Det er nyttårsaften. Det er feiring, godt humør. Og som seg hør og bør, fyrverkeri. Men for Guri Aspemo og den seks måneder gamle dogo canarien «Bailey» er det ikke like trivelig.

– Jeg merket at hun ikke trivdes. At hun var skvetten og utrygg. Jeg hadde allerede trukket for gardinene for å hindre at det kom lysglimt, forteller Aspemo.

Men da klokken var ti på tolv ville hunden ut. Så eieren gitt ut sammen med henne og festet hunden i båndet. Det hindret ikke «Bailey» i å stikke av.

– Hun slet seg løs og la på sprang oppover fjellet, sier Aspemo.

Spolerte feiringen

Dermed ble alle ønsker om et godt nyttår lagt på is. Det var nemlig bare å legge ut på leting etter hunden med det samme. Det var ikke slik hun hadde tenkt å tilbringe de siste minuttene av 2017.

– Da ringte jeg naboen som ble med opp. Vi lette etter henne til klokken tre om natten, sier hundeeieren.

Etter flere timers leting fortsatte hun da klokken var om lag fem på morgenkvisten på årets første dag. På dette tidspunktet var flere enn bare henne, mannen hennes og naboen iverksatt.

Via sosiale medier ble et stort antall privatpersoner engasjerte i letingen.

– Flere kjentfolk på fjellet og folk med hunder engasjerte seg, sier en takknemlig Aspemo.

Saken fortsetter under bildet:

STAKK AV: Oppover mot Ankenesfjellet, like bak huset til eieren Guri Aspemo, la hunden «Bailey» på sprang. Bare minutter før det sto 2018. Nå takker eieren for all hjelp til å finne henne.
STAKK AV: Oppover mot Ankenesfjellet, like bak huset til eieren Guri Aspemo, la hunden «Bailey» på sprang. Bare minutter før det sto 2018. Nå takker eieren for all hjelp til å finne henne.

Hadde nesten gitt opp

Natt til første nyttårsdag var av den kalde sorten. Ti minusgrader var langt fra et ideelt bakteppe for en leteaksjon etter en ung hund.

– Det var nesten slik at jeg hadde gitt opp. Man blir jo så trøtt og sliten av å lete også. Men man kan jo ikke bare stoppe opp heller. Jeg klarte ikke å få ro i meg. Mannen min var helt overbevist om at «Bailey» ikke levde lenger, sier hun.

Klynket seg sammen

Heldigvis skulle det vise seg at hunden var både i live og i god forfatning. For etter nesten ett døgn ute i det fri, 22 timer, ble hun funnet.

– Hun satt bare stille ved et tre. Jeg var bare et par meter fra henne da hun reagerte. Da lyste hun opp og hoppet opp på meg i glede, erindrer Aspemo.

Saken fortsetter under bildet:

BLE SKREMT: Hunden er bare seks måneder gammel. Dens første nyttårsaften noensinne ble traumatisk.
BLE SKREMT: Hunden er bare seks måneder gammel. Dens første nyttårsaften noensinne ble traumatisk.

Dette er et sted de har gått på tur flere ganger. De hadde også vært på leting der før de fant hunden. Eieren tror «Bailey» rett og slett var så skremt av fyrverkeriet at hun ikke reagerte på noe. Aller helst ville hun bare gjemme seg fra alt og alle.

Skal kjøpe GPS

Nå skal hundeeieren gå til innkjøp av en GPS som kan spore hvor hunden er hvis den skulle bli borte igjen. Men det hun mest av alt vil er at folk skal tenke seg litt om når det er nyttårsaften.

– Det er nok ikke alle som tenker over dem som har hund. Det beste hadde jo vært om alle bare fyrer opp fyrverkeriet når det faktisk er midnatt. Slik blir ikke hundene skremt gjennom hele dagen, oppfordrer hun.

Andre nyttårsdag var «matmor» fortsatt utslitt.

– Først da etter at hun var funnet sent på kvelden første nyttårsdag kunne jeg ønske mannen min godt nyttår.

Hun er glad for å være gjenforent med «Bailey», men retter en stor takk til alle som bidro til det.

– Det var en vanvittig bra innsats fra mange. Det spredte seg raskt, og veldig mange stilte opp. Jeg vil takke alle som en, vi hadde aldri klart å finne henne uten all hjelpen, låter det fra Guri Aspemo.

BET SEG LØS: Her er båndet hunden kom seg ut av.
BET SEG LØS: Her er båndet hunden kom seg ut av.