Består Narvik eksamen?

Bilde:

Bilde:

Med negativ befolkningsvekst i regionen er fadderuka viktigere enn noen gang.

DEL

Ukeslutt: 

I Fremover gikk fadderstyret ved UiT Narvik hardt ut mot ryktet til fadderuka i Narvik.

– Fadderuka har nok fått et rykte som framstiller den som ei ny russetid og en sammenhengende fyllefest, men det er verken sannheten eller målet, uttalte Silje Hebnes, ansvarlig for sosiale medier i fadderstyret i Narvik.

Hebnes har helt rett. Fadderuka er ikke en ny russetid, den er så mye viktigere enn det.

Alle som har reist til en fremmed plass for å studere kjenner følelsen. Den skumle følelsen som melder sin ankomst like før første skoledag. Sommerfuglene som kribler i magen. Vil jeg bli kjent med noen? Blir jeg alene? Enn hvis jeg dummer meg ut? Alt er en usikkerhet.

Det å komme inn på en utdanning, hvor enn det måtte være, er en ny start i livet. Alle stiller med blanke ark og alle er i samme båt. Derfor er det så viktig å ha fadderuken. En uke med utelukkende fokus på å bli kjent med nye mennesker, omgivelsene og skape trygghet. Det er denne uken som danner mye av grunnlaget for de neste årene ved UiT i Narvik. En student begynner gjerne et løp på tre eller fem år ved UiT. Da er det alfa og omega at studenten trives. Og hvordan oppstår trivsel? Det får man ofte gjennom samhold.

Sett fra et evolusjonært perspektiv har menneskers overlevelse vært avhengig av grupper. Det er det denne uken i august handler om. Knytte vennskap og sterke bånd og etablere sine egne grupper. En student kan ha et så sterkt ønske om å bli ingeniør eller sykepleier som de bare vil, men trives man ikke utenfor studiene blir veien dit lang, bratt og med mye dårlig vær. Her blir fadderuka viktig for både næringslivet og byen vår.

Hvert år forsvinner det unge mennesker til andre steder i verden og landet for å studere. I en by hvor befolkningsveksten er negativ blir det derfor spesielt viktig å ta vare på dem som kommer. Fadderuken, med nye studenter, tilflyttere og aktiviteter, er etter min mening et friskt pust som bør møtes med positivisme fra byen.

Det er ikke bare en vitamin-boost i et aldrende Narvik, men det legges også igjen penger til lokalt næringsliv denne uken – og gjennom hele året. Det fører igjen til nye aktiviteter i byen vår. Aktivitet avler aktivitet, så la oss vise frem byen og regionen vår fra dens beste side når våre nye innbyggere ankommer. For vit dette; det har noe å si.

Når en student som flyttet til Narvik, som har hatt sine fem beste år i livet, er ferdig utdannet og på jakt etter jobb – da øker sjansene betraktelig for at han eller hun velger å slå seg ned i Narvik. Hvem vet, kanskje finner han eller hun seg en parter og sørger for en positiv økning i fødselsstatistikken?

Uansett; oppfordringen er til dere å ta vare på våre nye studenter. Og til næringslivet; ta sjansen og sats på de unge.

God helg!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags