NRK-program prøvde å manipulere skolevalget med «fake news»

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

NRKs program Folkeopplysningen laget falske nyheter for å påvirke stemmegivningen til elever på Lillestrøm. Valgminister Monica Mæland (H) reagerer kraftig.

DEL

Gjennom en målrettet kampanje på sosiale medier har Andreas Wahl og NRK-programmet Folkeopplysningen brukt uvitende elever i et eksperiment for å utfordre demokratiet, skriver NRK i en lengre artikkel om produksjonen av episoden som omhandlet manipulasjon av politiske valg.

Kampanjen har vart et halvt år overfor elevene ved Lillestrøm videregående skole.

Kommunalminister Monica Mæland (H), som også er valgminister, går hardt ut mot NRK etter stuntet.

– At vår største mediekanal, finansiert av skattebetalerne, gjør dette, uavhengig av om dette inngår i et eller annet forskningsprosjekt for å avdekke fake news, er ubegripelig, sier Mæland tilVG.

Hun legger til at det er fullstendig uakseptabelt og krever at NRK rydder opp.

Rektor avslørte

Onsdag morgen, dagen etter skolevalget, samlet rektor Øivind Sørli elevene til allmøte i skolens auditorium for å avsløre eksperimentet. Programleder Andreas Wahl var selv til stede for å forklare hva som hadde skjedd og svare på elevenes spørsmål.

– Det er helt hårreisende og knapt til å tro. Dette er unge mennesker sitt første møte med valg i Norge, og det har NRK brukt til et prosjekt som ingen har blitt spurt om de ville være med på, forteller SU-leder Andreas S. Unneland til Medier24. Også Unge Høyre og Senterungdommen har vært ute i VG og kritisert NRK.

NRKs kampanje har forsøkt å øke oppslutningen om Senterpartiet ved skolen. Ved skolevalget for to år siden fikk partiet en oppslutning på 2 prosent ved skolen. Ved året valg får partiet en oppgang på 1,1 poeng til 3,1 prosent.

Kjørte russisk kampanje

– De siste seks månedene har jeg og redaksjonen i NRK-programmet «Folkeopplysningen» jobbet med ett mål for øye, og det er å manipulere skolevalget ved Lillestrøm videregående skole, sier Wahl i en Youtube-video som avisen har sett.

I videoen beskriver han hvordan de har opprettet falske profiler på sosiale medier og spredt falske nyheter, blant annet på Facebook-siden Klimastreik Lillestrøm, for å få elevene til å stemme Senterpartiet. Siden ble oppgitt å være drevet av elever ved skolen. Nå er alle postene som er lagt ut siden mars, merket med «fake news».

Produsent i Teddy TV, Tor Erik Olsen, sier til NRK at redaksjonen prøvde å kjøre samme kampanje som Russland gjorde mot USA under presidentvalgkampen.

– Det har pågått lenge, et halvt år og med stor kraft og stor kynisme. Det er ingen andre enn jeg som har visst om det, og de har fått lov av meg til å gjøre det, sier rektor Øivind Sørlie på Youtube-videoen.

Fake news: Ulv drepte katt

Blant de falske nyhetene som ble publisert før elevene gikk til valgurnene, er følgende:

* SV vil at lærerne skal sette individuelle fraværsgrenser for elevene

* MDG vil ha deodorantforbud i skolen

* Frp vil ha klimaregnskap for innvandringspolitikken

* Arbeiderpartiet vil bore olje i vernesonene og tømme LoVeSe for olje.

* Den siste uka før skolevalget intensiverte de propagandaen og sendte blant annet ut en falsk nyhetsvideo av en ulv som skal ha drept en katt i nærområdet.

– I et samfunn der informasjonsflyt og påvirkning blir stadig mer uoversiktlig, vil «Folkeopplysningen» gi publikum redskap til å forstå hvilke faktorer som styrer valgene våre og å manøvrere i jungelen av budskap. Vi trenger bare se til det amerikanske presidentvalget for å forstå at også valg kan påvirkes utenfra, sier prosjektredaktør Jan Egil Ådland til Medier24.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken