Et stolt og samlet nord

Samlet: Stortingsrepresentant i Troms Cecilie Myrseth har akkurat entret scenen under Agenda Nord-Norge i Svolvær tirsdag, med det fysiske beviset på at Nord-Norge står samlet bak VM-søknaden fra Narvik: Et brev med et rungende ja til VM i Narvik som hun overrakte statsminister Erna Solberg.Foto: Agenda Nord-Norge/Remy Eilertsen

Samlet: Stortingsrepresentant i Troms Cecilie Myrseth har akkurat entret scenen under Agenda Nord-Norge i Svolvær tirsdag, med det fysiske beviset på at Nord-Norge står samlet bak VM-søknaden fra Narvik: Et brev med et rungende ja til VM i Narvik som hun overrakte statsminister Erna Solberg.Foto: Agenda Nord-Norge/Remy Eilertsen

Artikkelen er over 1 år gammel

VM-søknaden er ikke Narviks søknad. Den er Nord-Norges søknad. Det ble veldig tydelig denne uken, da Agenda Nord-Norge samlet landsdelen i Svolvær.

DEL

UKESLUTT:Narvik kommer neppe til å få mer oppmerksomhet igjen på en Agenda Nord-Norge-konferanse enn det byen, kommunen og regionen fikk under årets konferanse i Svolvær i Lofoten som ble arrangert denne uken. Selv ikke når konferansen neste høst går av stabelen i Narvik.

Hvert år samles nordnorske politikere og beslutningstakere i både næringsliv og akademia til konferansen Agenda Nord-Norge. Ambisjonen er å «løfte Nord-Norge mot nye høyder gjennom diskusjon, kunnskapsdeling og nettverksbygging». I år var temaet «Vi og havet», og en rekke dyktige foredragsholdere og talere fra hele landet – inkludert NHO-leder Kristin Skogen Lund og statsminister Erna Solberg – fokuserte på havets muligheter og utfordringer.

I konferansesalen var alles oppmerksomhet rettet mot innholdet i det som ble snakket om og diskutert, men det «alle» konferansens deltakere var opptatt av i pausene den første dagen var om vi fra Narvik hadde hørt noe mer. «Hvordan går det i dag? Blir det Narvik?» ville de vite.

På kvelden mandag ble det gratulert. «Ett steg videre!». «Det gikk veien!». Tirsdag ble det spurt: «Hva skjer videre nå?». Og ordfører Rune Edvardsen og delegasjonen fra Narvik fikk gode klapp på skulderen og ønske om hell og lykke før Skistyrets avgjørelse mandag 19. november. Selv statsminister Erna Solberg åpnet sitt innlegg med å ønske Narvik og Nord-Norge lykke til, med ordene: «Lite kan måle seg med utsikten når du stuper ned fra fjellet i Narvik». Og hun vet hva hun snakker om. Ikke fordi hun har «stupt ned fra fjellet i Narvik», men hun har vært der. Hun har selv sett den spektakulære utsikten og TV-bildene fra NM. Hun vet hvilken norgesreklame et VM i Narvik vil bli.

LES OGSÅ:

Stemningen på Agenda Nord-Norge var ikke god fordi alle «unner» Narvik et VM. Eller fordi hele landsdelen er blitt Narvik-fans. Nord-Norge heier på et VM i Narvik fordi det er et VM i Nord-Norge. Da stortingsrepresentant fra Troms Cecilie Myrseth (Ap) meddelte fra scenen at arbeidsgruppen enstemmig innstilte Narvik som norsk søkerby for VM i alpint i 2027, jublet hele salen. Ikke fordi det er Narvik som innstilles. Hele salen jublet fordi det er Nord-Norge som innstilles.

Narvik-ordfører Rune Edvardsen fikk tre minutter på seg til å presentere det VM-organisasjonen har jobbet med det siste året, det som gjør Narvik til en aktuell arena for et alpin-VM, foran en fullsatt Agenda Nord-Norge-sal med nær 500 deltakere. Hans avslutning fikk jubelen til å stå i taket igjen, da han takket et samlet Nord-Norge for å ha stått sammen om arbeidet med søknaden: «Narvik hadde ikke klart det alene. Vi har ikke folka. Vi har ikke kompetansen. Vi har ikke ressursene til å klare det alene. Men Nord-Norge klarer det».

Og med de ordene oppsummerte Edvardsen det som er blitt mer og mer synlig for hele landet: Sammen har Nord-Norge ikke bare laget en søknad som er gjennomarbeidet og i en egen klasse. Sammen har Nord-Norge tatt ansvar for at Norge faktisk kan bli en reell kandidat til å nå opp i en internasjonal konkurranse om å få arrangere et alpint VM. Med medspillere og aktører fra hele Nord-Norge har VM-organisasjonen tatt for seg hvert eneste krav som stilles til en internasjonal søkerkandidat, utarbeidet løsninger, skaffet seg samarbeidspartnere som kan levere innhold, sikret kompetansepersoner som kan heve kvaliteten på anlegg og fasiliteter samt sikret seg investorer som garanterer at økonomien bærer selv om den statlige støtten skulle bli null kroner.

Søknaden er så komplett at arbeidsgruppen bare kunne finne ett lite minus: Økonomien. Og bakgrunnen er at det må investeres store beløp i Narvik, mens det i Hafjell/Kvitfjell allerede er investert mye. Men som Fremover har skrevet denne uken, sier arbeidsgruppen selv at det er solide planer for finansieringen. Risikoen for idretten, som er trukket fram som et viktig moment, er liten fordi «Narvik, tross et betydelig investeringsbehov, har lagt frem den finansieringsplan for fase 2 (investeringsfasen, red.anm.) som i minst grad eksponerer idretten direkte økonomisk».

LES OGSÅ:

Forankringen i Nord har også vært så komplett at stortingsrepresentant Myrseth i Svolvær kunne levere et fysisk bevis i form av et brev til statsminister Erna Solberg der politikere i hele Nord-Norge sier et rungende ja til et VM i alpint i Narvik og Nord-Norge.

Alle heier på Narvik, alle heier på Nord-Norge. Og arbeidsgruppen heier på Norge – og ser at Narvik som søkerkandidat gjør det sannsynlig at Norge faktisk kan få et VM i alpint i 2027. Dét har vært arbeidsgruppens mandat, og dét er Skistyrets oppgave når de møtes på mandag: Gjøre Norge til et søkerland som kan vinne. Vi håper Skistyret ser det arbeidsgruppen har sett: VM nu ska' du hjem til nord.

God helg og lykke til, Nord-Norge!


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags