Onsdag kveld melder UNN i en pressemelding at at syv personer tilknyttet nyfødt intensiv har testet positivt på MRSA-bakterien de siste dagene.

Ikke gå glipp av nyheter! Få tilgang på Fremover+ her.

MRSA-bakterien, som er gule stafylokokker, har utviklet resistens mot alle betalaktam-antibiotika. Enkelte stammer av bakterien kan i tillegg være resistente mot flere andre typer antibiotika.

På grunn av funnene blir pasienter og deres pårørende isolert og avdelingen stenges.

To ansatte smittet

Utbruddet ble først påvist på én pasient sist lørdag som følge av en tilfeldig prøve som ble tatt uten konkret mistanke om MRSA-bakterie.

Da prøven var positiv ble pasienten isolert, og i henhold til sykehusets rutiner ble ytterligere undersøkelser iverksatt.

 I ettertid er flere tilfeller avdekket. Disse er:

  • Tre pasienter ved nyfødt intensiv UNN Tromsø
  • To ansatte ved nyfødt intensiv UNN Tromsø
  • Én pårørende til pasient ved nyfødt intensiv UNN Tromsø
  • Én positiv pasient overført til Nordlandssykehuset før bakterien ble påvist ved UNN. Pasienten ble overført fredag sist uke, og håndteres nå av Nordlandssykehuset.

Til Nordlys sier seksjonsleder nyfødt intensiv, Mona Mørkved, at de ikke vet hvor lenge avdelingen må holde stengt. Dette er fordi det hele tiden må tas prøver for å undersøke om rommene er smittefrie.

Følg Fremover på Facebook og få siste nytt først

- Vi må ta en vurdering dag for dag.

Hun kan heller ikke si hvor lenge pasientene må holdes isolert.

Fullt alvor

Smittevernoverlege Torni Myrbakk ved UNN forteller at de tar smitten på fullt alvor.

- De involverte er så langt definert som bærere av MRSA-bakterien. Det er ikke påvist noen alvorlige infeksjoner som en følge av dette. Men denne type smitte må vi ta på fullt alvor. Derfor er avdelingen stengt og omfattende smitteverntiltak er iverksatt. Vi er ikke kjent med kilden til utbruddet, sier Myrbakk.

Bestill Fremover+ i 8 uker for kun 99,- og få tilgang til alt digitalt innhold

Totalt er det onsdag ettermiddag åtte pasienter innlagt ved nyfødt intensiv.

De tre smittede pasientene, og deres pårørende, er isolert og håndteres samlet for seg. De øvrige pasientene som ikke har påvist bakteriesmitte holdes på egne rom.

- De ansatte er nå også organisert slik at det er noen som nå kun håndterer de smittede pasientene, mens andre følger opp de øvrige. Dette for å begrense faren for ytterligere spredning, forklarer seksjonsleder ved nyfødt intensiv Mona Mørkved.

Avdelingen blir nå fullstendig vasket og renset for å unngå ytterligere smitte. Det er også innført ekstraordinære smitteverntiltak for de rundt 50 ansatte på avdelingen.

"De to smittede ansatte ivaretas i henhold til sykehusets prosedyrer."

Ifølge pressemeldingen er det er første gang nyfødt intensiv ved UNN Tromsø rammes av MRSA-bakterien.

MRSA

  • MRSA er en betegnelse på gule stafylokokker som er motstandsdyktige mot et antibiotikum som kalles methicillin og en lang rekke andre antibiotika.
  • MRSA er forkortelse for methicillinresistent Staphylococcus aureus (gule stafylokokker).
  • Bakterien gir de samme infeksjonstypene som gule stafylokokker, det vil si hud- og sårinfeksjoner, infeksjoner i bein og ledd, lungebetennelse, sepsis (blodforgiftning) og av og til andre alvorlige infeksjoner.
  • Slike infeksjoner er vanskeligere å behandle enn infeksjoner med bakterier som ikke er motstandsdyktige.
  • Bakterien er ikke uvanlig ved sykehus i norden, men er uvanlig ved sykehus i Norge
  • Kilde: Folkehelseinstituttet, Store Norske leksikon