Flomlys i skyggenes dal

Sjefredaktør og administrerende direktør i Fremover, Christian Senning Andersen.

Sjefredaktør og administrerende direktør i Fremover, Christian Senning Andersen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

NRKs flomlys har lyst opp flere steder i Narvik denne uka, og hele landet har fått se hva regionen har å by på. Men i dag er hverdagen i skyggenes dal tilbake.

DEL

UKESLUTT: De siste dagene har det vært ekstra stas å være fra Narvik. Igjen. NRK-programmet «Norge nå» hadde bestemt seg for å gjøre et stopp i Narvik og sende direkte herfra en dag, kanskje to. Da produksjonsteamet fikk vite hvor mye spennende som skjer i regionen, bestemte de seg imidlertid for å bli her hele uka.

Resultatet ble direktesending fra Nordkraft Arena og en Arctic Eagles-trening mandag, en fjellspesial fra Fagernesfjellet om Narviks VM-søknad og om reiselivsdestinasjonen Narvik tirsdag, en direktesending fra Lokstall1 om tog i Nord-Norge onsdag og en sending fra Narvik krigsmuseum om den viktige og lite kjente krigshistorien i Narvik torsdag kveld.

Sosiale medier har flommet over av mer eller mindre vellykkede mobilbilder delt av stolte narvikinger. Bilder av skjermer i ulike størrelser der du skimter Arctic Eagles-nestleder Bjørn-Tormod Nilsen, Visit Narvik-leder Lise Janita Hansen eller Narvik-ordfører Rune Edvardsen i flomlys fra TV-teamets kraftige lyskastere. Rundt 300.000 seere følger programmet, og det er ingen tvil om at det er god Narvik- og Nord-Norge-reklame å sende direkte fire dager på rad fra byen innerst i Ofotfjorden.

Men det var tidligere denne uka. Nå er TV-kameraene avslått og flomlysene slukket. Slik de er store deler av resten av året. Narvik og vår region, Nord-Norges mest befolkede område, er nærmest som en hvit flekk på kartet å regne når det kommer til dekning fra riksmediene. Flere medier har lagt ned sine lokalkontor i Nord-Norge de siste årene. For snart tre år siden kuttet VG 40 årsverk og la ned sine siste lokalkontor. TV2 har fortsatt lokalkontor i Tromsø og Bodø, men etter en kuttrunde i 2016 er bemanningen ved lokalkontorene redusert. Dagbladet hadde i sin tid lokalkontor i Tromsø, men det ble lagt ned for 10–12 år siden.

Nord-Norge har havnet i riksmedienes skyggedal. I nasjonale nyhetssendinger og riksdekkende aviser skal det mye til for å nå opp om nyheten er fra andre steder enn det sentrale Østlandet. En kjent problemstilling, noe flere nordnorske redaktører har tatt opp gjentatte ganger. Som da ansvarlig redaktør i Finnmark Dagblad, Arne Reginiussen, på Dagsnytt Atten påpekte at nyhetssendingene brukte mye tid på 43 turister med magesjau på Hardangervidda, samtidig som det knapt ble nevnt at hele Finnmark var stengt og bygder totalt isolert i påsken. Hvorfor? Jo, fordi riksmediene ikke har øyne og ører i nord. Det blir for langt unna. Og skjer det ikke i riksmedienes bakgård, får det ikke plass.

Da NRK først brukte en hel uke i Narvik, ble det veldig tydelig at riksmediene glimrer med sitt fravær ellers i året. For eksempel på reportasjer om hockeysporten som er i vekst i en hel landsdel. Eller på togdebatten som har herjet Nord-Norge for fullt det siste året spesielt. Når så du sist en nyhet om Tromskomiteens langvarige arbeid for en forlengelse av jernbanen til Tromsø på riksdekkende fjernsyn? Eller ansatte på terminalen i Narvik snakke om viktigheten av å oppgradere eksisterende bane og godsterminaler langs jernbanen fremfor å bygge ny jernbane fra Fauske til Tromsø? Ingen kan fortelle at Ofotbanen ikke er viktig for Norge. 60 prosent av all godstransport på bane går her i dag. Det bør være viktigere for hele landet enn det er.

Denne uka løftet NRK problemstillingene vi kjenner så godt i nord, men i det daglige drukner det. Og nettopp NRK har et særlig ansvar for å dekke hele landet. Med nær seks milliarder kroner i lisensinntekter skal NRK være allmennkringkasteren som dekker alle skyggelagte områder i hele landet, men de svikter i nord. Da nytter det ikke å ha én NRK-journalist som skal dekke omtrent hele nordfylket. En stikkprøve på NRK Nordlands distriktssendinger to uker i oktober avslører at det kommer mer enn dobbelt så mange nyhetsinnslag fra Bodø enn fra Lofoten, Vesterålen og Narvik til sammen. NRKs distriktskontor i Nordland har et særskilt ansvar for å løfte nordnorske nyheter på nasjonalt nivå, men selv på fylkesnivå opplever vi altså et for snevert og sentralisert fokus.

Det var derfor ikke overraskende å se resultatene fra undersøkelsen Ipsos MMI gjorde i fjor sommer. 81 prosent av de spurte i Oslo var svært fornøyd med NRK mot 56 prosent i Nord-Norge. Mens 18 prosent i Oslo svarte at de var svært misfornøyde med NRKs programtilbud, svarte hele 41 prosent av nordlendingene det samme. Nord-Norge er nærmest usynlig på NRK, og det ble veldig tydelig da «Norge nå» gjestet Narvik. Ikke rart nordlendinger ellers i året er svært misfornøyde.

NRK fikk øynene opp for hvor mye spennende som skjer i Narvik da de besøkte byen. Nå er det på tide at statskanalen får øynene opp for hvor mye spennende som skjer i hele Nord-Norge, og satse enda mer på den viktigste landsdelen i Norge.

God helg!


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken