Gå til sidens hovedinnhold

Predikanter og imamer. Her er det bare å begynne å rydde

Artikkelen er over 4 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den siste uken har vært preget av to temaer. Internasjonalt av Orlando-massakren. Det som trolig var en homofob, homofil radikal islamist gikk berserk på et utested for homofile i Florida – og tok livet av 50 personer.

Både lokalt og nasjonalt har det vært preget av VGs grusomme vitnesbyrd fra Tysfjord. Her har det ifølge ofrene foregått en nærmest systematisk overgrepskultur i kommunen – en kultur som står særlig sterkt hos læstadianerne. Intervjuet som dog satte aller flest følelser i sving var samtalen VG hadde med Odd Fagerjord- bosatt i Narvik, predikant av yrke og talsmann for den læstadianske bevegelsen i Norge. Han fortalte at de i menigheten ble bedt om å melde mistanker om overgrep til menigheten før den ble tatt videre. Og det herfra skulle avklares om man skulle gå videre til politi og hjelpeapparat. En Narvik-kvinne kunne denne uken i Fremover forklare hvor galt akkurat det kan gå.

Raseriet har strømmet på sosiale medier hele uka. Mot læstadianere. Mot muslimer. Hat nærer hat. Og det har vært hatet hele uka.

Faren til terrorist Omar Mateen var en velkjent radikal islamist i New York – sågar med et eget TV-program. Han viser intet tegn til anger eller fordømmelse over sønnens handlinger og han viser med all tydelighet hva slags miljø som skapte morderen. Et miljø hvor homofile var syndere. Tenk å vokse opp i et slikt miljø – for så å oppdage at man selv synes Joe er mer attraktiv enn Joelene. Når man skaper et slikt miljø vil det til slutt tippe over for noen. Det er ingen unnskyldning. Mateen gjorde sin avskyelige handling av fri vilje. Men skal vi unngå at dette blir hverdagen, må vi sette søkelyset på det som ligger bak det hele. Lukkede, religiøse strukturer så til de grader i konflikt med de verdiene vi bygger demokrati, likestilling og frihet på.

Så er det selvsagt slik at den jevne muslim selvsagt ikke hater homofile. Og det er ikke slik at den jevne læstadianer bedriver overgrep, for så å rusle ned på forsamlingshuset på søndag for å be om tilgivelse. Dette er de mørke ytterkantene. Problemet er at disse kreftene får vekstforhold i kombinasjonen av et lukket samfunn, koblet opp mot holdninger som på ingen måte er kalibrert mot verken rettsvesen eller allmenn etikk og moral i 2016-versjonen.

For vi lever i en ny verden nå. De lukkede samfunnene sprekker sakte, men sikkert opp. Teknologien gir deg tilgang på informasjon og på møteplasser hvor de nye generasjonene får et helt annet innblikk i styrken det vestlige samfunnet har klart å bygge opp. Hvor man har en frihet til å leve ut sin seksuelle legning (så lenge det ikke gjøres på bekostning av andre…). Hvor overgrep mot mindreårige fordømmes og straffes. I møtet mellom dette ligger det en eksplosiv blanding. Hvor unge sinte menn trekkes til IS for å få utløp for sitt raseri – rettferdiggjort av religiøse ledere. I verste fall lokalt hvor overgripere har funnet veien til menigheter, hvor det lukkede samfunnet kan ha gjort det vanskeligere for samfunnet å oppdage uretten. Beskyttet av en praksis hvor flere ofre forteller at har vanskeliggjort det å melde fra.

Det er ikke noen enkel knute som skal løses opp, Verken i de islamske miljøene eller hos læstadianerne. Men det er definitivt mulig. I det norske forsvaret fikk ikke homofile like rettigheter før i 1979. Felles ekteskapslov som gir lesbiske par og homofile par mulighet til å gifte seg ble ikke vedtatt før i 2008. Men ting skjer. Og de skjer heldigvis ganske fort. Og det er fordi lederne har tatt tydelige valg. Erna Solberg går gjerne i Pride-paraden – og i kirken sier stadig flere biskoper nå ja til å vigsle homofile.

Det er her dagens budskap kommer. Til dere predikanter og imamer. Det er hos dere dette må begynne. Verken Gud eller Allah har noe ønske om verken overgrep mot barn eller masseslakting av homofile. Spør medlemmene deres – de vil gi dere et tydelig svar. Nå er tiden overmoden for en reform. Og skal samfunnet klare å snu dette er det hos dere den viktigste meldingen kommer fra.

God helg!

Kommentarer til denne saken