Det store k(ont)orslaget

Artikkelen er over 1 år gammel

Sett utenfra kan det virke nær uforståelig at forskjellen på et være eller ikke være for Korforbundet i Narvik, er et lite kontor på Folkets Hus.

DEL

LederDet store Korslaget sist helg samlet 400 sangere og 500 publikummere i Folkets Hus. I tillegg så flere enn 1.000 Fremover-lesere korkonserten direkte på Fremover.no lørdag kveld, og nær 700 har til nå sett korkonserten i opptak på Fremover.no. Ikke alle ser hele, men hopper litt – kanskje for å lete etter seg eller sine. Likevel har de 700 sett til sammen nesten 38.000 minutter korkonsert.

Korslaget engasjerte, store og små. En av de store snakkisene blant ganske mange i Narvik-regionen dagen etter, enten du var der selv eller ikke. Dagen derpå var også dagen for en oppsummering fra arrangørens side. Om det gikk i pluss eller minus, er ifølge Korslaget-ildsjel Marita Havaas Olsen, korkonsulent i Norges Korforbund Nord, ikke klart ennå. Det som var klart var imidlertid at dersom ikke Narvik kommune kan gi økonomisk støtte til leie av et kontor på Folkets Hus kommende år, vil det ikke lenger være mulig for Norges Korforbund Nord å ha sitt Nord-Norge-kontor i Narvik. Og med det kan helgens suksessforestilling på Folkets Hus bli det siste Korslaget i Narvik.

LES OGSÅ: Her ser du hele Korslaget i opptak

Korforbundets kontor kom til byen i 2008. Den gangen sto det mellom Tromsø og Narvik, og Korforbundet endte til slutt opp i Narvik fordi kommunen ga en støtte til leie av kontorplass på 80.000 kroner i året. Så havnet Narvik på Robek-lista, og avtalen ble sagt opp. Siden har Korforbundet også mistet deler av sin statsstøtte, og nå brenner det et blått lys for forbundets tilstedeværelse i Narvik.

I Narvik har Korforbundet ofte startet store turneer i Narvik, som Musicals in Concert og Carmina Burana. To ganger har Nordnorsk korfestival vært i Narvik, og et utall ganger har øvingshelger, kurs og ledermøter blitt lagt til Narvik. Korforbundet har vært en synlig bidragsyter inn i et rikt, men likevel presset kulturliv i byen. Ikke minst gjennom det store Korslaget. Nå ber Korforbundet om hjelp, og det er snakk om et være eller ikke være for forbundets tilstedeværelse i Narvik. Korforbundet har søkt Narvik kommune om å få på plass igjen en avtale om støtte på 100.000 kroner i året til husleie og drift av korkontoret, slik at byen fortsatt kan ha regionkontoret til Korforbundet her.

LES OGSÅ:

LES OGSÅ:

Ifølge forbundets egne beregninger, har det stor verdi å ha Korforbundet til stede i byen. En samling med forbundet i byen, betyr besøkende kormedlemmer og publikummere som legger igjen verdier i lokalsamfunnet. 3,5 millioner kroner i kjøpte varer og tjenester for å være helt konkret, ifølge forbundet selv.

Og med dette som gevinst, virker 100.000 kroner som en ganske beskjeden investering. Men budsjettet til Narvik kommune ser ikke bra ut. Budsjetthøsten kommer til å bli svært vanskelig, og mye må prioriteres vekk. Et korkontor til 100.000 kroner i året er nødvendigvis ikke øverst på listen over det som må prioriteres. Det forstår vi. Og det er kanskje – i den store sammenhengen og på listen over tjenester kommunen skal tilby – heller ikke det viktigste. Men investering i et godt kulturliv, er også investering i attraktivitet. Som igjen gjør det enda mer aktuelt å flytte til byen for en familie som kanskje vurderer fram og tilbake om de skal flytte til byen. I så måte har Narvik kommune en beskjeden økonomisk innsats i dette segmentet. I 2016 brukte Narvik kommune 1.807 kroner per innbygger på kultur, mens for eksempel Bodø brukte 3.193 kroner. Harstad brukte samme år 2.293 kroner per innbygger.

For min del kjenner jeg uansett på det å kanskje skulle miste enda mer fra byen og regionen vår. Vi har allerede mistet kultur, gjennom en redusering av kulturskoletilbudet over år. Arbeidsplasser innenfor kultur er blitt borte, fordi stillinger i kulturskolen ble redusert til brøker det ikke gikk an å leve av lengre. Kulturkrefter flyttet ut av byen og sørover for å kunne livnære seg på kultur. Skal vi miste enda mer som kan bidra mye både til lokal kultur og lokalt næringsliv?

Vi vet at kommunen kan få problemer med å gi støtten som trengs. Næringslivet – som allerede bidrar mye både til kulturlivet generelt men også Korforbundets mange arrangement spesielt – må se på om ytterligere støtte kan gis. Økonomisk, eller kanskje bare med et fysisk kontor?

Norges Korforbund bør på sin side synliggjøre enda bedre for næringslivet hva de bidrar med som skaper millionomsetning for næringslivet. Et kulturregnskap, som viser hva som skapes og hva som legges igjen. 3,5 millioner kroner høres mye ut, men i møte med næringslivet kan tallene brytes ned og forklares. Slik Korforbundet har gjort det overfor Narvik kommune, i sin søknad om støtte. Ingen kan uansett være i tvil om at den fysiske tilstedeværelsen for regionkontoret til Korforbundet i vår by faktisk bidrar til økt bruk av og verdi for Narvik-regionen.

I Fremover har vi et ledig kontor i underetasjen, med kaffemaskin i gangen og varm lunsj hver fredag. Korøvelser kan holdes i det gamle trykkeriet. Vi må bare rydde vekk litt gamle aviser og noen kasserte bord og stoler. Og – nå som alt er i skyen likevel – kan det tomme serverrommet vårt brukes til møterom.

Korforbundet er hjertelig velkomne hit, når det faktisk er slik at det bare er et kontor det står på.

God helg!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags