Kommentar

Torsdag kveld den 22. mars kan Narvik skrive ny hockeyhistorie, som det første herrelaget nord for Trondheim i øverste divisjon i ishockey. Selv om Narvik ikke skulle lykkes med opprykket, så har klubben utvidet norsk hockey geografisk slik Mjølner gjorde det på 70-tallet i fotball, og som Glimt og TIL senere har videreført.

22. september 2012

Narvik Ishockeyklubb spilte sin første kamp i allnorsk 1. divisjon 22. september 2012, mot Jutul i den forholdsvis nye og flotte Nordkraft Arena. Foran torsdag 15. mars 2018 snakker trener, spillere og folk i klubbstyret om en fair sjanse til å slå storlaget Stjernen fra Fredrikstad i Getligakvalikkamp i Nordkraft Arena.

Da Narvik begynte å bygge A-lag i 2011 var det med lokale spillere, og en gjeng svensker. Svein Gunnar Henriksen gjorde en utmerket jobb da han hentet inn spillere. Fine gutter, der flere er blitt norsk på veien.

Henriksen har takket for seg. Helt eller delvis borte er også personer som Harald Kuraas, Jon Harr, Harald Martin Enevoldsen, Robert Kosmo Karlsen, Henric Dahlstrøm, Jo Larssen, Markus Kiil med flere. Noen av disse «avgangene» er naturlige. Andre har trukket seg, og minst en har kommet med kritiske utspill fra sidelinjen som ikke egner seg på trykk.

Legge i ei skuff

Noe av kritikken mot dagens styre skal man lytte til. Andre utspill som er kommet mot styreleder Stig Winther skal man legge i ei skuff, og låse ned for bestandig.

Dagens leder i Narvik Hockey, Stig Winther, er en modig mann, noen ganger veldig frittalende. Det kan ha såret enkelte, uten at Winther egentlig har ment det vondt.

Stig Winther visste neppe hvordan hele bildet var da Narvik Hockey sommeren 2016 skulle bli en allianseklubb. Delt opp i allianse, bredde og elitestyre. Det fungerte ikke.

Samme høst ble trener Niko Eronen – angivelig på grunn av økonomi – sparket en kveld og hentet inn dagen etter da blant annet spillere i laget gikk ned i lønn/honorar for å berge treneren. A-lagsspillerne slo ring rundt Eronen da, en mann de har stilt seg bak siden.

Kort tid

Daglig leder Stig Solem forsvant ut nesten like fort som han ble ansatt. Henric Dahlstrøm sluttet som sportslig leder og bidro delvis som teamleder Harald Martin Enevoldsen tok over rollen i november. Narvik endte på en skuffende 6. plass i serien.

Men styret hadde ikke planer om å fjerne Niko Eronen for andre gang, som daværende styre kvittet seg med Magnus Skogfält noe tidligere.

Klubblederen ga tilsynelatende trener Eronen nokså vide fullmakter til å styre A-laget fra våren 2017, hvilke spillere som skulle inn til hvilken pris, dog alt innenfor et gitt budsjett.

Eronen hentet blant annet tilbake Casper Santanen, fikk kloa i talentet Benjamin Byrkjeland og lokket samtidig sin landsmann, Nidaros sin meget gode keeper Joona Partanen, til Narvik. Inn kom også flere norske spillere som har vært veldig delaktig i en gedigen sportslig opptur i 2017-2018-sesongen.

Narvik Hockey har levert både på og utenfor isen. Foto: Kjell G Karlsen
Narvik Hockey har levert både på og utenfor isen. Foto: Kjell G Karlsen(FOTO: )

Ikke påvirket

Verken Eronen eller spillerne har latt seg påvirke av det kjøret som til tider har vært mot styreleder og deler av styret, og sågar mot trener Niko Eronen selv for uttak av lag/tropp. Flere av dem som har sittet i sentrale posisjoner i hockeyklubben tidligere, og som nå sitter delvis kritisk på sidelinjen, mener klubben ikke ser helheten, og ikke evner å ha flere tanker i hodet samtidig.

* Som at de ikke tar rekrutteringsbiten nok på alvor

* Som at klubben ikke øremerker ei satsing på U20-lag

Lederduoen Stig Winther/Bjørn Tormod Nilsen bedyrer at de bryr seg om både U15 og U20-spillere. De sier samtidig at rekrutteringen, og da ikke minst satsingen på skøyte og hockeyskolen, er klubbens fremtid.

Har levert

Styret har levert både sportslig rundt A-laget og på den økonomiske siden. Fremover vet at Narvik Hockey på årsmøtet tirsdag 20. mars vil legge frem et driftsoverskudd for 2017 på flere hundre tusen kroner. På det samme årsmøtet vil leder Stig Winther fortelle at klubben har positiv egenkapital. Allerede mandag denne uken kunne fungerende leder Bjørn Tormod Nilsen fortelle at Getligakvaliken vil gå med overskudd. Nærmere fullt hus torsdag mot Stjernen vil avgjøre hvor pent overskuddet vil bli. Uansett kommer de pengene godt med i 2018-regnskapet.

At A-laget og økonomien er positiv betyr ikke at styret må overse enkelte kritiske røster. Satsing på hockey og skøyteskolen samt egenrekruttering er særdeles viktig. Fremover sin hockeyekspert Sverre Ruud Ellingsen mener klubben trenger ti, ja kanskje 15 år før den jevnlig kan rekruttere en eller to eller er vi tyvheldig flere spillere til førstelaget. Det skal man lytte til. Nivået er blitt så høyt at trolig vil få lokale spillere være god nok for førstelaget. De som ønsker seg dit må trene beinhardt både sommer og vinter.

Må ha rekruttlag

* Å ha et U20-lag, med spillere fra 16 til 20 år, er viktig. Narvik Hockey kan ikke i fremtiden stoppe rekrutteringen i 15-årsalderen. At sesongens A-lag vant 1. divisjon for herrer, og U20-laget endte sist i sin 1. divisjon, er et signal styret må ta på alvor. Det må vurderes å øremerke egne midler til et rekrutteringslag, og ikke bare sende et slikt lag inn i svensk 3. divisjon som ei nødløsning. Men det forutsetter at også spillere i alder 16 til 20 år ønsker å være med.

* At det må satses enda hardere på skøyte og hockeyskolen har styreleder selv uttalt. De ordene må han følge opp. Nå har pluss 50-gutta sagt ja til å bidra. Det er en god start. Pekka Santanen har vært her tidligere. Kommer han tilbake må klubben denne gangen få mer ut av oppholdet til Casper Santanen sin onkel.

* Narvik Hockey bør også finne råd til å ansette daglig leder igjen. Det er helt sikkert på agendaen. Men klubben må lete nøye etter den rette personen. Som skal ha betingelser i tråd med klubbens økonomi – og ikke være for dyr i grunnlønn.

Teamleder

* Narvik Hockey har ikke hatt teamleder til A-laget i 2017-2018-sesongen. På kort sikt har det ikke gitt negative utslag. På lang sikt er det uheldig. Det bør være en teamleder som kan være bindeledd mellom styret og trener. En teamleder som samtidig kan ta en diskusjon med trener om spillerlogistikk, spillerforsterkninger og hvordan pengene skal brukes på A-laget.

En lagstrener i Arctic Eagles skal ha mye å si, særlig når han leverer som Eronen. Men en trener i Narvik Hockey må ikke få all makt. Ishockeyklubben har en sportslig leder i Mathias Björkteg som bidrar. Björkteg er kanskje en av de snilleste folkene som bor i Narvik, og utfordrer neppe en trener.

Valg tirsdag

Valgkomiteleder Thomas Skår skal kommende tirsdag presentere et nytt styre på klubbens årsmøte. Leder Stig Winther er på valg. Det vil være mer enn oppsiktsvekkende om ikke Winther får to nye år av Skår og valgkomiteen. Dersom Winther blir gjenvalgt tirsdag kveld, så vet han ikke i dag om han er leder for en klubb i Getligaen eller i 1. divisjon. Om han leder en Getligaklubb har han selv sagt at budsjettet må økes med tre millioner kroner. Viktige samarbeidspartnere har sagt de er med videre. Og øker støtten.

Budsjett på ni millioner kan være i det minste laget. For Narvik Hockey må ha noen nye spillere om det blir opprykk. De kan være dyrere enn de klubben har i dag. Styret må ta ei ny viktig beslutning:

* Skal den takke farvel til spillere som har vært med på ferden mot toppen og vært gode bidragsytere i miljøet, men som ikke holder nivået i Getligaen?

* Eller skal de fleste få være med og Narvik satser på å klore seg fast ved å vinne Getligakvalik som Kongsvinger har gjort?

Nok å ta tak i

Det nye styret har nok å ta tak i. En ny tre eller femårsplan må snart på bordet. Den kommer neppe på årsmøtet tirsdag, men på et ekstraordinært årsmøte til høsten. En langtidsplan skal spikre kursen inn i 2020-årene. I god tid før den tid bør ei forsoning med flere som har forsvunnet ut av hockeymiljøet stå høyt på nystyret si arbeidsliste. Det selv hvor urettferdig styreleder Stig Winther kan føle kritikken er, etter å ha levert tidenes A-lagssesong og knallsterke regnskapstall, der Narvik Hockey trolig kommer til å passere seks millioner i omsetning.