Fremtiden vi har gledet oss til er her nå. Og det beste er at vi fortsatt har mye å glede oss til

Symbol på fremgang: I mange år har det vært snakket om alt det positive narvikregionen står foran, og optimismen har vært til å ta og føle på. Men alt har dreid seg om det som skal skje «der framme». Nå er imidlertid de fysiske bevisene på fremgangen på plass, og oppturene står i kø fremover. 21. desember åpner endelig den nye gondolheisen.

Symbol på fremgang: I mange år har det vært snakket om alt det positive narvikregionen står foran, og optimismen har vært til å ta og føle på. Men alt har dreid seg om det som skal skje «der framme». Nå er imidlertid de fysiske bevisene på fremgangen på plass, og oppturene står i kø fremover. 21. desember åpner endelig den nye gondolheisen.

Vi har snakket om det lenge, at det er en annen optimisme i Narvik om dagen. At det skjer så mye positivt. Nå løsner alt nesten helt samtidig.

DEL

UKESLUTT:«I startgropa for vekst». «Vi står foran noe stort». «Optimismen rår i narvikregionen». Dette er setninger jeg har brukt i egne ledere, ord jeg har delt når jeg har presentert både Fremover og regionen avisen dekker for utenbys folk. Det er setninger som har falt i festlige lag der narvikfolk diskuterer byen de bor i, regionen de hører til. Setninger og uttrykk som er sagt med entusiasme av både unge og gamle. Men setningene har alltid vært nærmest som frampek å regne. De har dreid seg om noe «der framme». Noe som skal skje, men som ikke er der helt ennå.

Vel, nå er det her. Nå er tiden kommet. Det vil si; nå begynner vi å se at de fysiske symbolene på positiv utvikling snart har reist seg. De fysiske bevisene på at det faktisk skjer veldig mye i Narvik og Ofoten. De fysiske bevisene på at regionen går fremover, at det satses og at det er grunn til å ha fremtidstro på vegne av hele regionen. Og mens vi har snakket om alt som skal skje i flere år allerede, slo det meg nå at plutselig skjer alt nesten på én gang. Alt vi har snakket om så lenge, alt vi har visjonert rundt og tatt med i festtaler og framsnakk, forløses i en serie med åpninger, overleveringer, endringer og avgjørelser.

Hva jeg tenker på? Jo, dette (i en ikke-kronologisk eller prioritert rekkefølge): På mandag får vi vite arbeidsgruppens innstilling til hvem de mener bør bli norsk søkerkandidat til VM i alpint i 2027. Og mandagen etter – den 19. november – presenterer Skistyret sin endelige beslutning: Går de for Hafjell/Kvitfjell eller går de for Narvik og Nord-Norge? Signalene er positive fra de som kan sånt. «Narvik har X-faktoren», får vi høre fra ekspertkommentatorer og alpinmiljøet selv. Som Kjetil André Aamodt, som har sagt følgende til NRK: «Det er også et enormt engasjement i lokalmiljøet, og de har en skikkelig by i bunn av bakken, litt likt St. Moritz og St. Anton, som har hatt VM tidligere».

Men ideen om et VM i alpint i Narvik er ikke helt tatt ut av løse luften. Fagernesfjellet, arenaen for et mulig VM, utvikler seg om dagen til en destinasjon i verdensklasse, og blir et anlegg et VM verdig. Også det har det vært snakket om lenge: «Nå skal de selge 100 tomter i fjellet». «Vi får ny gondol som tar tidobbelt så mange». «Endelig blir det parkeringsplass til alle». Og nå er altså gondolen nesten der. 21. desember planlegges det åpning av den nye gondolen, men allerede nå ser du heistraseen i ganske stor grad slik den vil se ut når den er ferdig. Nå gjenstår snart bare «den usynlige delen» av arbeidet, som daglig leder i Narvikfjellet AS, Florian Aschwanden, fortalte Fremover denne uken. «Så de store forandringene folk kanskje har sett til nå, vil det bli mindre av», sier Aschwanden. Altså er det fysiske beviset på fremgang i fjellet så godt som komplett, i hvert fall med tanke på den nye heisen.

Rundt heisstasjonen ser du også konturene av parkeringsplassen som skal romme rundt 250 biler, og du kan forestille deg det som skal bli det nye sentralområdet i fjellet.

Nedenfor og rundt begynner også husene i Narviks nye bydel Skistua å reise seg. Til nå har de vært «tomtene i fjellet», men i dag er det fullverdige hus som mange allerede har flyttet inn i.

9. desember åpner det neste fysiske beviset på positiv utvikling i Ofoten, bru alle har snakket om i mange, mange år: Hålogalandsbrua. Fra 10. desember er det ikke lenger snakk om at Bjerkvik, Evenes – ja Tromsø og Harstad med – kommer til å komme nærmere. Fra mandagen i desember er de kommet mye nærmere, og forbindelsen nordover sterkere og enklere. Det blir en fantastisk milepæl når brua er åpnet, og trafikken nordfra kan begynne å strømme inn til handelssentrumet Narvik. Der vi har nye synlige bevis på at utviklingen vi har snakket om så lenge ikke er noe som kommer, men noe som er her og nå:

På den gamle Demag-tomta har et nytt varehus reist seg. Malmporten handelspark. Det har vært snakket om lenge, om oppdemming for handelslekkasje og nye arbeidsplasser, men plutselig var det der. Og med det altså 50 nye arbeidsplasser til en by og region som sårt trenger nyetableringer.

Og i nabolaget står Fagernestunnelen endelig foran en åpning, kanskje allerede i neste uke. Og ikke langt unna tunnelen er det bestemt at det skal komme en splitter ny cruisekai, som gjør Narvik enda mer attraktiv som havn for store cruiseskip med turister som både vil kjøre tog og gondol og spasere gatelangs i verdensbyen Narvik.

Norsk Opplevelseskonferanse har jeg allerede skrevet om i et tidligere Ukeslutt, men også det kom denne høsten – og takket være en dugnadsinnsats det står respekt av har Narvik fått et rykte på seg for å være både en seriøs aktør for lignende arrangement og en spennende reiselivsdestinasjon.

Fremtiden vi har gledet oss til er altså her nå. Og det beste av alt er at vi har fortsatt mye å glede oss til: Junior-VM, nytt turisttog på Ofotbanen, Agenda Nord-Norge, gondol til byen, kraftsamlingen på Evenes – og hva annet fremtiden måtte bringe. Oppturene står i kø for regionen vår, og vi har bevist det: Vi er klare, og vi klarer det.

God helg!


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags