- Vi ville aldri akseptert at drikkevannet vårt var helseskadelig og gjorde folk kronisk syke

Artikkelen er over 4 år gammel

På topp i støvplager - på topp i kols. Det må få konsekvenser: E6 i tunnel under sentrum så raskt som mulig!

DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Etter en knapp måneds drift, kom målestasjonen opp med beviset på det narvikingene har visst i årevis, nemlig at byen er en av de mest luftforurensede i hele kongeriket.

Les også: Luftforurensningen i Narvik er verst i Norge

Med vind og sol som tørket opp veiene, begynte både veistøv og annet støv å fyke opp, og den ferske målestasjonen gikk «bananas». Indikatorene steg fra grønn til gul og så til rød. Det betyr godt over 120 mikrogram støv per kubikkmeter luft, og kvalifiserer til advarsel om betydelig helserisiko. I går steg luftforurensingen ytterligere, da gikk indikatoren til lilla, og Narvik lå på den tvilsomme landstoppen når det gjaldt svevestøv og helsefare.

Les også: Narvik på kols-toppen i Norge

Dette, kombinert med et annet faktum, at Narvik også er en av kommunene her i landet med flest kols-pasienter, må ganske enkelt få konsekvenser.

Det viktigste nå er å få fortgang i den planlagte løsningen med å flytte E6 under Narvik sentrum. E6-tunnelen må ganske enkelt bore seg inn i Nasjonal transportplan (NTP), og det raskt. Skjer ikke det, er det ikke bare svevestøvet som er årsak til at mange får kroniske helseplager, da vil myndighetene også være ansvarlige.

Les også: - Vi kan ikke si at det er farlig for alle. Det finnes folk som har røkt hele livet uten å bli syk

For nå vet vi. Målingene dokumenterer elendigheten. Og så kan vi jo undre oss over hvorfor det har tatt så lang tid å få opp denne målestasjonen. Tanken på at de økonomiske konsekvensene kan ha spilt inn er mer enn nærliggende.

Følg Fremover på Facebook og få siste nytt først

Men vi ville aldri akseptert at drikkevannet, for eksempel, hadde en kvalitet som varierte fra dårlig til direkte helseskadelig, og gjorde folk kronisk syke. På samme måte skal vi ikke finne oss i at luften vi puster inn er full av sjit, uten at det blir gjort noe med problemet.

Hvert døgn ruller det mellom 13000 og 17000 kjøretøyer gjennom Narvik sentrum. Byens hovedgate er en del av trafikkmaskinen E6, som hvert år må tåle belastningen av stadig flere og større kjøretøyer.

Les også: Vil ha spyling av Narvik sentrum hver 14. dag

Og tungtrafikken bare øker. Karavanene med vogntog fra fjern og nær sliter opp veidekket og etterlater dette svarte støvet som kryper inn overalt og fester seg på husvegger, vinduer og rundt ventilene. Da jeg vasket vinduer i Narvik for første gang, fikk jeg sjokk. For denne svarte materien går vi altså rundt og puster inn hver dag. Det ga noen refleksjoner.

Vi ville aldri akseptert at drikkevannet vårt var helseskadelig og gjorde folk kronisk syke. Derfor skal vi heler ikke akseptere at luften vi puster inn er full av sjit

Slik som det er nå kan det selvfølgelig ikke fortsette. Nå har alarmen gått, og reaksjonene er sterke. Ordfører Rune Edvardsen vil ha fortgang i arbeidet med E6 i tunnel under byen, men det betinger at bystyret fatter vedtak om at dette skal være et bompengeprosjekt. Det burde verken være et problem eller ta lang tid. Selv de mest ihuga bompengemotstanderne må, jeg hadde nær sagt, bøye seg i støvet for det faktum at ingen større veiprosjekt her i landet blir realisert uten at det kreves bompenger.

Les også: Vil vurdere å stenge E6 etter målinger avslører helsefarlig støvbelastning

Et renere og triveligere sentrum har nå førsteprioritet hos byens politikere. Paul Rosenmeyer vil ha fortgang i å realisere den planlagte bypakken, slik man har gjort det i Bodø og Harstad. Med den opprustningen som nå finner sted i Narvik sentrum, er det åpenbart at trafikkmaskinen E6 må vekk så fort det lar seg gjøre.

Bestill Fremover+ i 8 uker for kun 99,- og få tilgang til alt digitalt innhold

Imens er det faktisk en del ting folk kan gjøre selv. Reidar Hanssen, leder i Schopping & Schnakking, koster opp strøsanden og spyler fortauet sitt. Det hjelper litt, og triveligere blir det også.

God helg!

Hold deg oppdatert uansett hvor du er. Last ned Fremovers app og få varsel på mobilen om blant annet store nyheter, trafikkulykker og stengte veier i regionen.

App for iPhone

For Android

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken