete tema på dagsordenen i dag til konsertforestilling med Mari Boine, Norges fremste utøver av verdensmusikk, uttaler Bjørnar Storeng, direktør ved Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi ved UiT i Narvik, i en pressemelding.

Mari Boine trenger vel strengt tatt ingen nærmere presentasjon. Hun har gjennom et langt liv som artist løftet frem urfolksperspektivet og synliggjort samisk identitet for hele verden.

Til Narvik kulturhus kommer Boine søndag kveld med en unik konsertforestilling – «Áddehallatgo? – Forstår vi hverandre?» - i anledning UiTs 50-årsjubileum.

Og besøket i Narvik skjer bare få dager før hun også utnevnes til æresdoktor ved UiT. Boine mottok i fjor Spellemannsprisens hederspris, hun er innlemmet i Rockheim Hall of Fame og ble i 2009 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden – for å nevne noen få av utmerkelsene hun har fått opp gjennom årene.

Men allerede lørdag inviteres Narvik befolkning til en ny runde med Lørdagsuniversitetet, UiTs populærvitenskapelige foredragsserie. Denne gang står kunstig intelligens på programmet når førstelektor Asbjørn Danielsen foredrar under tittelen «Kunstig intelligens – fortid, nåtid, fremtid».

– I hverdagen er vi omgitt av kunstig intelligens på mange områder, noe som igjen reiser en rekke relevante spørsmål: Hva brukes det til – og hvorfor? Og hvor finner vi det? Foredraget er ment å gi et innblikk i hva kunstig intelligens faktisk er, hvordan den har utviklet seg frem til i dag – og ikke minst belyse noen av mulighetene kunstig intelligens gir for fremtiden, sier Danielsen, som tilhører et tungt forskningsmiljø ved UiT i Narvik innen Artificial Intelligence (AI) eller kunstig intelligens.

Stedet for Lørdagsuniversitetet er auditoriet ved Narvik Krigsmuseum. Arrangementet er i samarbeid med Narvik Bibliotek.