Universitetet i Narvik bedrer samarbeidet med Kina

Universitetet i Narvik styrker nå samarbeidet med universiteter i Kina.

Universitetet i Narvik styrker nå samarbeidet med universiteter i Kina. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Nye avtaler med kinesiske universiteter er undertegnet

DEL

– Vi har signert to avtaler som er med på å befeste det samarbeidet vi har hatt og gi oss fart fremover. Vi har mange gode initiativ på gang og en del søknader som vi skal utforme sammen, og jeg har stor tro på framtida, sier dekan ved Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi i Narvik, Bjørn Solvang til universitetets nettsted uit.no.

Samarbeidet fikk seg en knekk

Etter utdelingen av Nobels fredspris til den kinesiske menneskerettsforkjemperen Liu Xiaobo i 2010, ble det et mildt sagt kjølig forhold mellom Norge og Kina. Samarbeidet som teknologimiljøet i Narvik hadde med kinesiske universitet var intet unntak.

Men under sitt nylige besøk i Asia signerte rektor Anne Husebekk samarbeidsavtaler med blant andre Zhejiang University of Technology og Zhejiang Sci-Tech University.

Alle får muligheten

– De to universitetene har tidligere vært mest knyttet til industrien, men nå er de blitt breddeuniversitet.

– Med de nye samarbeidsavtalene har alle fakultetene ved universitetet mulighet til å samarbeide med dem, sier Wei Deng Solvang, leder for Institutt for industriell teknologi i Narvik.

Flere kontakter i Kina

Universitetet i Narvik har siden tiden som høgskole på midten av 1990-tallet samarbeidet med miljøer i Kina om ingeniørfag og teknologi. I tillegg til å ha felles forskningsprosjekter, har det siden 1995 blitt utdannet rundt 300 kinesiske studenter i Narvik. En stor del av dem er blitt værende i Norge og fått nøkkelposisjoner i norske bedrifter. Men også de som returnerer er verdifulle for miljøet i Narvik, skriver uit.no.

– Mange av de som reiser tilbake til Kina fortsetter vi å ha kontakt og samarbeid med, sier Deng Solvang.

CO2-fri energi

Et konkret samarbeidsprosjekt som allerede er i gang mellom Institutt for bygg, energi og materialteknologi ved UiT og Zhejiang University of Technology, er Zero Carbon Economy for the High North. Prosjektet har nylig fått 1,4 millioner kroner over tre år fra Senter for internasjonalisering av utdanning.

– Målsettingen er å etablere et langsiktig akademisk samarbeid med fokus på CO2-fri energiproduksjon i det kalde klimaet vi har i nord. Det vil bidra til en strategisk utvikling av infrastruktur i vår region, sier instituttleder Bjørn Reidar Sørensen.

Artikkeltags