Skulle kaste 18.000 doser – nå får flere tusen gratis vaksine

STOPPER KASTE-PLANER: Helsedepartementet har satt en stopper for planene om å destruere 18.000 doser HPV-vaksine. Her setter helsesøster Marit Rasmussen HPV-vaksine i armen til Sunniva Risvoll (12). Illustrasjonsfoto.

STOPPER KASTE-PLANER: Helsedepartementet har satt en stopper for planene om å destruere 18.000 doser HPV-vaksine. Her setter helsesøster Marit Rasmussen HPV-vaksine i armen til Sunniva Risvoll (12). Illustrasjonsfoto. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Helsedepartementet har hindret at over 18.000 HPV-vaksinedoser kastes slik at tusenvis av nordmenn kan få gratis vaksine.

DEL

– Det har vært veldig viktig for meg å få løst denne saken. Det er misbruk av ressurser, og helt meningsløst, å kaste fullt brukbare vaksiner den norske stat allerede har betalt for, sier eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) til NRK.

Etter anbudskonkurranse skal Cervarix fra i høst av erstatte Gardasil som HPV-vaksine mot blant annet livmorhalskreft i Norge.

Men flere kommuner har opptil flere hundre Gardasil-doser liggende, og Folkehelseinstituttet (FHI) har et restlager på 18.000 doser. Det er nok til å vaksinere 6.000 personer.

Norges avtale med produsenten av Gardasil, legemiddelfirmaet MSD, innebar at dosene utelukkende kunne brukes i barnevaksinasjonsprogrammet – og ikke til å vaksinere andre grupper i befolkningen.

Fordi barna som starter vaksinering i høst. får Cervarix, lå det dermed an til at tusenvis av fullt brukbare Gardasil-doser måtte kastes.

Departementet, FHI og MSD har kommet til enighet om at overskuddsdosene kan brukes til å vaksinere andre utsatte grupper.

– Jeg har jobbet nokså intensivt med dette og er veldig fornøyd med å få løst denne utfordringen. Det har vært behov for noen juridiske vurderinger, men vi har hatt god dialog med FHI, og produsenten har også vært positiv, sier Michaelsen.

Artikkeltags