Hun forteller at den overordnede vakten i driftssentralen er klar til å ta tak hvis noe skjer. I tillegg har flere ekstra montører utrykningsvakt hjemmefra. De er klar til å fykke ut på kort varsel om noe skjer.

– De siste årene har det vært mye vind, men vi det har ikke vært de store hendelsene i nettet. Vi må likevel være i beredskap i tilfelle noe skjer, sier Bogholm.

For stolper kan knekke, linjer kan bli hendene for lavt, trær kan falle over rlinjer og andre ting kan skje.

Men vis du ser skader på en strømlinje, må du holde avstand og melde fra.

– Du må ALDRI gå nær, advarer Bogholm.

Feilmeldingen har telefon nummer 76 96 11 75.

Hun råder også alle til å sjekke om naboen har strøm og sjekke nettsiden www.nordkraftnett.no før de ringer feilmeldingen.

– Vakta vil oppdatere med kjente feil i nettet på denne siden. Så sjekk der før du melder inn feil, er hennes bø

Det har vært noen strømbrudd

Nordkraft melder at i perioden fra klokken 14.33 til 16.30 har det vært en del utfall i deler av linjenettet.

– Områdene Håkvik, Skjomnes, Virak samt Skjomen og Sør-Skjomen har vært fri, men ble innkoblet etter kort tid. Blinking i lysene skyldes problemer i overliggende nett (Statnett) hvor vi også blir berørt på grunn av det.

Det er for øyeblikket rolig lokalt, kun forbigående blinking pga. overliggende nett, men pga. perioder med sterke vindkast kan en ikke se bort fra at det kan oppstå flere feil, skriver Nordkraft på sine sider klokken 20 torsdag.

Råd ved strømbrudd

Ved strømbrudd er det smart å være forberedt. Ved langvarige strømbrudd prioriteres liv og helse først, og det kan ta tid å få strømmen tilbake. Derfor bør alle være forberedt på å klare seg uten strøm i flere dager. På nettsiden til www.sikkerhverdag.no ligger det mange gode råd.

Blant annet er det lurt å ha en vedovn eller peis som alternativ oppvarmingskilde. Sørg for å ha et minimum av ved på lager. Husk også ekstra fyrstikker eller lighter i reserve.

Det finnes også parafin- og gassovner beregnet på husstander uten mulighet for annen fyring.

Vannforsyningen kan også forsinne når strømmen går Du bør derfor alltid ha noen liter vann lagret. Til koking og steking kan du bruke propanapparater og stormkjøkken.

Det er også lurt og ha en eller flere lommelykter oppbevart på et fast og lett tilgjengelig sted. Ekstra lyspærer og batteri er også lurt å ha. Stearinlys og oljelamper er også viktige alternative lyskilder. Du bør haekstra lampeolje hvis det er denne type lampe du bruker.

Den typen lyslenker som går på batteri kan også være lurt å ha i tilfelle strømbrudd.

En batteridrevet radio er godt å ha for å få nyheter og meldinger fra myndighetene. Har du bil kan du bruke radioen i bilen.

Et nødaggregat kan være godt å ha hvis du er kritisk avhengig av strøm.

Det kan også være lurt å sørge for å lade mobilen og nødlader til mobilen.

Hva gjør du med kjøleskap og fryser når strømmen går?

Dette skriver www.sikkerhverdag.no på sine nettsider:

Det tar 10–30 timer før temperaturen i en full fryseboks stiger fra minus 18 til minus 12 grader. Er det lite varer i fryseren, stiger temperaturen raskere. Ved strømbrudd i over seks timer må du ta forholdsregler for å berge matvarene.

Slik isolerer du fryseren:

Ta ut kontakten. Du må aldri isolere fryseren før strømmen er koblet fra.

Unngå å åpne lokket

Pakk fryseboksen inn med aviser, ulltepper, dyner eller lignende

Senk temperaturen i rommet der fryseren står hvis det er mulig

Er strømbruddet varslet på forhånd, kan fryseren settes på innfrysing ett til to døgn i forveien. Da blir temperaturen så lav som mulig.

 

Hva gjør du med maten hvis de har vært halvveis tint?

Ifølge nettsiden kan du fryse varer igjen hvis de er bare halvveis tint. Er varene helt tint, bør du behandle dem som ferskvare. Bruk varene med det samme, eller tilbered dem ved steking eller koking før du eventuelt fryser dem igjen.

 

Hvor lenge har strømmen vært borte? Kan du trikset?

Dersom strømmen har vært borte på hytta eller mens du er på ferie kan det være vanskelig å vite nøyaktig hvor lenge. For å lettere kunne oppdage dette kan du bruke dette trikset: Sett et glass med vann i fryseren. Når vannet er frossent, legg en mynt på toppen. Dersom strømmen blir borte vil mynten synke når isen i glasset smelter. Dermed får du en indikasjon på hvor lenge fryseren har vært strømløs.