Politiet innrømmer: Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok

NÆR KATASTROFE: Det var i mars at et transportfly av typen Hercules C-130J var sekunder fra å kollidere med øya Mosken i Lofoten. Hendelsen var med andre ord nær å få samme utfall som Kebnekaise-ulykken der Herculesen «Siv» havarerte og fem av mannskapet omkom. Her er det siste bildet av «Siv», fotografert under avgang fra Evenes under vinterøvelsen Cold Response 2012, før havariet.

NÆR KATASTROFE: Det var i mars at et transportfly av typen Hercules C-130J var sekunder fra å kollidere med øya Mosken i Lofoten. Hendelsen var med andre ord nær å få samme utfall som Kebnekaise-ulykken der Herculesen «Siv» havarerte og fem av mannskapet omkom. Her er det siste bildet av «Siv», fotografert under avgang fra Evenes under vinterøvelsen Cold Response 2012, før havariet. Foto:

Av
DEL

Kebnekaise-ulykken som tok fem norske liv, ble ikke etterforsket godt nok av politiet, skriver politimesteren i Nordland i et brev, ifølge VG.

I brevet adressert til førstestatsadvokat Geir Fornebo i Nordland står det at etterforskningen fremstår som lite omfattende, og at det i praksis ikke ble gjort noe annet enn å gjennomgå havarikommisjonens ulykkesrapport og å gjennomføre to avhør.

Det var Militærpolitiet som gjennomførte disse avhørene.

– Dette er en alvorlig sak med enorme konsekvenser. Vi skulle ønske at vi hadde vært grundigere den gang, sier politimester Tone Vangen i Nordland politidistrikt til avisa.

Det var i 2012 at et Hercules-fly fra Forsvaret på vei fra Evenes i Nordland til Kiruna i Sverige styrtet i fjellveggen i Kebnekaise. Alle fem om bord omkom.

I 2015 henla Statsadvokaten saken som ble opprettet mot Forsvaret etter flyulykken.

Les også:

Til tross for at politiet tar selvkritikk, anbefaler de ikke en ny etterforskning av ulykken. Politiet mener det ikke har noen hensikt, blant annet fordi det var flere årsaker til ulykken, også forhold utenfor Forsvarets kontroll. Politiet mener også at det ikke foreligger nok opplysninger for å kunne konstatere om Forsvaret har et straffansvar.

Det er førstestatsadvokat Geir Fornebo i Nordland som skal avgjøre om saken gjenopptas.

Artikkeltags