Nå bor du i VM-byen. Snart

Sjefredaktør og administrerende direktør i Fremover, Christian Senning Andersen.

Sjefredaktør og administrerende direktør i Fremover, Christian Senning Andersen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Du må forberede deg på å snakke mye om Narvik fremover. Og på å møte nordmenn som er nysgjerrige på Narvik. For snart bor du i VM-byen.

DEL

UKESLUTT: Som ekte narviking har du alltid vært stolt av byen din. Det vet jeg, for jeg har møtt deg. Men mens du før selv tok initiativ til å snakke om hjembyen din, favorittbyen din eller byen i ditt hjerte, må du nå forberede deg på å snakke om Narvik på oppfordring fra andre. Uten at du selv har tatt opp temaet.

Mandag 19. november 2018 vil for alltid representere skillestreken. Selv om vi ikke har fått VM ennå, vil vi heretter snakke om et før og et etter kandidatstatusen. Skiforbundets styre pekte på Narvik, løftet byen opp på pallen og sa at sannsynligheten for å få et VM til Norge er størst med Narvik som søkerkandidat. Valget var enstemmig. Og uten flere høylytte protester fra Hafjell/Kvitfjell. Mandag kveld sa Stein B. Olsen fra Visit Lillehammer til Gudbrandsdølen Dagningen: «Vi er fortsatt skuffet over avgjørelsen fordi de innspillene vi kom med ikke har blitt nok verdsatt mot det å lage spektakulære TV-bilder fra Narvik. På en annen side godtar vi den avgjørelsen som er gjort.»

Men det er nettopp det spektakulære med Narvik og ikke minst Nord-Norge som har sikret at Narvik blir kandidat. En hel landsdel har stilt seg bak søknaden både fordi den er best, men også fordi nordlendinger er stolte over å være fra Nord-Norge. VM-søknaden fra Narvik har på nytt blåst liv i denne stoltheten, og vist fram landsdelen for hele landet. Gjennom å lage en søknad som skulle bli valgt fordi den var best, og ikke fordi Nord-Norge nå fortjener det, har VM-organisasjonen i Narvik skapt tro på et spektakulært verdensmesterskap i Nord-Norge. En plan for et VM hele landet til slutt tror på. For søknaden fra Narvik var best.

VM-organisasjonen, sammen med et enstemmig arbeidsutvalg og deretter et enstemmig skistyre, har altså løftet Narvik opp i bevisstheten til folk flest, landet rundt. Nå er ikke Narvik bare malmbyen, logistikkbyen eller byen der tyskerne led sitt første nederlag under andre verdenskrig. Det er mange som har hørt historiene om Narvik, men det er spesielt interesserte som snakker om det med andre enn oss i Narvik. Nå er vi Norges kandidat til et VM i alpint, det største idrettsarrangementet i hele verden nest etter OL. Nå er byen ved foten av Fagernesfjellet et håp; ikke bare for idretten selv men også for idrettsinteresserte nordmenn over det ganske land. VG-kommentator Leif Welhaven gratulerte Norges Skiforbunds styre med et «svært godt valg», og roser fortjent arbeidet VM-organisasjonen har gjort med søknaden. Resultatet er at du altså må forberede deg på å snakke mye om Narvik fremover, men hva mer kan kandidatstatusen føre med seg?

I underkant av 100 mil sør for Narvik, i vårt naboland Sverige, ligger Åre. Det er en god del som skiller Åre og Narvik. Åre har i underkant av 1.500 innbyggere, og er et tettsted på innlandet midt i Sverige. To ganger tidligere har de arrangert VM i alpint, og nå skal de altså gjøre det igjen. Og Åre har også vært kandidat til et alpin-VM noen år, og da de i 2014 ble tildelt VM i 2019 skjedde det noe. Både med tomteprisene, oppmerksomheten, turismen og infrastrukturen i Åre.

Etter at Åre arrangerte VM i 2007 har skisenteret hatt sine beste økonomiske år, og med TV-seere over hele verden har internasjonale turister besøkt det lille tettstedet i Sverige som ellers kanskje ikke ville vært en destinasjon i samme målestokk.

Mens vi venter på et VM i Narvik kan vi som norsk søkerkandidat regne med synlige effekter allerede de kommende måneden og årene. Én ting er reiselivet: Narvikfjellet skisenter har de siste årene merket et lite oppsving i besøket som et resultat av økte investeringer i fjellet, men mange skiinteresserte vil være nysgjerrig på fjellet i byen som kan bli arena for et alpin-VM. Vi kommer til å merke økt besøk av turister som vil se byen og alpinanlegget, og flere vil få øynene opp for narvikregionen og Nord-Norge som reisemål.

Det blir økende interesse for å bosette seg og etablere seg i Narvik. En kanidatstatus gjør byen mer attraktiv, det merker vi allerede. Kombinert med investeringene i fjellet vil vi oppleve et voksende næringsliv. Vi ser det nå; flere bedrifter har etablert seg og varslet at de vil etablere seg i byen der det skjer så mye nå.

Narvik har allerede et stort alpinmiljø, men både for vår region og kanskje også hele landsdelen er det grunn til å tro på en oppblomstring innen idretten det forhåpentligvis blir arrangert VM i her i Norge. Og kommer VM til landet vet vi at alpinidretten står foran vekst også i resten av Norge. Flere kommer til å interessere seg for alpinsporten.

Og forbered deg på å møte et enda stoltere folk de neste månedene og årene, både i Nord-Norge og i Narvik. Aldri har vi fått så mye oppmerksomhet som vi gjør nå, aldri har det blåst en kraftigere medvind. Men det er lov å være stolt nå. Vi bor tross alt i VM-byen. Snart.

God helg!


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags