Nært, rørende og viktig for oss her i nord

IMPONERENDE: NRK-serien «113» gir et rørende og nært innblikk i hverdagen for ansatte i akuttjenesten ved UNN i Nord-Norge. Det er imponerende å se hvordan de jobber når ulykken er ute, og lange avstander og utfordrende vær og natur jobber mot oss. På bildet er ambulansefagarbeider Kristina Simonsen fra Kåfjord.foto: Marius Fiskum

IMPONERENDE: NRK-serien «113» gir et rørende og nært innblikk i hverdagen for ansatte i akuttjenesten ved UNN i Nord-Norge. Det er imponerende å se hvordan de jobber når ulykken er ute, og lange avstander og utfordrende vær og natur jobber mot oss. På bildet er ambulansefagarbeider Kristina Simonsen fra Kåfjord.foto: Marius Fiskum

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

UKESLUTT:Dette er en hyllest til de UNN-ansatte vi er blitt kjent med gjennom NRK-serien «113» de siste ukene. Som har latt TV-kameraene følge hverdagen deres tett og slipper TV-seerne inn på både livreddende oppdrag og pauser mellom slagene som kan brukes til lek på pauserommet. Eller lar oss få et innblikk i tankene til de som står i dette. Som i mandagens episode, der Charles Aune-Lundberg stopper utenfor en blokk i Tromsø for å fortelle kollega Maja Oskal om da han ble værende i flere timer etter arbeidstid med en pasient han kjørte hjem til uverdige forhold. Eller når Tom Andreas Strømeng uttaler «det er litt dem man jobber for» etter å ha berget livet til en eldre mann med puls på over 200. Og som står på så hardt og heftig at han må spørre sin kollega «har vi spist lunsj i dag?».

Overalt finnes det rørende og imponerende historier om den innsatsen de ansatte i akuttjenesten ved sykehusene i hele landet gjør hver dag. Det er likt, uansett hvor i landet du kommer – uansett hvor stort eller lite sykehuset er. Men det er én grunn til at det er viktig at 113 spilles inn i Tromsø og Finnsnes, og ikke i Fredrikstad eller Tønsberg: Det må være umulig for en som bor nært hovedstadssykehusene, som sjelden hindres av dårlig vær eller stengte veier, å sette seg inn i forholdene for både leger, sykepleiere og pasienter i Nord-Norge.

Når minuttene teller kan avstander, vær og natur jobbe mot oss hvis ulykken er ute. NRK viser utfordringene, men også de dyktige folkene som er løsningene, på en helt fantastisk måte med «113». TV-serien skaper respekt, stolthet og ikke minst forståelse for viktigheten av å bruke penger på dyktige fagfolk og nære lokalsykehus. For oss i nord er akuttjenesten ekstra viktig, Derfor er «113» også så utrolig viktig.

Første nyttårsdag gikk første episode av «113» på NRK. Gjennom to måneder har et TV-team filmet ansatte ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN). De ansatte fotfølges av kameraene inn i stuene til folk, på isglatte fortau og i sykehuskorridorene i Tromsø. På nært hold, men likevel med en respektfull distanse, får én million TV-seere hver uke følge den viktige jobben leger, redningsmenn, ambulansepersonell og sykepleiere gjør når ulykken rammer menneskene i nord.

Det er imponerende at NRK har fått komme så tett på som de har. I én av episodene får vi se hvordan en kvinne dør med datteren ved hennes side. Sterkt, nært, men ikke smakløst. De pårørende har fått spørsmål om de vil være med i serien både under hendelsen og i ettertid, og det står respekt av de involverte som har samtykket i at deres livskrise kan vises på TV. Jeg er takknemlig for at de involverte har stilt opp som de har. Det gir et unikt innblikk i det viktige arbeidet de ansatte både ute i felten og på 113-sentralen gjør, og skaper trygghet for deg og meg. Selv om vi kanskje visste det fra før, vet vi i hvert fall nå at vi i nord er heldige som har så dedikerte og dyktige ansatte på sykehusene til å passe på oss.

Samtidig som NRK viser fram den imponerende jobben helsepersonellet gjør, gir også serien innblikk i de utfordringene man står overfor i nord. Den viser at det er viktig å ha gode tjenester der folk bor, og i enda større grad enn sør i Norge der lengste avstand til et sykehus kanskje er en time med ambulanse. Ytterst på Senja bor de som har lengst vei til sykehus i hele landet, men det finnes flere områder i nord som befinner seg på grensen til det forsvarlige langt unna et sykehus eller et godt akuttilbud. Dette er også noe av grunnen til at UNN takket ja til å bidra til NRK-serien. «Vi ser på dette som en mulighet til å vise fram det dyktige helsepersonellet vi har, samtidig som vi får sagt noe om utfordringene med å betjene en langstrakt landsdel. Serien skal sendes over hele landet og kan skape forståelse i resten av landet for de avstandene og værutfordringene vi har her i Nord-Norge», sier kommunikasjonssjef ved UNN, Hilde Annie Pettersen til Folkebladet.

Likevel opplever vi i nord med jevne mellomrom at det rasles med sablene, og at tilbud trues med kutt. I stedet for å se på hva tjenestene koster per innbygger, må man snu det på hodet og se på hvilken verdi nærhet til akuttjenestene gir for de som bor her. Målt i kroner per hode vil vi i nord alltid tape. Målt i trygghet og livskvalitet har vi alt å vinne. Ingenting skaper mer utrygghet enn frykten for at et akuttilbud skal forsvinne. Vi har kjent på det i Ofoten. Vi har kjempet for sykehuset vårt i flere omganger.

NRKs «113» er viktig for å gi kjennskap til tilbudet som finnes, hvordan man jobber og hvor dyktige de som jobber her er. Den er viktig for å skape trygghet for oss som bor her. Men den er ekstra viktig som et innlegg i all fremtidig debatt om å redusere akuttilbudene vi har i Nord-Norge. Det er grunn til å tro at vi kan oppleve flere omkamper i Nord, men ingen grunn til å tro at ikke kroner og øre per innbygger også vil være gjeldende argument i fremtiden.

Da er TV-bildene fra NRK, som viser ambulansen på smale veier i mørketid og på isete føre på vei til sykehuset tre timer unna, et viktig innlegg i debatten som alle kan forstå.

God helg!


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags