Er rasisme i ferd med å bli en av våre norske verdier?

Artikkelen er over 2 år gammel

Selvsagt ikke, tenker både du og jeg.

DEL

LederDet er jo en horribel tanke at rasisme og fremmedhat skal settes i samme bås som norske verdier som ytringsfrihet, rettferdighet og nestekjærlighet.

Men det er grunn til å spørre seg hvordan vi nordmenn lar disse norske verdiene gjøre seg gjeldende i hverdagen. Hvordan møter vi – altså det norske folk – innvandrere og flyktninger? Hvordan møter vi ektefødte nordmenn med en annen hudfarge enn oss? Ser de våre norske verdier slik vi ser de, eller møtes de med holdninger og ytringer vi trodde var begravet for lengst? Jeg grer ikke alle under én kam. Jeg vet at mange tar imot fremmede med både respekt og nestekjærlighet, men hva fester seg hos en afrikaner som hetses fordi han er mørkhudet? Og trues med forfølgelse – ja til og med drapstrues – fordi han danser med en hvit kvinne?

Sophie Elise ante ikke at hun kom til å skape en arena for rasisme og hatytringer da hun lanserte musikkvideoen til sin nye låt «All your friends». I videoen danser hun med skuespilleren Kingsford Siayor, opprinnelig fra Ghana. Som Sophie Elise var jeg heller ikke klar over at rasisme var noe som kunne trigges ene og alene av en hvit kvinne i romantisk dans med en mørkhudet mann. En mann som har bodd i Norge i 25 år, som tok sin utdannelse som skuespiller ved Teaterhøgskolen i Nord-Trøndelag for åtte år siden og som i dag jobber på Nationaltheatret.

I sommer skrev vi om Røde Kors Narviks språktreningsprogram for innvandrere, der frivillige fra Narvik-regionen stiller for å møte og snakke med innvandrere som en måte å lære norsk språk på. En av de som er frivillig språktrener, er musikeren, politikeren og narvikmannen Per Henrik Mørk (70). I forrige uke hadde jeg gleden av å møte ham i forbindelse med at han stilte opp i det ukentlige «Helgeintervjuet» i Fremover. Vi snakket om mye; mye mer enn det vi fikk plass til på 10 spalter i Fremovers fredagsutgave. Ett av temaene vi snakket om, var nettopp fremmedhat og det å møte mennesker med respekt og behandle medmennesker rettferdig. Mørk er bekymret for hvordan hat og hets kan boble over på sosiale medier og i kommentarfeltene på avisene. Han ser det hele tiden, og overraskes stadig over at mennesker kan få seg til å si og mene det de gjør på nett. «Én ting er at disse holdningene eksisterer og meningene ytres av enkeltpersoner», sa Mørk til meg, og fortsatte: «men at noen står og heier på det, er nesten det verste av alt».

LES OGSÅ:

Denne «heiagjengen» er gjerne mennesker som sprer holdninger og ytringer videre ved å kommentere, like og henge seg på. Det er så mye lettere da, når du bare kan slenge deg på en annens kommentar med noe som er i samme gate. Da er det jo ikke du som mente det først. «Jeg bare sa jeg var enig, jeg», kan du si. Som om det fritar deg for ansvar? Som om det ikke sårer minst like mye for den som rammes som det ville gjort om du var den første som skrev det? Rasisme er ille uansett hvor i rekken du sto da du kom med din rasistiske kommentar.

Det som er trist å se, er at vi har politikere som også står i denne rekken. Om ikke like tydelige eller ekstreme i sine uttalelser og kommentarer, har vi enkelte som til tider kommuniserer både hardt og aggressivt, og nører opp under debatter som veldig fort sporer av. «Det er på tide at regjeringsmedlemmene tar et ordentlig oppgjør med de holdningene som sprer seg i samfunnet i stedet for å bygge opp under dem», sa andrekandidat på Troms SVs stortingsliste, Katrine Boel Gregussen, til Harstad Tidende denne uken. Jeg er helt enig. Du og jeg har et ansvar, men våre fremste politikere har et helt spesielt ansvar.

Nå er både Sophie Elise og Kingsford Siayor personer som har oppsøkt en offentlig arena, der kommentarfeltet – i hvert fall til å begynne med – var åpent for alle. Det er vel grunn til å tro at nivået i kommentarfeltet her er et helt annet enn det man kan oppleve i hverdagen, når man gjør sine hverdagslige sysler og ikke stiller i kommersielle videoer. Det er likevel dypt urovekkende at en musikkvideo om kjærlighet mellom to mennesker kan utløse drapstrusler og en organisert hetskampanje.

Sylvi Listhaug (Frp) mener innvandring setter norske og kristne verdier under press. Linda Hofstad Helleland (H) og Ola Borten Moe (SP) fulgte i sommer opp i et VG-intervju. De mener presset kommer av at vi ikke er trygge nok på verdiene våre. Deres oppfordring er å stå opp for våre verdier ved å ha «et levende ordskifte om disse verdiene». Jeg mener vi må gjøre mer, og at det handler vel så mye om hvordan våre verdier er synlige i møtet med våre medmennesker. Vi bør stå opp ved å vise med all tydelighet at vi ikke aksepterer rasisme og fremmedhat. Vi bør stå opp ved å møte rasistiske holdninger og kommentarer med tydelige svar basert på helt andre holdninger, men aller helst bør vi gjøre det ved å la de ekte norske verdiene være det som gjennomsyrer måten vi møter alle fremmede på – ikke bare de som har en annen hudfarge enn oss.

«Jeg gleder meg til hver mandag, det er hyggelig og vi ser jo stor fremgang i norsknivået, og jeg føler at jeg er med på å bidra til integrering», sa en av de frivillige da Fremover var på besøk på Røde Kors-språkkursets sommeravslutning i juni. Det finnes mange flere gode tiltak i hele Narvik-regionen, den ukentlige språktreningen er bare en av mange konkrete ting du kan gjøre som en motvekt til de holdningene det er grunn til å frykte at innvandrere i Norge møtes med jevnlig.

Og vi bør gjøre noe. Mer enn vi gjør i dag. Vi kan ikke la rasisme og hat få en plass sammen med våre ekte norske verdier.

God helg!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags