Krever at flere får velge hvor de vaksinerer seg

Syv av ti kan tenke seg å ta vaksine på apotek, og halvparten svarer at de kan tenke seg det samme på jobb, ifølge en fersk undersøkelse.

Syv av ti kan tenke seg å ta vaksine på apotek, og halvparten svarer at de kan tenke seg det samme på jobb, ifølge en fersk undersøkelse. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Myndighetene må tenke nytt for å få flere til å ta influensavaksine, mener Apotekforeningen.

DEL

– Hvis hele helsetjenesten får en felles tilnærming til vaksinering i et nasjonalt program, kan resultatet faktisk være flere sparte liv, mange sparte sykehusopphold, mangfoldige sparte sykmeldinger og bedre helse og trivsel. I tillegg kan vi også redusere antibiotikabruken ytterligere, sier Per T. Lund, administrerende direktør i Apotekforeningen, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Etterlyser større vilje

Før influensasesongen 2016/2017 tok én av fire nordmenn i risikogruppen vaksine mot influensa, viser tall fra Nasjonalt vaksinasjonsregister. Det er langt unna målet på 75 prosent.

Årlig dør rundt 900 nordmenn etter å ha blitt rammet av influensavirus. Dødstallet i 2016/17-sesongen var 1.700. Til sammenligning døde det færre enn 150 personer i trafikken i fjor.

– Hvis myndighetene viser litt større vilje til å spille på flere av de mulige tilbudene som finnes, deriblant apotekene, og går noen skritt lenger for å legge til rette for dette, kommer vi også fortere litt nærmere målet om 75 prosent vaksinedekning, sier Lund.
 

På jobb og apotek

750.000 flere personer må hver høst vaksinere seg dersom målet om 75 prosent vaksinedekning i risikogruppen på cirka 1,6 millioner skal nås. Lund mener ikke at alle skal innom apoteket for å få satt denne sprøyten, selv om mange kunne tenke seg nettopp det, ifølge en fersk undersøkelse gjennomført av Norstat for Apotekforeningen.

– Det må tas i bruk flere virkemidler. Når 71 prosent svarer at de kunne tenke seg å ta vaksine på apotek, og halvparten svarer at de kunne tenke seg å ta vaksinen på jobben, må myndighetene legge til rette for at flere kan velge hvor de ønsker å ta vaksiner, sier Lund.

Bortsett fra barnevaksinasjonsprogrammet finnes det ikke i dag et systematisk program for vaksinasjon som Lund etterlyser. Folkehelseinstituttet utreder imidlertid på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet hvordan et voksen-vaksinasjonsprogram kan gjennomføres.

– Hvis vi er enige om at god folkehelse er å holde seg unna senga, må vaksinasjonsdekningen opp. I dag går det altfor trått. I Norge er vi under det europeiske snittnivået, sier Lund.
 

Senker terskelen

Han nevner Danmark, Irland, Portugal, England og Frankrike som eksempler på land som har fått flere til å vaksinere seg ved å ta i bruk apotekene. 7.000 ansatte jobber i dag ved Norges 900 apotek. Det er kortreist helsekompetanse og vil senke terskelen for å ta vaksine, mener Lund.

– Nordmenn er i snitt tre til fire ganger oftere på et apotek enn hos legen. Det må vi utnytte. Gitt at myndighetene ikke styrer litt strammere og tenker litt bredere, vil vi fortsatt se store forskjeller i tilbudet mellom kommunene, og vaksinegraden vil fortsatt ligge langt under målet, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Myndighetene må vise større vilje til å spille på flere av de mulige tilbudene som finnes for influensavaksine, mener administrerende direktør Per T. Lund i Apotekforeningen.

Myndighetene må vise større vilje til å spille på flere av de mulige tilbudene som finnes for influensavaksine, mener administrerende direktør Per T. Lund i Apotekforeningen. Foto:

Hvis vi er enige om at god folkehelse er å holde seg unna senga, må vaksinasjonsdekningen opp.

Per T. Lund, administrerende direktør i Apotekforeningen


 

Får tommel opp

Sveinung Stensland, helsepolitisk talsperson for Høyre på Stortinget, er helt enig med Lund om at flere kan vaksinere seg mot influensa ved å utnytte mulighetene som ligger der.

I vinter spurte Stensland også helseminister Bent Høie (H) om det var noe i veien for at apotekene kan starte med å vaksinere voksne mot influensa. Det er det ikke. Den lille risikoen for allergiske reaksjoner krever imidlertid at apotekene får en opplæring, ivaretar sikkerheten og har en beredskapsplan.

– Vi har tenkt annerledes og jobber med å få på plass det Apotekforeningen etterlyser. Min oppfordring er at apotekene legger til rette for vaksinering. Jo flere som vaksinerer seg, desto mindre skadelig blir influensaen, sier Høyre-politikeren til ANB.

Siden 2016 har regjeringen gitt unge kvinner som er født i 1991 eller senere tilbud om gratis vaksine mot HPV-viruset som blant annet kan føre til livmorhalskreft. I forbindelse med skolestart vil også gutter i 7. klasse bli tilbudt HPV-vaksine gjennom barnevaksinasjonsprogrammet.

– Vi har levert på vaksiner, men det betyr ikke at vi er ferdige, sier Stensland. (ANB)

Artikkeltags