Fortsatt kamp om mandatene

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

I siste meningsmåling fra Amedia har Ap tre mandater.

DEL

Alle tre Amedia-målingene i sommer/høst har gitt samme resultat når det gjelder mandater: 3 til Ap, 2 til Sp, 2 til Høyre og 1 til Frp – mens SV på de fleste nasjonale målinger ligger an til å vinne utjevningsmandatet. Det betyr i så fall at rødgrønn blokk vinner 6–3 i Nordland, mot 5–4 i dag. Altså seier til Jonas Gahr Støre i Nordland, selv om hans eget parti ligger an til å gjøre et veldig dårlig valg i fylket.

Fortsatt mandatkamp

Det er fortsatt kamp om mandatene i Nordland, selv om meningsmålingene i sommer/høst har forsterket hverandre og tendensene synes ganske klare. Det er særlig Ap sitt tredjemandat, men også Høyre sitt andremandat, som er svakt. Og det er SV som er nærmest å vinne mandat. Og dersom SV vinner et distriktsmandat, er det plutselig helt åpent i kampen om utjevningsmandatet.

Nordland har ni mandater på Stortinget. Ett av de ni mandatene er et utjevningsmandat. Mandatfordelingen har vært den samme på alle tre målingene fra Amedia i sommer/høst. Arbeiderpartiet får tre mandater, Senterpartiet to, Høyre to og Fremskrittspartiet ett. Men det er fortsatt kamp om mandatene. På den siste målingen er Ap nærmest å miste et mandat, mens SV er nærmest å vinne dette mandatet.

Ap høyere enn måling

Mange stiller spørsmål ved verdien av meningsmålinger og viser til at de ofte bommer ganske grovt i forhold til valgresultat. Dette har særlig blitt diskutert etter det siste presidentvalget i USA og Storbritannias EU-valg (brexit).

Vi har sett på de tre siste stortingsvalgene og sammenlignet den siste meningsmålingen i Nordland (fra AN/Amedia) med valgresultatet noen få dager senere.

I 2005 ble Ap målt til 29,9 prosent like før valget, men endte på 36,3. I 2009 ble partiet målt til 34,5 og endte på 39,3. I 2013 ble de målt til 32,6 og endte på 35,1. Da er det ganske enkelt å konkludere med at Ap i alle fall som hovedregel scorer høyere ved valg enn på meningsmålinger.

Også Frp har scoret høyere ved valg enn på siste meningsmålinger ved alle de tre siste valgene, men ikke like grov bom som for Ap. Verst ved siste valg da målingen viste 16,1 og valgresultatet ble 18,8.

FAKTA

Utfører: InFact Norge AS

Populasjon: Nordland, innbyggere +18 år

Antall intervjuer: 1.024

Vekting: Kjønn, alder, bosted og kommunevalg 2015

Feilmargin: Maksimalt +/- 3,1 %-poeng, gjelder totalutvalget

Metode: InFact automatiske telefonintervjuer

Periode: 3. september 2017

Artikkeltags