Det kom fram da svenskene bak hotellkonseptet «Niehku» inviterte til «taklagskalas», også kjent som «mønsåsfest». Kort fortalt, de markerte at taket nå er på plass på det spektakulære hotellprosjektet som bygger inn den gamle lokalstallmuren.

I snødrevet på Riksgränsen onsdag ettermiddag var det to fornøyde drivere som tok imot gjester.

– Det har vært en lang reise til hit vi står i dag, sier Johan «Jossi» Lindblom til Fremover.

Stolt kunne han fortelle at alt går etter planen, og at de skal motta nøklene til hotellet når det står ferdig i slutten av mars 2018. Så langt ser det ut til at hotellbyggingen ved jernbanen går på skinner.

– Vi er faktisk allerede fullbooket fra april og utover, forteller den andre driveren Patrik Strömsten.

Eksklusivt

Det blir ikke mer enn 14 rom på hotellet som sikter seg inn på kunder med lommene fulle av kronor. Større enn det vil de ikke ha det.

– Hele poenget med dette hotellet er å tilby eksklusivitet. Det kommer alltid til å være gjester som søker etter en unik opplevelse, og en følelse av å være for seg selv. For oss er det i tillegg mer givende å jobbe med få gjester enn mange. Vi ønsker å komme til det punktet at gjestene våre kommer på fornavn med alle de ansatte her, forklarer Stenström.

Saken fortsetter under bildet:

SAMMENBYGD: Her ser man at den gamle muren flyter inn i det nye.
SAMMENBYGD: Her ser man at den gamle muren flyter inn i det nye.

Vil ha lang sesong

Antall ansatte varierer etter sesong. På det meste blir det opp mot 17, og på det minste bare fire.

– Lavsesongen er november til januar. Da er det heller ikke noen vits å ha mange ansatte på jobb. Det kan til og med hende at hele hotellet er nedsnødd eller at veien er stengt da, påpeker Stenström.

Høysesongen er på den tiden solen tar tak, mens det samtidig har opparbeidet seg store snømengder for skituristene. Hvor lenge de kan dra den utover tør de imidlertid ikke å garantere.

Les også:

Omsider klart for bygging av luksushotellet på Riksgränsen 

– Vi er heldig med at vi ikke er avhengige av at skiheisene går, siden vi skal tilby heliskiing. Men dette er det stedet i Sverige hvor det faller mest snø, så ideelt sett varer skisesongen langt ut i juni, sier driveren.

Saken fortsetter under bildet:

REISER SEG: I løpet av vinteren kommer hotellet på plass.
REISER SEG: I løpet av vinteren kommer hotellet på plass.

Inspirert av rallarene

Navnet til hotellet har opphavet fra det samiske ordet for drøm. «Niehku» er nå også i ferd med å materialisere seg. Det kom etter en vill idé om å lage et hotell i den forfalne lokstallruinen. Lokstallen sto ferdig i 1902, da jernbanen åpnet. Dette var den eneste i Sverige som hadde tak, på grunn av det harde været. 20 år etter ferdigstillelsen ble jernbanen elektrifisert og da ble lokstallen overflødig. Siden den gang har selve muren blitt stående igjen. I Sverige er den definert som kulturminne, og et av kravene fra Kiruna kommune var at muren ikke måtte skades dersom den skulle bygges inn i hotellet. En av bakmennene, Clas Darvik, er svært fornøyd med hvordan det nye og gamle har smeltet sammen.

Les også:

Skal man besøke dette hotellet trenger man fire ting: Tålmodighet, penger, penger og penger 

– Jeg vil takke de som har stått på og allerede har kommet så langt. Hvis de kan la seg inspirere om så bare litt av den kraften rallarene hadde så er jeg sikker på at dette blir veldig bra, sier Darvik.

Jan Rognmo fra Narvik var på plass for å ta hotellet i nærmere øyesyn. Han kjenner området og historien svært godt.

– Jeg er litt skeptisk til hvordan de fikk tillatelse til å bygge i et kulturminne, men nå er det her, sier Rognmo.

Saken fortsetter under bildet:

MYE HISTORIE: Jan Rognmo legger ut om historien på stedet til Patrik Stenström.
MYE HISTORIE: Jan Rognmo legger ut om historien på stedet til Patrik Stenström.

Vil holde det lite

Til tross for at hotellet blir av det eksklusive slaget skal det være mulig for alle og enhver og nyte et måltid i restauranten eller noe godt i glasset i baren. Samtidig fastholder de på grunnidéen. Hotellet skal være intimt, og gjestene skal føle seg godt ivaretatte. Dermed kommer man ikke til å se noen eventuell utbygging selv om det skulle ta helt av. Totalt blir hotellet 1.200 kvadratmeter, til en pris av 60 millioner svenske kroner.

– Jeg har jobbet med skiturister i mange år, og har etter hvert erfart at jeg heller vil jobbe med ti enn tusen gjester. Vi er ikke så store, og er heller ikke avhengige av å fylle 300 rom for at det skal gå rundt, forklarer Stenström.

Saken fortsetter under bildet:

SOM DE ØNSKET: Clas Darvik kunne fornøyd konstatere at alt går etter planen.
SOM DE ØNSKET: Clas Darvik kunne fornøyd konstatere at alt går etter planen.

Ble forsinket

Opprinnelig var planen å bli ferdig med hotellet til påsken 2017. I stedet står hotellet, etter all sannsynlighet, klart til påsken 2018.

– Vi har forsøkt å gjøre det som går nå. Det har vært flere ting som har dratt ut, og det går på det rent arkitektoniske. Vi ble blant annet nødt til å endre på selve utseendet av hotellet, det blir et litt annen takløsning enn på de tidligere skissene, sa prosjektleder Axel Darvik til Fremover i august 2016.

Hotell «Niehku»

  • Hotell på Riksgränsen i Sverige, bare meter unna landegrensen til Norge, og Bjørnfjell i Narvik kommune.
  • Skal etter planen åpne i april 2018.
  • Har 14 rom med totalt 28 senger.
  • Byggekostnadene er 60 millioner svenske kroner.
  • Bygger inn den gamle lokstallruinen som ble bygget i 1902.
  • Sikter seg på gjester med god råd.
  • Tilbyr aktiviteter året rundt, med en hovedvekt på guidede skiturer, blant annet med helikopter.
  • Navnet Niehku er samisk, og betyr drøm.
  • Prosjektet startet i 2012. I 2014 fikk de detaljplanen på plass, og i 2015 ble en gjennomføringsavtale tegnet med Kiruna kommune. Samme år startet grunnarbeidet på tomten.