I slutten av oktober startet Ingrid Jørgensen Skogli en kronerulling for Exit. Tirsdag kveld møttes Jørgensen Skogli og Esben Haldorsen, en av de ansatte brukermedvirkerne på Exit, for første gang etter kronerullingen startet.

I Exits nye lokaler i Parkhallen kunne Esben Haldorsen fortelle at Jørgensen Skogli hadde kronerullet inn 23.300 kroner.

1.000 kroner etter en time

Kronerulleren forteller beskjedent at det hele startet med at Ankenes håndballklubb donerte 1.000 kroner til Exit.

– Min sønn spiller for Ankenes, og da blir det sånn at man tenker: Om jeg klarer å samle inn 1.000 kroner til, blir det 2.000 kroner totalt, sier Jørgensen Skogli til Fremover.

Hun tok kontakt med Esben Haldorsen for å avklare hvordan innsamlingen skulle gjennomføres, og de ble enige om at folk kunne vippse penger til hans telefonnummer.

Deretter begynte hun å tagge venner på Facebook for å oppfordre dem til å donere penger. Ettersom det ikke var hennes telefonnummer som ble brukt, har hun ikke sett eller rørt pengene, og hun har fått oppdateringer fra Haldorsen underveis.

Les også:«Livsviktig» tilbud står i fare for å bli lagt ned

Etter den første timen skal det ha blitt vippset 1.000 kroner.

– Og etter ett døgn fikk jeg beskjed fra Esben om at det hadde begynt å balle på seg. Da tenkte jeg at jeg måtte prøve litt til, sier Jørgensen Skogli.

– Ikke noe negativ respons

Det var 18. oktober det ble varslet om en mulig stenging av Exit etter at statlige midler kuttes.

Om lag tre uker senere har altså 23.300 kroner blitt samlet inn gjennom Jørgensen Skoglis kronerulling.

– Dette er en sak som heldigvis mange i byen tok tak i. Jeg fikk meldinger fra folk som lurte på hvorfor jeg ikke hadde utfordret dem, og jeg fikk plutselig meldinger fra bekjente som hadde satt inn penger, sier hun om innsamlingen.

Les også:Slår ring om Café Exit: Arrangerer auksjon for å samle inn penger

– Det har ikke vært noe negativ respons. Det er ingen som har sagt at dette er et kommunalt ansvar på Facebook-tråden, og dette har vært utrolig positivt å være med på. Det er nesten slik at jeg selv ble rørt. Det viser kanskje at folk forstår hvor viktig Cafe Exit er og hva det betyr for brukerne, fortsetter Jørgensen Skogli.

Samlet for Cafe Exit: Ingrid Jørgensen Skogli (i gult) og Esben Haldorsen (til venstre for Jørgensen Skogli) flankeres av Exit-gjengen og representanter fra AHK.
Samlet for Cafe Exit: Ingrid Jørgensen Skogli (i gult) og Esben Haldorsen (til venstre for Jørgensen Skogli) flankeres av Exit-gjengen og representanter fra AHK.

– Har slått ring om Exit

Hun forteller at hun ikke har noen tilknytning til ettervernstilbudet.

– Men man har ikke noen garantier for hva som skjer i fremtiden, alle har en unik historie. Exit er et viktig tilbud å ha, for man vet aldri hva fremtiden bringer, reflekterer Jørgensen Skogli.

Les også:– Jeg er sterkt bekymret

Hun har en klar beskjed til politikerne:

– Jeg håper at når budsjettet for 2019 skal legges frem, og det skal skrives to strek under svaret, at det blir lagt merke til at Narvik har slått ring om Exit, sier Jørgensen Skogli.

Aktiviteter

Esben Haldorsen er svært takknemlig for pengegaven.

– Det er helt utrolig hva Ingrid har fått til, sier han til Fremover.

– Når hun føler at ting blir urettferdig, blir hun engasjert. Hun sa til meg at hun i alle fall skulle klare å samle inn 1.000 kroner som bensinpenger til en tur og litt mat. Da spurte folkene her: «er det virkelig noen som gjør det? Er det noen som bryr seg så mye?», fortsetter Haldorsen.

Les også:– Jeg har ikke ord, vi er ennå ikke ferdig med å telle alle pengene vi har fått inn

Ingrid Jørgensen Skogli forteller at de innsamlede pengene bare er en dråpe i havet av hva Exit trenger, men hun håper de kan bidra til at det gjennomføres aktiviteter for brukerne.

– Vi skal fortelle henne hva vi har brukt pengene på. Når vi sier at det skal brukes til aktivitet, så skal det brukes til det, forsikrer Esben Haldorsen.

87.000 kroner

19. oktober hadde Exit en stand på Amfi Narvik, og det ble gjennomført en liveauksjon på Facebook i regi av Amfi.

– Søndag kveld sto det 87.000 kroner på konto. Det er penger vi har fått fra auksjonen, gjennom varene brukerne av Exit solgte på Amfi og Ingrids kronerulling, sier Esben Haldorsen.

Han forteller at han har prøvd å takke hver enkelt som har bidratt, men det har vist seg å være en vanskelig oppgave – ettersom så mange har bidratt.

Les også: – Pårørende følger med på lasset om det blir kutt i rusbehandlingen

– Vi på Exit er svært takknemlig for all støtten vi har fått, sier Haldorsen.

Men fortsatt er det 590.000 kroner som gjenstår for at Cafe Exit skal kunne drive i 2019. De har fått bevilget 250.000 kroner fra Narvik kommune for 2019, men ettersom den statlige støtten falt bort, er de per dags dato langt unna de 840.000 kronene som trengs for ett års drift. I Narvik kommunes budsjettforslag for 2019 ble Exits søknad om økt tilskudd avslått.

– Jeg håper med hele mitt vesen at kommunen finner midlene til Exit, sier Esben Haldorsen.

Fikk sesongkort: Her overrekker styreleder i AHK, Kristoffer Åsheim Johansen 30 sesongkort til Esben Haldorsen.
Fikk sesongkort: Her overrekker styreleder i AHK, Kristoffer Åsheim Johansen 30 sesongkort til Esben Haldorsen.

30 sesongkort

Ingrid Jørgensen Skogli er oppmann og en del av valgkomiteen i Ankenes håndballklubb (AHK).

– Vi er utrolig stolte over å ha Ingrid i klubben vår. Hun er en ildsjel som aldri gjør noe halvveis. Slike mennesker er uvurderlig for Narvik-regionen, sier Anders Horne i AHK.

Han er en av flere representanter fra AHK som hadde tatt turen til Cafe Exit tirsdag kveld. Leder Kristoffer Åsheim Johansen kunne overrekke en pengegave på 1.000 kroner og 30 sesongkort.

Om håndballklubbens bidrag til Cafe Exit sier Horne:

– Det er kjent at vi har vært en klubb med dårlig økonomi, men økonomien har bedret seg i det siste takket bidrag fra næringslivet. Det er derfor vi kan bidra med dette.

– Som idrettslag har vi ikke den sterkeste økonomien, men vi vil bidra med det vi kan til dette viktige tilbudet i Narvik. Vi oppfordrer andre foreninger og idrettslag til å gjøre det samme, avslutter Anders Horne.