Advarer mot populær ferietrend

Sahlgrenska Universitetssykehus i Gøterborg er et av sykehusene som de siste årene har fåttt inn en rekke pasienter med voldsomme utslett og blemmer etter at de har tatt en hennatatovering på ferie.

Sahlgrenska Universitetssykehus i Gøterborg er et av sykehusene som de siste årene har fåttt inn en rekke pasienter med voldsomme utslett og blemmer etter at de har tatt en hennatatovering på ferie. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

– I verste fall kan det føre til akutt innleggelse på sykehus.

DEL

(Nettavisen)  Hennatatovering er populært blant mange norske turister, men eksperter advarer mot den tilsynelatende ufarlige trenden.

– Hennatatovering kan føre til alvorlige allergiske reaksjoner hvor det er stor fare for permanente helseskader, sier seniorrådgiver i seksjon for merking og kvalitet i Mattilsynet, Ellen Kielland til Nettavisen.

Hennatatovering er dekorering på hudens overflate og må ikke forveksles med ekte tatovering hvor tatoveringsfargen blir injisert ned i huden.

Og det er den svarte hennatatoveringen som er verst, ikke den vanlige rød-brune.

Kielland forklarer at for å oppnå den svarte hennafargen, samt forlenge denne, blir det tilsatt fargepigmenter som er kjent for å være allergifremkallende.

– Konsentrasjonen av fargepigmenter er også veldig høy noe som i seg selv kan være allergifremkallende, sier hun.

– Hva er konsekvensene av en allergisk reaksjon, hvor farlig kan det være?

– Blant de alvorligste tilfellene av allergireaksjoner kan det være nødvendig med akutthjelp, samt innleggelse på sykehus, forteller seniorrådgiveren.

Typiske helseskader etter påføring av svart hennatatovering med stoffet PPD kan være permanente skader i huden, kontakteksem og «polysensitivitet». Symptomer inntrer etter 3-12 dager.

Og har du først utviklet allergi mot PPD, så blir du ikke kvitt den. PPD er for øvrig forbudt i hennatatoveringer i EU-landene.

– Det beste rådet vil være å holde seg unna svart hennatatovering, avslutter Kielland. (ANB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken