Junior-VM i alpint nærmer seg med stormskritt. I den anledning går aktivitetsnivået i mange deler av lokalsamfunnet opp flere hakk.

Dette gjelder ikke minst for restaurant og matfag-linja ved Narvik videregående skole. Over 600 kilo med fisk er blitt fraktet inn på skolen, klar for tilberedning. Det tilsvarer 10.000 måltider.

– Det er veldig spennende å få være med på dette. Vi kommer til å lære mye, sier vg2-elev Signe Larsen (18), og legger til:

– Først og fremst kommer vi til å lage store mengder mat. Ikke minst å håndtere stress.

Arvid Marthinussen (17) er enig.

Ville være med

Adjunkt på restaurant- og matfag-linja, Thomas Holmstrøm, mener det bare er helt naturlig at lokale elever bidrar med sitt i en slik sammenheng.

– Det hele startet med at VM var noe vi på restaurant- og matfag var noe vi ville være med på. Der var vi frempå veldig tidlig. Plutselig står vi med ansvaret for 10.000 lunsjer, sier Holmstrøm, før han spøkefullt legger til:

– Jeg har ennå ikke lært å si nei.

Fisk er akkurat passelig å servere, trekker læreren frem. Det er både lokalt, typisk nordnorsk og heller ikke altfor dyrt.

– Det er stort sett fremmedfolk som kommer til dette mesterskapet, og da vil vi i samarbeid med lokale leverandører vise oss frem lokalt som et godt alternativ, sier Holmstrøm.

MYE FISK: Dette skal serveres under VM. Her med adjunkt Thomas Holmstrøm (t.v.), informasjonssjef Anders Horne, Monica Lundberg fra Grantanglaks, sponsorsjef Frank Sundermeier, Cato Haakseth fra Kasseriet, Monica Hermansen fra Gratanglaks og elevene Signe Larsen og Arvid Marthinussen.
MYE FISK: Dette skal serveres under VM. Her med adjunkt Thomas Holmstrøm (t.v.), informasjonssjef Anders Horne, Monica Lundberg fra Grantanglaks, sponsorsjef Frank Sundermeier, Cato Haakseth fra Kasseriet, Monica Hermansen fra Gratanglaks og elevene Signe Larsen og Arvid Marthinussen.(FOTO: )

Største oppdraget

Holmstrøm forteller at elevene er med på mye spennende i hverdagen innenfor matfaget.

Han kan imidlertid ikke huske et så stort og omfattende oppdrag med sine elever. Flere parter setter pris på bidraget.

– Det er veldig viktig at vi får med lokalmiljøet til å bidra, for eksempel med mat. Det holder kostnadene nede rundt et arrangement som i utgangspunktet ikke er det som gir mest avkastning, sier Frank Sundermeier, som er sponsoransvarlig for junior-VM.

– Vi er stolte over å få være med på dette. Vi ønsker ikke bare å engasjere oss og heie under VM. Vi vil aktivt være med også, sier Monica Hermansen fra Gratanglaks.

Ti dager med sirkus

Så mye trøkk i byen over ti dager kan ikke undervurderes, og ting må gå som planlagt. Informasjonssjef for junior-VM, Anders Horne, er enig med Sundermeier.

Hvis alt går som håpet, vil fokuset også raskt bli rettet mot enda større oppgaver. Han tenker stort på Narviks potensielle VM for de største alpinistene.

– Junior-VM er ikke det kommersielt største å arrangere, men desto bedre vi gjør dette, desto større sjanse har vi for å få det skikkelige VM-et i 2027, sier han.

– Tidligere har Narvik hatt alpin-NM, men da var ikke vi ansvarlige for alt det som skjedde utenom. Da måtte man selv ordne med mat, overnatting og lignende. Nå har vi alt ansvar fra utøverne lander på Evenes. Lokalmiljøet bidrar her med uvurderlige varer og tjenester, sier Sundermeier.

LOKAL: Fisken er kortreist, og skal gi langveisfarende et autentisk møte med det nordnorske kjøkken.
LOKAL: Fisken er kortreist, og skal gi langveisfarende et autentisk møte med det nordnorske kjøkken.(FOTO: )