Gå til sidens hovedinnhold

Byen har klart å skape ei begeistring for ideen som strekker seg langt utafor Ofoten-regionen, som det bare er å ta av seg slalåmhjelmen for

Artikkelen er over 3 år gammel

Ukeslutt Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Redaktøren i Rana Blad sitt ukeslutt: Fredag overleverte Hafjell og Kvitfjell søknaden til Norges Skiforbund om å få arrangere alpin-VM i 2025. Tidligere denne uka leverte Narvik sin søknad om å få arrangere det samme mesterskapet.

Begge arrangørene mener at de har de beste forutsetningene for å arrangere det.

Mens det er første gang Narvik melder seg som mesterskapsby, så har Hafjell og Kvitfjell gjort denne øvelsen tre ganger før – uten å ha fått tildelt mesterskapet.

FIS Alpine World Ski Championships, som er arrangementets offisielle navn, har aldri vært arrangert i Norge, til tross for de fantastiske resultatene vi har hatt over lang tid. Nå er det på tide at verdens største vintersportsarrangement nest etter OL kommer til Norge – og til Nord-Norge.

På tirsdag stilte 22 ordførere og representanter fra de tre nordnorske fylkene opp da Narvik leverte VM-søknaden sin. Slike ting gjør inntrykk på skiforbundet.

– Det viser at hele landsdelen står bak søknaden og det viser hvilket engasjement de har maktet å skape i nord. Og folkefest vet vi at de kan lage i nord. Det har vi sett gjennom Arctic Race, sier generalsekretær i skiforbundet, Stein Opsal.

Med de spektakulære løypene og ikke minst beliggenheta på anlegget i Narvik-fjellet, er det ingen som risikerer pengene sine på å spå at etter et VM der, så vil skiinteresserte komme i hopetall dit, akkurat som de nå valfarter til Åre

 

Han beskriver begge VM-kandidatene som sterke og understreker at skiforbundet kommer til å velge den som har størst sjanser internasjonalt.

Internasjonalt er interessen for alpin-VM stor og i tillegg til å involvere over 500 utøvere, vil 20–30 TV-stasjoner være på plass med sine sendinger fra arrangementet. Et VM i Narvik og Nord-Norge vil uten tvil bli lagt godt merke til.

Narvik er velkjent som alpin-by. Med alpinbakken midt i byen, og ei løype som går praktisk talt fra 1.000 meters høyde og ned i fjæra, kan dette bli en spektakulær affære.

Under leveringsfesten for søknaden nylig, var anslagsvis 10.000 mennesker til stede i Narvik sentrum. Det tilsvarer over halvparten av byens befolkning. Det står det respekt av, og det legges merke til. Når Narvik kvitterte ut tidenes leveringsfest for å markere søknaden, er det ingen tvil om at det kan bli tidenes VM der i 2025!

I Narvik har det vært jobba hardt og lenge, og ikke minst med en enorm entusiasme, med VM-søknaden.

Byen har klart å skape ei begeistring for ideen som strekker seg langt utafor Ofoten-regionen, som det bare er å ta av seg slalåmhjelmen for. I Narvik er de hellig overbevist om at byen blir Norges søkerby og at alpin-VM i 2025 kommer til å gå av stabelen der. Den overbevisninga har de klart å plante i mange.

Det er nemlig ikke bare Narvik og Ofoten som står bak søknaden som skiforbundet nå skal ta stilling til. Dette er noe som hele Nord-Norge stiler seg bak, for ikke bare støtter samtlige 86 ordførere fra landsdelens VM-planene, det samme gjør fylkeskommunene og næringslivet i hele landsdelen. Å hente inn ei slik bred støtte, har uten tvil vært et klokt trekk av ildsjelene bak VM-søknaden.

Mens vi ellers i denne delen av landet er rimelig gode til å dyrke konflikter, det være seg etablering av storflyplass, sykehusstruktur og ikke minst ny regioninndeling, har VM-søknaden samla Nord-Norge om en felles kampsak: Et nordnorsk alpin-VM med Narvik som vertsby.

Mens konfliktene tenderer til å herje Nord-Norge både i sør og i nord, opplever vi altså med Narvik sin VM-søknad et Nord-Norge som samarbeider. Som samles om et hårete mål som alle tror på. Et samla Nord-Norge som yter en innsats utover det som må kunne forventes av ordførere, kommuneansatte og private næringslivsledere og -ansatte.

Å hente inn ei slik bred støtte, har uten tvil vært et klokt trekk av ildsjelene bak VM-søknaden

 

Gjennom en pent innbundet VM-søknad sendes et tydelig signal fra nord til sør: Dette står vi samla om og er stolte av, og målet er et nordnorsk verdensmesterskap. Ikke et Narvik-VM, men et mesterskap i Nord-Norge. Et slik mesterskap vil bli tidenes løft for hele landsdelen og det vil gi enorme ringvirkninger, spesielt for reiselivet. Med 20–30 TV-stasjoner til stede er det ingen tvil om at Nord-Norge vil bli promotert på en unik måte, som vil bidra ytterlige reiselivsvekst.

Denne påsken settes kursen til Åre, et velkjent alpint reisemål – og arrangørsted for neste års VM. I februar 2019 arrangeres alpin-VM der for tredje gang. Det er flott i Åre, og det er selvsagt litt ekstra stas å kjøre på ski i et VM-anlegg.

Med de spektakulære løypene og ikke minst beliggenheta på anlegget i Narvik-fjellet, er det ingen som risikerer pengene sine på å spå at etter et VM der, så vil skiinteresserte komme i hopetall dit, akkurat som de nå valfarter til Åre.

Entusiasmen som legges for dagen levner ingen tvil om at både narvikingene og nordlendingene kan levere. Havner alpin-VM i malmbyen i 2025 er det duket for et nordnorsk eventyr. Med alle de positive ringvirkningene dette vil ha for hele landsdelen.

Marit Ulriksen, sjefredaktør

Kommentarer til denne saken