Mandag ettermiddag, like før 14.30, gikk det et snøskred ved Beisfjordveien. Veien ble stengt etter kort tid, og alle nødetatene rykket ut. Klokka var 15.43 da politiet bekreftet via en Twitter-melding at skredet ikke hadde gått over veien, men at veien likevel forble stengt på grunn av uavklart skredfare.

Geolog er tilkalt for å undersøke området, og i ettermiddagstimene gjorde politiet undersøkelser på stedet.

Men selv om ikke skredet gikk over veien denne gangen, reagerer Boy-Arne Buyle kraftig på situasjonen som nå har oppstått. Han representerer Kristelig Folkeparti (KrF) i kommunestyret, og har gjentatte ganger tatt til orde for å etablere en permanent beredskapskai inne i Beisfjord.

– Dette viser jo igjen behovet for en beredskapskai. Et ras er ikke noe som går sjelden; det går passe ofte, sier han.

Trenger generell beredskap

Buyle er med andre ord ikke i tvil om at behovet for en beredskapskai er til stede.

– Én ting er beredskap når det gjelder liv og helse, som kommunen mener er ivaretatt, men det er ikke bare liv det går på. Forrige gang veien ble stengt, skulle folk i begravelse. De skulle i konfirmasjon, på ferie eller for å åpne butikkene sine, sier Buyle, med henvisning til jordraset som stengte Beisfjordveien i august.

– Det holder ikke at man slipper å dø. Det er andre ting som også er viktige for innbyggerne i en kommune, slår han fast.

I tillegg til å sørge for livsviktig hjelp til pleietrengende, mener han kommunen har ansvar for å sørge for en mer generell beredskap. En beredskapskai vil være et viktig ledd i det, mener Buyle.

– Det må på plass, slik at også de som ikke er i ferd med å dø, kan komme seg inn og ut av Beisfjord.

Les også: Folkemøte om utvikling av Beisfjord: Kommunen sier «gi gass», men overlater styringen til bygdefolket

Han peker også på at en del viktige stillinger innehas av personer som bor i Beisfjord, som anestesileger og ledende helsesøster.

– Det er viktige funksjoner som trengs i kommunen, og det er viktig for resten av lokalsamfunnet at folk med viktige funksjoner kan komme seg fram.

Kommer seg ikke hjem

Ingenting tyder på at noen har blitt tatt av raset, men Buyle uttrykker like fullt bekymring for situasjonen som har oppstått i etterkant av raset. Ettersom veien er stengt, kommer ikke folk seg hjem fra arbeid i byen eller til skolene for å hente barna.

– Og de som ikke har unger, har kanskje hunder. Det er behov for å komme seg inn og ut, annet enn bare i nær døden-tilfeller. Det må kommunen skjønne, sier Krf-politikeren bestemt.

Les også: Lars-Erik så skredet gå: – Det er nok flere som ikke kommer seg hjem til barna sine i dag

Han var glad for at stesønnen på elleve år ikke var alene hjemme da veien ble stengt.

Selv fant han seg godt til rette på en av byens restauranter, hvor kveldens middag ble inntatt.

– Jeg håper jeg kommer meg hjem raskest mulig, men har ringt foreldrene mine for å få dem til å lufte hundene.

Kan gå kjapt

Sist gang veien var stengt på grunn av ras eller rasfare, var i august. Buyle tror de stadige tilfellene av rasstengt vei har fått kommunestyret til å innse alvoret.

– Jeg har inntrykk av at det kommunestyret vi har nå, forstår alvoret og er motivert til å finne ei løsning, sier han.

Les også: Krever at kommunen tar grep om beredskapskai: – På tide å få ut fingeren

I tillegg har bygdeutvalget i Beisfjord satt ned ei egen gruppe som ser på muligheter og kostnader i forbindelse med etablering av en beredskapskai.

– Så snart deres rapport er klar, vil den bli presentert for kommunestyret. Da gjør jeg regning med at det ikke vil gå lang tid før det kommer et vedtak, sier en håpefull beisfjordværing.

Narvik venter på fylket og omvendt

Narvik kommune, ved Iris Bartholsen, har tidligere uttalt at det er fylkeskommunen som har ansvar for beredskapssituasjonen i Beisfjord. Dette fordi Beisfjordveien er fylkeskommunal.

Les også: Beredskapskai i Beisfjord: Narvik venter på fylket – fylket venter på Narvik

Men i september uttalte fylkesråd for samferdsel i Nordland, Svein Eggesvik, at han ventet på et utspill fra kommunen om dette.

– Jeg er blitt kontaktet av en lokalpolitiker, men jeg har ellers ikke mottatt noen henvendelser fra Narvik kommune. Det vil være naturlig at kommunen, og lokale organisasjoner, inngår i et samarbeid om det skulle etableres en beredskapskai, sa han til Fremover i september.

Les også: Forbereder stenging med bom på den rasutsatte veien