Er du usikker på hvordan du skal stemme? Vi hjelper deg!

Valgdag: Mandag er siste sjanse for å avgi sin stemme i årets kommune- og fylkestingsvalg. Illustrasjonsfoto: Vilde Øines Nybakken

Valgdag: Mandag er siste sjanse for å avgi sin stemme i årets kommune- og fylkestingsvalg. Illustrasjonsfoto: Vilde Øines Nybakken Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Er du ikke helt sikker på hvordan du går fram når du skal stemme? Kan du krysse eller føre opp slengere? Hva med å stryke politikere du ikke liker? Med denne guiden får du hjelp på veien.

DEL

Det er ikke vanskelig å stemme, men om det er første gang du skal gjøre det, eller om du er usikker på om det er noe nytt i år, kan det kanskje være greit med en liten gjennomgang av hvordan du egentlig går fram. Her er vår guide til hvordan du får levert din godkjente stemmeseddel dit den skal, slik at du kan være med og påvirke hvem som skal styre kommunen og fylket vårt de neste fire åra. Heng med!

I det som skal bli nye Narvik er det fem valgkretser: tre i nåværende Narvik kommune, én i Ballangen og én i Kjøpsvik. Du kan stemme i hvilken som helst krets, uansett hvor i den nye kommunen du bor.

Krets 1 er Bjerkvik, og der er stemmelokalet i gymsalen på Bjerkvik skole. Valglokalet er åpent fra 09.00 – 21.00.

Krets 2 er Ankenes, og stemmelokalet er i Ankeneshallen. Valglokalet er åpent fra 09.00 – 21.00.

Krets 3 er sentrum, og stemmelokalet er på Menighetshuset. Valglokalet er åpent fra 09.00 – 21.00.

Krets 4 er Ballangen, og stemmelokalet er i kommunestyresalen på Ballangen rådhus. Valglokalet er åpent fra 09.00 – 20.00.

Krets 5 er Kjøpsvik, og stemmelokalet er i kantina på Tysfjord rådhus. Valglokalet er åpent fra 09.00 – 20.00.

1. Husk på at du må ha med deg gyldig legitimasjon. Pass, førerkort eller bankkort med bilde på. Du trenger ikke ha med valgkortet ditt for å stemme, men det er fint om du husker det likevel. Det gjør det litt enklere for valgfunksjonærene i stemmelokalet.

2. Inne i valgavlukket finner du listene til alle partiene som stiller til valg. I år er det kommune- og fylkestingsvalg. Det betyr at vi skal velge representanter både til kommune og til fylkestinget. De blå listene er til fylket, de rosa er til kommunen. Hvilken liste du skal stemme på må du bestemme selv, men du kan plukke én av hver farge.

3. Det er mulig å gjøre endringer på stemmesedlene. På den rosa stemmeseddelen, som gjelder for kommunevalget, kan du gjøre to ting. Om du ikke er enig i rekkefølgen på kandidatene på lista du har valgt, kan du gi en personstemme til en annen person på lista. Det gjør du ved å sette et kryss i ruta til venstre for den personen du vil stemme på. De kandidatene som får flest personstemmer til sammen, blir vagt. Du kan dele ut så mange personstemmer som du vil på lista.

I tillegg kan du dele ut det som gjerne blir kalt for «slengere». På stemmeseddelen er det satt av et felt der du kan føre opp kandidater fra ei annen liste som du ønsker å dele ut en personstemme til. I det nye kommunestyret i Narvik skal det sitte 41 folkevalgte politikere. Det betyr at den lista du vil stemme på har 41 listestemmer. Om du velger å føre på en slenger på den lista, blir lista svekket med én listestemme, mens partiet til den personen du har satt opp som slenger, får én listestemme.

Tidligere kunne du også stryke kandidater som du mente ikke burde stå på lista, men det er ikke lov lenger. Du kan altså bare krysse av og føre opp slengere, men du kan ikke stryke noen.

På listene vil du se at noen av de øverste kandidatene er ført opp i uthevet skrift. Det betyr at de får et stemmetillegg. Dette er gjort for at de politiske partiene skal kunne påvirke hvilken av kandidatene på lista som blir valgt inn i kommunestyret.

På den blå stemmeseddelen, som gjelder for fylkestinget, kan du ikke føre på slengere. Bortsett fra det er det de samme reglene som på den rosa stemmeseddelen.

4. Det er hemmelig valg i Norge. Ingen trenger å vite hva du stemmer på. Brett derfor stemmesedlene dine med partinavnet inn, og feltet for stempling ut. Da kan ingen se hva du stemmer. Det brukes ikke konvolutt eller annet omslag rundt stemmesedlene.

5. Gå til en valgfunksjonær og få stempel på utsida av stemmesedlene. Husk at du må ha stempel på begge stemmesedlene for at de skal være godkjent.

6. Legg stemmesedlene i valgurna.

Da har du gjort din borgerplikt, og vært med på å bestemme hvem som skal styre i nye Narvik kommune og Nordland fylke de neste fire åra. Godt valg!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken