Som ledere for en konferanse kalt «Økonomiens dag», med 600 deltakere, var det en fornøyd kvartett som kunne gå av scenen på Narvik videregående skole, studiested Frydenlund. Frida Frantzen, Mia Skillingstad, Maren Livelten og Nathaniel Holan Larsen loset salen gjennom ulike temaer, som i sum kan oppsummeres i ordene framtidstro og muligheter i regionen.

– Det var en veldig fin dag, levner Livelten ingen tvil om.

Ble prioritert

Når de blir bedt om å svare på hva som var det mest minneverdige med dagen er de samstemte om at besøket fra forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) satte dypest spor. Han ble forsinket med flyet sitt til Evenes, og fikk dermed ikke muligheten til å besøke Norges brannskole i Tjeldsund. Turen til den videregående skolen i Narvik rakk han derimot.

– Det er veldig flott at han prioriterte oss. Han hadde mange veldig gode poenger, kommer det fra Skillingstad.

Ministeren, som selv er fra Båtsfjord i Finnmark, pekte på at det er flust av muligheter i Nord-Norge allerede nå, og også i fremtiden. Dette er ord som samsvarer med elevenes oppfatning. De ser nemlig for seg en framtid i Nord-Norge. Riktig nok med noen opphold andre steder for å ta utdanninger, som de nettopp skal nyttegjøre seg av for å jobbe og bo i Nord-Norge på lengre sikt.

– Jeg tenker å gå på Norges Handelshøyskole i Bergen, svarer Nathaniel Holan Larsen.

– Jeg vil studere økonomi, svarer Frantzen.

– Jeg vil til Trondheim for å ta noen realfag, sier Skillingstad.

– Jeg drar til Tromsø eller så blir jeg i Narvik, planen er å bli sykepleier eller sosionom, svarer Livelten.

FULLSATT: Selv mot slutten av dagen var det godt oppmøtte.
FULLSATT: Selv mot slutten av dagen var det godt oppmøtte.(FOTO: )

Har sterk tro

Dette krever altså at de må ut av byen ei stund, men så vil de returnere. De er helt overbevist om at det ikke er noen grunn til å ikke bo i Nord-Norge.

– Nei, nei, nei og nei, kommer det rapt fra de fire.

– Det er allerede gode muligheter her. Og de kommer bare til å bli bedre og bedre. Jeg ser for meg at om 20 års tid er det veldig bra, forteller Livelten.

På konferansen var også ordfører i Evenes, Sisilja Viksund, ordfører i Narvik, Rune Edvardsen, markedssjef i Heatwork AS, Kristin Markusson, administrerende direktør i Narvikgården, Erik Sommerli, markedssjef i Biim AS, Michelle Opshaug, styreleder i Forte Narvik, Eirik Frantzen og leder i Ungt Entreprenørskap Nordland, Steve Hernes. På tampen av dagen ledet Idar Notøy fra skolen en debatt med de nevnte i panelet.

PANELET: Hadde debatt med og for elevene på Narvik videregående skole.
PANELET: Hadde debatt med og for elevene på Narvik videregående skole.(FOTO: )

Lovet dobbeltspor

Debattlederen utfordret forsvarsministeren på om det kommer dobbeltspor på Ofotbanen. Etter en innledning hvor han tok for seg generell utvikling og investering i Nord-Norge endte han til slutt på at jo da, dobbeltspor på Ofotbanen kommer. Etter hvert.

– Men du sa at det kommer, gjentok Notøy spørrende.

– Ja, det kommer, repliserte Bakke-Jensen uten noen videre tidsangivelse.

Ministeren måtte også tåle et spørsmål som gikk på om Ofoten, i lys av oppbyggingen av Evenes flystasjon, nå blir et større bombemål.

– Nei, svarte ministeren tydelig før han fortsatte:

– Grunnen til at vi bygger opp et større forsvar er at vi ikke skal være et bombemål. De som eventuelt tenker å gjøre noe galt skal se at det ikke er noen vits, for det blir altfor dyrt for dem, forsikret Bakke-Jensen.

DEBATTLEDER: Idar Notøy ledet debatten.
DEBATTLEDER: Idar Notøy ledet debatten.(FOTO: )