Et uheldig sted å bo?

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

UkesluttIfølge Miljøpartiet De Grønne har jeg valgt å flytte til «et uheldig sted».

Denne uken fikk Miljøpartiet De Grønne (MDG) realitetene rett i fleisen.

En miljøvennlig politikk er lettere å føre og ikke minst lettere å etterleve innenfor Ring 3 i Oslo-gryta. For områdene i og rundt Oslo er godt tilrettelagt for kollektive alternativer.

Men du skal ikke veldig langt nord for hovedstaden før det ikke lenger er like lett å la bilen stå og velge buss.

Eller trikk og T-bane.

Eller sykkel, for den sakens skyld.

Det er de færreste stedene det er lagt godt til rette for å velge de mest miljøvennlige alternativene.

Og jo lenger nord du kommer, jo vanskeligere blir det. Det kan nesten virke som om det kom som en stor overraskelse for partiet at Norge faktisk ikke er tilrettelagt for miljøvennlige, kollektive reiser hvis du skal nordover.

Landsstyremøte i Narvik

At Norge som land ikke er formet etter politikken til MDG, har partiet fått kjenne på kroppen.

Miljøpartiet har valgt Narvik som sted for landsstyremøtet som arrangeres denne helgen.

For å komme hit miljøvennlig, kan man for eksempel ta tog.

Tar du toget gjennom Sverige, kommer du helt fram til byen.

Det tar 25 timer.

Partiets fylkesrepresentanter kan også ta tog til Fauske og buss derfra. Det tar 21 timer, men koster litt mer med bytte av transportmiddel.

Ingen velger å sykle

Eller de kan sykle, som mer enn 60.000 nordmenn i skrivende stund mener partiet med miljøet i fokus burde ha gjort. I en uhøytidelig spørreundersøkelse på Nettavisen.no, sier 75 prosent av dem som har svart at partiets representanter bør sykle for å komme seg til Narvik. En slik tur vil ta 87 timer.

Ingen velger å sykle.

MDGs talsperson Une Aina Bastholm er en av dem som tar tog eller tog og buss til landsstyremøtet i Narvik.

Resten velger å fly, noe som har skapt diskusjoner innad i MDG. Partiet flagger tross alt ganske høyt at nordmenn må fly mindre for å kutte i klimagassutslippene.

Og når partiet må gå mot sin egen politikk og velge fly fremfor miljøvennlige transportmidler, blir det «omstridt». Innad i partiet er det valget av sted for landsmøtet som er omstridt. En av dem som mener partiet burde funnet et annet, litt «nærmere» møtested for partiets landsmøte, er lederen i Akershus MDG, Øyvind Solum.

Han er åpenbart vant med at møtene legges i hans nabolag, eller i «kurant togavstand» som han selv sier.

– Et uheldig valg av sted, har han lagt til når han har snakket med journalister om saken.

Et uheldig valg av sted? Jaha. Da vet jeg det.

Da jeg fikk jobb i Narvik og tok med meg kone og barn for å flytte til hjembyen min, tok jeg altså et uheldig valg.

Ikke har vi togforbindelse direkte til Narvik gjennom Norge. Vi kan sette oss på toget i byen og komme oss helt til Oslo, men da må vi gjennom Sverige på en tur som tar oss 25 timer.

Ikke har vi trikk, men må kjøre hvis vi skal fra Narvik Storsenter helt bort til Amfi-senteret eller Nordkraft Arena for å gjøre resten av innkjøpene der.

Ikke har vi metro som kunne tatt oss fra Storsenteret til butikksentrene i enden av Beisfjordbrua. Eller opp i fjellet, eller til Bjerkvik.

Ros

Men det finnes en trøst:

Bare 4.000 – eller fem prosent – av de som har stemt i Nettavisens uhøytidelige avstemming, sier at landsstyremøtet burde bli lagt til et annet sted enn Narvik.

At MDG legger sitt landsstyremøte til byen vår, skal de ha ros for. MDG har godt av å komme seg ut i landet.

Jeg applauderte valg av sted da jeg først fikk høre det.

I Narvik-regionen er vi ikke noe mindre opptatt av miljø enn andre steder.

MDG har dessuten også to representanter i bystyret i Narvik. Klima og miljø er på agendaen, og MDG har politikk som passer også for oss, selv om mange miljøtiltak er vanskelig – for ikke å si umulig – å gjennomføre i en by som Narvik.

Når MDGs representanter stiger av fly og tog for å tilbringe helgen i Narvik, håper jeg man ser viktigheten av å legge enda bedre til rette for at også Narvik og byer og tettsted på samme størrelse skal lykkes med å være klimavennlige.

Og selv om man kan si at MDG denne uken forstyrret sitt eget budskap en del med å kritisere valget av Narvik som landsstyremøtested, satte de indirekte søkelyset på noe som partiet burde jobbe hardt for – spesielt etter denne uken: Bedre togforbindelser i hele landet, hurtigtog og hyppigere avganger.

For oss i nord ville Nord-Norgebanen, som sikrer togforbindelse mellom sør og nord, hatt enorm effekt.

Da kunne en togtur til Narvik vært helt overkommelig, og selv et parti som MDG kunne lagt landsstyremøtet sitt til Narvik eller enda lenger nord uten å komme i konflikt med sin egen politiske linje.

Samlet Nord-Norge

Og med et samlet Nord-Norge, med fylkene Nordland, Troms og Finnmark slått sammen, vil Narvik fungere enda bedre som regionsenter derom man kan ta tog gjennom landet og gå ut på perrongen i Narvik. Da kan man i hvert fall ikke si at det å plassere landsstyremøter eller nasjonale samlinger til Narvik vil være «uheldig». Det vil være helt naturlig.

Miljøpartiet De Grønne hevder at de ikke er et storbyparti.

Det er vanskelig å se det slik etter denne uken. Selv om MDG selvsagt fører politikk med sterkt fokus på lokalsamfunn og småkommuner, kommer vi ikke utenom at mye av kjernepolitikken til MDG først og fremst egner seg godt for alle som bor i hovedstaden eller storbyer.

Som har det de trenger i umiddelbar nærhet og som ikke trenger piggdekk fordi bilen stort sett står likevel.

Det går jo alltid et tog ...

God helg!

Artikkeltags