(Fremover)

Gerhard Heiberg bedyrer at han ikke vil Narvik som mulig VM-arrangør noe vondt.

– Et OL for hele Norge og et VM i Narvik vil ikke være konkurrenter, hevder han som var president for organisasjonen for Lillehammer-OL i 1994.

Fiendtlig

Før helga ble Heiberg fra flere hold utropt til «fiende» av et alpin-VM i Narvik. Dette etter at det var lansert en idé om et desentralisert OL, der de alpine øvelsene skulle gå i Hafjell og Kvitfjell ved Lillehammer.

Kommentatorer mente at det ville ødelegge for Narvik som nå er i siget som søkerby til alpint VM i 2025

– Dette var jeg helt ukjent med, sier Heiberg til Fremover når han får sitert noe av det som er blitt uttalt fra nord de siste dagene. Og han er helt tydelig på at det aldri har vært i hans tanker å ødelegge et VM-arrangement i Narvik.

Spektakulært

– Jeg har vært der flere ganger, så jeg vet godt hva jeg snakker om: Narvik har et flott anlegg og det kan bli et veldig spektakulært VM med en bakke som går ned mot fjorden.

Han erkjenner at utspillet om et eventuelt OL for hele landet ikke var veldig gjennomtenkt, men sier:

– Jeg mener jeg at det kan være grunn til å tenke litt stort, og å ta hele landet i bruk. Jeg tror mange kan tjene på det om vi deler på et OL.

Byttehandel

Når det gjelder spørsmål konkret for alpint og for Lillehammer og Narvik, sier han:

– Jeg ser for meg at det kan bli en – kall det gjerne byttehandel – mellom Den internasjonale olympiske komiteen og Det internasjonale skiforbundet, FIS, slik at et anlegg som ikke får OL, får et verdensmesterskap.

Heiberg mener det kan skje dersom Skiforbundet og IOC – der han selv er æresmedlem etter at han gikk ut av organisasjonen i 2017 –#8211; tar et initiativ overfor FIS for å ta opp et sånt spørsmål.

Han mener det heller ikke skal ødelegge for Narvik, gitt at byen blir norsk søker, om det kommer et VM og et OL relativt tett i Norge.

– Ingen kollisjon

Han bekrefter at det er normalt at over flere år legges større konkurranser for å bygge opp en organisasjon i forkant av et VM. Heiberg hevder bestemt at hans forslag om et OL der alpine øvelser legges til Lillehammer, heller ikke vil ødelegge for Narvik som arrangør av World Cup-renn.

– I alle fall ikke fra IOCs side. Arrangementene kan sees helt uavhengige av hverandre, sier Heiberg og legger til:

– Jeg er glad i landsdelen. Så det synes jeg var ille om jeg skulle bli sett på som en uvenn.